Moda

Ova mama iznošenu staru odjeću pretvara u modni san

Iako smo naviknuli živjeti uz brzu modu, ponekad zaboravljamo da i starine imaju vrijednost. Moguće je biti ekološki osviještena i lijepo odjevena u svakom trenutku, a to dokazuje ova mlada žena

Tekstilna industrija "zaslužna" je za ispuštanje 10 posto od ukupne emisije ugljičnog dioksida u atmosferu, što je čini drugom za okoliš najnepovoljnijom industrijom, odmah nakon naftne industrije. Ipak, ovaj podatak nekako prođe ispod radara kada se priča o nepovoljnom utjecaju ispušnih plinova na okoliš i zraki. Kako se u svijetu rađa pokret eko friendly blogera, brzorastućoj zelenoj sferi se pridružila i Sarah Tyau, majka dvije djevojčice i jednog dječaka koja pokušava razbiti mit brze mode. Mode u kojoj modna industrija nameće količinu i trend kao na pokretnoj traci, u kojoj više ništa nije dovoljno moderno, u trendu ili po standardu modnih magazina. Stari komadi odjeće automatski postaju nepoželjni, odbačeni, a prema posljednjim podacima, prosječni Amerikanac u samo jednoj godini odbaci čak 30 kilograma odjeće.

No, Sarah je tu statistiku odlučila promijeniti. Već nakon rođenja prvog djeteta odlučila je reciklirati odjeću. U početku je radila da bi uštedjela novac, no uskoro je recikliranje i prepravljanje odjeće postao njezin životni stil: "Izgledaj dobro i čini dobro". Do sad je transformirala preko stotinu komada stare odjeće, od predimenzioniranih košulja do vjenčanica, pretvarajući ih u stajliš kombinacije za sebe i svoju djecu:

"Iako nemaju baš vremena zbog školskih obaveza, nastojim i svoju djecu naučiti šivati, već sam pronašla i neke YouTube tutorijale pomoću kojih ću ih naučiti tajnama prepravaka odjeće... Ponosna sam na njih jer imaju smisao za modu i jako dobar ukus, pa se ne moram brinuti hoće li moja životna filozofija prijeći na njih", poručuje simpatična mama. 

Sarah je kućanica i brine o obitelji i kućanstvu pa joj malo vremena ostane za usavršavanje šivanja: "Moje vještine su neka osnovica. No, bitno je imati viziju što učiniti s komadom odjeće. Većinom prepravljam šavove, a ostavljam zatvarače, gumbe, dvostruke ušitke... prije obrade svakog komada trebam svega 30 sekundi da odlučim što ću s njime učiniti, kako ću ga transformirati."

Većinu odjeće pronalazi u second hand trgovinama ili u obiteljskoj 'arhivi'. Koliko je dobra u ovom modnom recikliranju odjeće najbolje govori činjenica da čak razmišlja o pokretanju vlastite linije odjeće. Za sada ima You Tube serijal "Come thift shopping with me" u kojem nas kako i samo ime kaže, Sarah vodi sa sobom u second hand trgovine. Zatim na licu mjesta odabire odjeću koju će prepraviti, točnije nekoliko komada, a gledatelji glasaju koji će odjevni predmet preurediti sljedeći.

Sarah je i vrlo praćena na Instagramu, a svojim fanovima često daje mudre modne savjete: "Savjetujem da limitiraš svoju potragu, odabereš ključe bezvremenske komade, a onda ih kombiniraš s nekim trendi, upečatljivijim komadom. Tako nećeš svake godine odbacivati hrpu odjeće, a ako misliš da ti nedostaje koja krpica u ormaru, radije organiziraj buvljake s rodbinom, prijateljima ili čak susjedima."

No jedan Sarin savjet nas je ipak posebno oduševio i potvrdio naše mišljenje o brzoj modi: "Prije su postojale samo dvije sezone - proljeće/ljeto i jesen/zima, a sada postoje 52 mikro sezone, pa pre fall, pa capsule, pa pre spring, pa resort... No, odjeća poput svih ostalih materijalnih stvari ne može kupiti sreću, nego tek privremeni osjećaj uzbuđenja. Pa ako kreiraš svoju sreću prema odjeći koju kupuješ, nikad nećeš zapravo biti sretan jer ti industrija svaki mjesec nanovo nameće trendove, a ovo što već imaš smatra staromodnim. Pa umjesto da razmišljaš o tome što nosiš, radije se potrudi biti srdačna i moralna osoba i tako ćeš uvijek biti u trendu!" Sarah je sve rekla. Doista, ne bismo ovo mogli bolje sročiti.

Photo: instagram @janko_popovic_volaric

Komentari 0