Moda
1/10

Omiljene španjolske šetalice žive već sedam stoljeća

Od vojske španjolskih kraljeva do ormara fashionistica, espadrile su jedan od najdugovječnijih modela cipela!

Inspiriran obiteljskim podrijetlom iz pokrajine Baskije, Joseph Altuzarra u svojoj kolekciji za proljeće i ljeto 2016. upravo je u španjolskom ljetu pronašao inspiraciju, a njegove dame iz 1930-ih, u koje se zaljubio i sam Hemingway, svoje prozračne haljine iskombinirale su s jednim od najpopularnijih ljetnih komada - espadrilama.

 | Autor: arhiva arhiva

Ove skromne cipele, čiji je džon napravljen od konopa, na svoj put na modne piste krenule su upravo iz Španjolske, a povjesničari tvrde kako su prvi primjerci napravljeni još u 13. stoljeću. Tada su ih nosili i žene i muškarci koji su čak išli u vojsku u njima, a pravi damski moment dobile su 1970-ih, kada ih je Yves Saint Laurent digao na platformu. Ovaj primjer slijedio je i sam Altuzarra, koji je espadrile ove godine dodatno uzdigao na pravu potpeticu te postigao pravi omjer seksepila i udobnosti.

 | Autor: arhiva arhiva

Espadrile su ime dobile po vrsti biljke od kojih se njihov džon originalno radio - esparta, koja je potom paljena i pletena u konope, što je tradicionalno bio muški posao, dok su žene bile zadužene za šivanje gornjeg dijela od jute. Svećenici, radnici u rudnicima, pa čak i plesači katalonskog Sardana vjerni su nositelji espadrila kroz povijest koji su im dijelom ostali vjerni i do danas.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Stvorene u pokrajinama oko Pireneja, espadrile su prošle doista zanimljiv put kroz stoljeća: od Salvadora Dalija, koji ih je obožavao za šetnje plažom, do mladog JFK-a, koji je u njima išao na ljetovanja u Cape Cod. Sredinom 1940-ih njihove vrpce omotale su se oko gležnjeva Sophije Loren i Grace Kelly, a prvi upečatljivi moment na filmu imale su kad ih je Rita Hayworth obula u kombinaciji s jednodijelnim kupaćim kostimom u filmu “The Lady From Shanghai” iz 1947. Velika ljubiteljica je bila i Katharine Hepburn, koja ih je nosila u filmu “Key Largo”, ali i često u slobodno vrijeme.

 | Autor: Splash Splash

Novi nalet popularnosti stigao je u osamdesetima, kada su kostimografi glavnog lika serije “Miami Vice”, detektiva Sonnyja Crocketta kojeg je glumio Don Johnson, odlučili odjenuti na dotad doista neviđen način: njegove hlače i sako u kombinaciji s espadrilama pokrenule su potpuno novi trend.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Tajna njihove privlačnosti krije se upravo u udobnosti: napravljene od prirodnih materijala, savršena su obuća za ljetne dane, a pleteni konop prilagođava se stopalu te s vremenom postaju sve udobnije. No ipak imaju mali problem - dođu li u kontakt s vodom, vrlo lako je moguće da će se raspasti.

Photo: Rex/Guliver

Komentari 0