Moda 02. ožujka 2012.

Originalna i glamurozna retro diva

Goran Jakuš/Pixsell.
1/37

Zlatno doba Hollywooda u kojem su vladale elegantne dame, glavna su inspiracija Ane Mrčele čiji retro glamurozni stil osvaja na prvi pogled. Ženstvene haljine, male kockaste torbe, uski kompleti, crveni ruž, crni tuš i upadljiva crvena kosa – zaštitni su znakovi njenog sofisticiranog stila.

"Na moj stil je podosta utjecao odgoj mojih roditelja. Odrasla sam na starim filmovima, slušala evergreen hitove i divila se ženstvenim holivudskim divama. To je vrijeme kad su žene bile žene, kad su vladali džentlmeni i dame. Tad su se žene odijevale poput žena", istaknula je Ana.

Žene trebaju biti žene

Upravo to je glavna okosnica Aninog stila koji vješto ističe njene najbolje strane. Preferira ženstvene haljine, uske suknje, košulje i majice koje prate liniju tijela. Anin stil nije povezan samo s jednim vremenskim razdobljem. Dok frizuru radi u stilu 20-tih, kad je odjeća u pitanju kupuje komade od 20-tih do 60-tih godina. No, nije rijetkost da kombinira i pokoji moderan komad, poput ljubičastih cipela visoke pete ili ženske torbe.

 | Autor: Goran Jakuš/Pixsell Goran Jakuš/Pixsell "Ne pratim modu ni modne trendove. Ako naletim na modni časopis prelistat ću ga, no sama ga neću kupiti. Uvijek ću odabrati odjeću koja se meni osobno sviđa, a ne zato što je u trendu", naglasila je Ana.

Učiteljica u duhu starog Hollywooda

 | Autor: Goran Jakuš/Pixsell Goran Jakuš/Pixsell Njenom stilu uglavnom se dive pripadnici starijih generacija jer ih, kako naglašava Ana, vjerojatno podsjeća na njihovu mladost. Muškarcima je njen elegantni nastup izuzetno zanimljiv, no često od strane žena vidi kolutanje očima. Ana, po zanimanju učiteljica razredne nastave, na razgovoru za posao bila je u strahu hoće li se od nje tražiti ublažavanje njenog modnog stila. No, kolege, a posebno djeca kojoj predaje, su oduševljeni novom kolegicom koja u školu unosi svježinu i glamur.

"Mrzim shopping!"

Za razliku od većine žena, Ana ne voli ići u klasični shopping. Dogodi se da par mjeseci ne kupi niti jedan komad. Pretežito kupuje kad joj ponestane nešto u ormaru.

 | Autor: Goran Jakuš/Pixsell Goran Jakuš/Pixsell "Prezirem odlazak u shopping. Sva ta gužva i hrpa žena koja kopa po vješalicama čini me nervoznom. Ako i odem po trgovinama, zadržim se veoma kratko. Čim uđem u dućan znam je li tu ima nešto što se meni sviđa. Jednostavno nemam živaca za tu gužvu. Skoro svu svoju odjeću kupujem preko interneta", komentirala je Ana.

Možda posjeduje vintage i retro komade, no ne preferira kupnju u našim second hand trgovinama jer nisu po njenom ukusu. No, kad putuje u inozemstvo, provjeri ponudu. Tako ju je svojom ponudom oduševio jedan second hand dućan u Škotskoj.

"U mom ormaru prevladava odjeća po prihvatljivim cijenama. Najskuplji komad je moja Elvis torbica koju sam naručila iz Sjedinjenih Američkih Država, a najjeftinija košulja koju sam platila oko 10 lipa", naglasila je Ana.

 | Autor: Goran Jakuš/Pixsell Goran Jakuš/Pixsell Ana rado zaviri i u ormar svoje majke. Obožava njene vintage haljine i kaput koji joj je kupio Anin otac u Belgiji. Kad su boje u pitanju, Ana obožava crvenu, plavu, ljubičastu i crnu, a točkice, pruge i leopard uzorak neizostavni su u njenom ormaru.

Nikad ne nosi tenisice

 | Autor: Goran Jakuš/Pixsell Goran Jakuš/Pixsell Pretežito nosi haljine i suknje, a kad su hlače u pitanju bira samo one visokog struka. Obožava cipele s petom i punom petom, a tenisice u njenom cipelaru ne postoje. Kako je njen stil sam po sebi podosta upadljiv, Ana ne nosi puno nakita. Ponekad stavi cvijet u kosu ili sitne naušnice i ogrlicu. No, u većini slučajeva Anin jedini modni detalj je mala torba i remen. Za razliku od većine žena, Ana skoro uvijek nosi male torbe.

 | Autor: Goran Jakuš/Pixsell Goran Jakuš/Pixsell "Velika torba mi nije potrebna, sve što trebam imati sa sobom, stane mi u malu torbu. Volim kockaste i čvrste torbe", istaknula je Ana.

Crvena kosa – zaštitni znak

 | Autor: Goran Jakuš/Pixsell Goran Jakuš/Pixsell Najupečatljiviji dio Aninog stylinga je njena jarko crvena kosa. Oduvijek je sama boji i radi frizuru, pretežito u duhu 20-tih. Nema najdražu nijansu crvene jer voli eksperimentirati. Kad je kozmetika u pitanju, Ana koristi crveni ruž, crni tuš, maskaru i rumenilo, dok puder nanosi samo u posebnim prigodama. Kao velika ljubiteljica životinja i veganka, prilikom odabira kozmetičke kuće važno joj je da proizvodi nisu testirani na životinjama. U svojoj kozmetičkoj torbici Ana ima samo jedan parfem kojeg je dobila na poklon.

"Ne znam ni kako se zove. Jednostavno ne patim na parfeme i rijetko kad ih nanosim", objasnila je Ana.

 | Autor: Goran Jakuš/Pixsell Goran Jakuš/Pixsell Glamurozan retro stil Ane Mrčele odiše elegancijom i profinjenošću te vješto priziva staro doba Hollywooda.

U galeriji detaljnije pogledajte Anine najdraže odjevne komade...

Zahvaljujemo ljubaznom osoblju kafića Retro (Savska 180, Zagreb) na ustupanju prostora.

Komentari 0