Moda

Osam zanimljivih činjenica o ljubavi

Jeste li znali da su šanse veće da se u nekoga jaaako zaljubite ako ste se upoznali u "opasnoj" situaciji?

1. Sama riječ ljubav potječe od sanskritskog pojma lubhyati koji označava želju, odnosno strast.

2. Burma i zaručnički prsten oduvijek se nose na prstenjaku jer se smatralo se da se prsten ovdje nalazi na idealnoj poziciji, jer se nalazi na prstu kroz kojeg prolazi vena koja vodi ravno do srca.

3. Kada se zaljubimo aktiviraju se funkcije prednjeg mozga (kora čeonog režnja) i veliki mozak (dio mozga zadužen za kreativnost i rješavanje problema) i našem organizmu se podiže nivo dopamina. Zbog tako burne kemijske reakcije, povećava se i osjećaj ovisnosti koji je jednak onome kod konzumacije kokaina.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

4. Tko pronađe djetelinu s četiri lista smatra se pravim sretnikom. U nekim dijelovima Irske, ako žena pojede takvu djetelinu, dok razmišlja o muškarcu koji joj se sviđa, ima velike šanse da se i on zaljubi u nju.

5. Neki psiholozi smatraju da se zaljubljujemo u one osobe koje najviše liče na onog roditelja s kojim imamo neka nerazrješena pitanja i odnose. Na ovaj način podsvjesno se nadamo razrješavanju tih istih problema u odraslom uzrastu.

6. Mladić i djevojka koji su se upoznali u opasnoj situaciji imaju puno više šansi da se snažno zaljube jedno u drugo nego da su se upoznali u uvjetima koji ne podižu nivo adrenalina u krvi.

7. Javorov list u Kini i Japanu predstavlja simbol ljubavi, dok je u Sjevernoj Americi karakterističan oblik tog lista često bio ugraviran na krevetima ranih doseljenika, kako bi im osigurao miran san i bračno zadovoljstvo.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

8. Znanstveno je dokazano da prvi nalet ljubavnog plamena koji se razbukta prema voljenoj osobi i početna faza zaljubljenosti traju otprilike godinu dana. Mozak jednostavno nije sposoban da duže od ovog perioda održava taj osjećaj. Zato, ako želimo da naša ljubav opstane i ne ispari prebrzo, stručnjaci savjetuju da se sa svojim partnerom bavimo zanimljivim i uzbudljivim aktivnostima.

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0