Moda
1/33

Oscar de la Renta - kavalir visoke mode

Oscar de la Renta, svjetski dizajner i prvenstveno džentlmen, preminuo je u utorak 21. listopada u dobi od 82 godine i iza sebe ostavio tugujuću obitelj, prijatelje i ljubitelje mode diljem svijeta. Koliko je obilježio modnu scenu komentirali su nam poznata modna novinarka Ana Lendvaj, dizajner Ivan Alduk i modni kritičar Nenad Korkut, a paralelno ćemo se podsjetiti na globalni uspjeh poznatog dizajnera.

Svoju karijeru započeo je početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, od samih početaka se koncentrirajući prvenstveno na večernje haljine. U tadašnje vrijeme se tek počinjala razvijati američka modna scena koju je Oscar definirao uz kolege Billa Blassa, Royja Halstona i Geoffreyja Beenea. De la Rentin put do njujorške Sedme avenije ipak nije bio jednostavan.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Od studija slikarstva do modnog velikana

Rođen i odrastao u Dominikanskoj Republici, u dobi od 18 godina odlazi u Španjolsku na studij slikarstva, da bi se ubrzo prebacio na modu i to zahvaljujući supruzi američkog veleposlanika u Španjolskoj koja je vidjela njegove skice i zamolila ga da joj izradi maturalnu haljinu za kćer.

 | Autor: @ www.splashnews.com @ www.splashnews.com

Interes i ljubav prema modi i odlično poznavanje materijala i načina izrade odveli su ga do izučavanja zanata s Cristobalom Balenciagom, a zatim se Oscar preselio u Francusku kako bi radio couture za modnu kuću Balmain. Nakon toga se vratio u New York i od 1963. godine je radio za Elizabeth Arden, a samo dvije godine kasnije je osnovao vlastiti modni brend.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

''Oscar de la Renta je jedna globalna modna činjenica i usudila bih se reći jedan od najznačajnijih modnih autora druge polovice prošlog stoljeća. Unio je trend luksuza i modu koja je bezvremenski lijepa. Njegova karakteristika stila nije se mogla ni utopiti u mnoštvu trendova koji su se počeli nametati u posljednjih desetak godina i koji su doveli sve modne pravce kao aktualne. Kod Oscara je bila vrlo bitna njegova dosljedna stvaralačka linija, a po meni je fantastično barato tkaninama i ženstvenošću'', izjavila je Ana Lendvaj.

 | Autor: HA/The Hollywood Archive/PIXSELL HA/The Hollywood Archive/PIXSELL

Svjetske ljubiteljice de la Rentinog dizajna

Upravo su voluminozne suknje i haljine obogaćene finim vezovima i bojama bile odlika Oscarovog rada, kao i naglašavanje elegancije i prave ženstvenosti. Brojne poznate dame nosile su njegove kreacije na najbitnije događaje, poput Audrey Hepburn, Oprah Winfrey, Eve Longorije, Sarah Jessice Parker (koja mu je ujedno bila i bliska prijateljica) i mnogih drugih. Posljednja najpoznatija je bila Amal Alamuddin za koju je napravio posebnu vjenčanicu u kojoj se udala za Georgea Clooneyja. Njegova haljina je završila i u jednoj od epizoda serije ''Seks i grad'' kada je ikona stila, Carrie Bradshaw usporedila de la Rentin dizajn s poezijom.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

I dok je de la Renta na Manhattanu izgradio svoj primarni dom, i dalje je redovito odlazio u Dominikansku Republiku gdje je često vodio svoju blisku prijateljicu, glavnu urednicu Voguea, Annu Wintour koja je više puta izjavljivala kako je put s Oscarom poput putovanja s predsjednikom te da je de la Renta iskonska zvijezda.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

''Smatram da Oscar nije tipičan predstavnik američke mode. Školovan je u Europi, bio je asistent Balenciagi i radio je couture za Balmain, dakle ništa što bi bilo karakteristično za ono što nazivamo američkom modom. Ostati će zapamćen po svojim večernjim kreacijama i prije bih ga mogao usporediti s drugim poznatim Balenciaginim asistentom Hubert de Givenchyjem, negoli s bilo kojim američkim dizajnerom. Je li obilježio svojim radom povijest mode? Nije, ali je radio raskošne haljine i poput Valentina uvijek je ženu želio učiniti lijepom i to mi se sviđalo kod njegovog rada'', kazao je Nenad Korkut.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Modna povijest nagrađena brojnim priznanjima

Osim što je bio dizajner, Oscar je bio i strastveni pokrovitelj umjetnosti, član odbora Metropolitan opere i Carnegie Halla, bio je aktivan u humanitarnim akcijama, a primio je i brojna priznanja struke za svoj rad. Godine 1967. i 1968. osvojio je nagradu Coty, a 1973. godine je primljen u Coty Hall of Fame, a nagradu CFDA za životno djelo primio je 1990. godine. Osim toga. 2000. i 2007. godine je od Vijeća modnih dizajnera dobio nagradu Dizajnera godine vezanu uz rad za Proenza Schouler.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

De la Renta je zbog zdravstvenih problema 2004. odstupio s mjesta glavnog izvršnog direktora vlastite te je svoje poslovne dužnosti prebacio na pokćerku Elizu Reed Bolen i njezinog supruga, Alexa Bolena. Unatoč odstupanju, ostao je i dalje aktivan u dizajniranju te je prikazivao i dalje svoje nove kolekcije na New York Fashion Weeku.

 | Autor: @ www.splashnews.com @ www.splashnews.com

''Smrt Oscara de la Rente je doista velik gubitak za cijelu modnu branšu, a pogotovo za američku modu. Talent ovog modnog veterana je definitivno odgojio nove, mlade naraštaje dizajnera bez obzira što dizajnom nikad nije bio progresivan već vrlo nosiv, komercijalan i na momente klasičan. Ženstveni modeli koji laskaju tijelu, pomalo klasični krojevi s finim doradama, vezom, dizajn namijenjen crvenom tepihu i odijevanje najvećih svjetskih zvijezda za razne svečane prigode pa tako i za njihove svadbe su činjenice po kojima ćemo pamtiti ovog pionira američke mode. Dizajn kojeg je Oscar predstavljao na NYFW je definitivno bio bezvremenski i poseban, a nove mlade generacije imaju nešto drugačiji pristup modi, tako da će se njegov nedostatak definitivno vidjeti'', zaključio je Ivan Alduk.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

S obzirom na energiju i viziju Oscara de la Rente, nadajmo se kako će i dalje ostati zadržana estetika samog brenda te da će i dalje njegovati luksuzan dizajn koji će svaku ženu učiniti elegantnom i profinjenom.

 | Autor: @ www.splashnews.com @ www.splashnews.com

''Jedina stvarnost u životu jest to da se rađaš i da umireš. Uvijek mislimo kako ćemo živjeti zauvijek, dok aspekt umiranja nikada nećemo u potpunosti prihvatiti. Jedina stvar u toj vrsti upozorenja jest koliko cijenite svaki dan u životu'', jedna je od poznatijih Oscarovih izjava kojom se osvrnuo na način kojim je živio ispunjen život. Možda Oscar više nije među nama, ali njegove bezvremenske elegantne haljine ostat će zauvijek u povijesti svjetske mode.

U galeriji detaljnije pogledajte Oscarove kolekcije unatrag nekoliko godina...

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0