Moda
1/85

Odjeća za one hrabre i odvažne

Druga večer 15. Perwoll Fashion.hr-a održana je u četvrtak 17. listopada i protekla je u znaku snažnih i odvažnih kolekcija koje ciljaju na probranu publiku. Link by Zoran Mrvoš i Ogi Antunac, BiteMyStyle by Zoran Aragović i Marina Design by Marina Obradović predstavili su kreacije koje ćemo pamtiti i kad se svijetla piste ugase.

 | Autor: Daniel Kasap/Pixsell Daniel Kasap/Pixsell Link by Zoran Mrvoš i Ogi Antunac

Modni dvojac je svojim ujedinjenim snagama pravo osvježenje na hrvatskoj modnoj sceni. Nakon što su prethodne sezone, nažalost, izostali s modnih pista, odlučili su napraviti kolekciju koja predstavlja samu srž Linka. Opaka, mračna, kompleksna, androgena, komplicirana u svojim detaljima, jednostavna i nepretenciozna u svom nastupu – Zoran i Ogi pretočili su sebe u svaki komad i ponovno oduševili gledatelje i modnu struku.

 | Autor: Daniel Kasap/Pixsell Daniel Kasap/Pixsell Neskloni bojama, kako poslovno tako i privatno, Zoran i Ogi su u novoj kolekciji u prvi plan stavili crnu boju, dok je bijela provirivala na pojedinim modelima. Vodeća karakteristika kolekcije je dekonstrukcija, ali i androgenost većine modela.

 | Autor: Daniel Kasap/Pixsell Daniel Kasap/Pixsell Zanimljivo je napomenuti kako su Link žene, unatoč komadima koji ne ističu žensku siluetu i adute, i dalje drske i zavodljive. Muški komadi koketiraju s onim ženskim, no ipak zadržavaju opaku dozu muškosti. Kreirati muške i ženske komade koji su tako čvrsto međusobno povezani i između kojih je tanka granica razlike spolova, težak je posao. Lako padamo u zamku kompromisa u kojima nastrada jedan od spolova – gubimo obilježja ili žene ili muškarca.

Link je izvrsno balansirao između ženskih i muških komada. Njihova androgenost vidljiva je kad ju gledamo u cjelini, no promatrajući pojedine kreacije, uočavamo karakteristike spolova. Zoran i Ogi išli su do samog kraja i u tome su uspjeli!

 | Autor: Daniel Kasap/Pixsell Daniel Kasap/Pixsell Martina Felja

Uslijedila je posve drukčija revija, ona dizajnerice Martine Felje koja voli isticati žensku siluetu i atribute. U novoj kolekciji dizajnerica se inspirirala dragim kamenjem, a to smo mogli uočiti kroz printeve, ali i jarke i upečatljive boje haljina.

 | Autor: Daniel Kasap/Pixsell Daniel Kasap/Pixsell Prevladavaju pencil haljine, no mogli smo vidjeti i pokoji girly model i izazovne maksi haljine dubokog dekoltea i proreza. Prvi dio kolekcije predstavio je solidne modele na kojima se dizajnerica poigrala bojama. Crne crte prate žensku siluetu i dodatno je naglašavaju. Dva najhrabrija komada u kolekciji, trobojna haljina s prozirnim materijalom i puf suknjica, ubrajaju se ujedno u najbolje kreacije kolekcije.

 | Autor: Daniel Kasap/Pixsell Daniel Kasap/Pixsell Martina već neko vrijeme koristi proziran materijal koji, nažalost, nije uvijek dobro izveden te zna prelaziti granicu dobrog ukusa. No, trobojna haljina je pokazatelj kako to treba raditi. Boje haljine su razigrane i ne toliko seksipilne zbog čega je ublažen dojam kojeg ostavlja prozirni materijal. Također ga je dizajnerica odlično pozicionirala. Upravo ta haljina je izazvala najviše zanimanja kod publike.

 | Autor: Daniel Kasap/Pixsell Daniel Kasap/Pixsell Druga je puf suknjica, čiji puf je napravljen uz pomoć manipulacije materijala, odnosno s njim je stvorila oblike koji oživljavaju ovu kreaciju. To je stil na koji nismo navikli kod Martine, no upravo zbog toga je bio pravo, ali i dobrodošlo osvježenje.

 | Autor: Daniel Kasap/Pixsell Daniel Kasap/Pixsell Vodeći problem nove kolekcije je bio krivi styling zbog kojeg pojedine kreacije nisu prikazane u najboljem svijetu. To se prvenstveno odnosi na krivi odabir cipela i make upa.

Petra Vuletić i Saša Horting

Avangardni pristup ponovno je došao na pistu i to u izvedbi mladog modnog dvojca kojem je ovo tek drugo predstavljanje na Perwoll Fashion.hr-u. Petra i Saša držali su se svog kolorita u kojem dominira siva boja.

 | Autor: Daniel Kasap/Pixsell Daniel Kasap/Pixsell Na prvu, promatraču je kolekcija djelovala nefunkcionalna i nenosiva, no ona to u svojoj suštini nije. Lijepo je vidjeti da se mlade snage ne boje prezentirati svoje kreacije na drukčiji način, onaj koji živi samo na pisti. Isto tako Petra i Saša razmišljaju da te iste komade trebaju prodati.

Nastavljaju manipulirati ženskim tijelom i to uz pomoć voluminoznih dijelova, kao što su rukavi ili nogavice. No, u tome ne prelaze u grotesknu notu nego se zadržavaju na točki nosivosti.

 | Autor: Daniel Kasap/Pixsell Daniel Kasap/Pixsell Dijelovi s golom kožom, tankim topovima i trakama, tu su da prodrmaju gledatelja i privuku pozornost i onih koji ne vole avangardni pristup. Njih će kolekcija zagolicati, dok će kod onih koji i privatno nose takav stil, izazvati želju za obnavljanjem ormara.

Odličan primjer za to je korištenje crnog prozirnog materijala ispod kojeg se nadziru grudi manekenki. Na pisti to izgleda fantastično, dok će izvan piste odlično funkcionirati uz crni grudnjak.

 | Autor: Daniel Kasap/Pixsell Daniel Kasap/Pixsell Mladi, ambiciozni, vjerni svojoj viziji, no ipak promišljeni u njenoj izvedbi – veselimo se razvoju njihovog brenda!

Zona 45: Ines Atelier

Srpski brend, koji se po prvi put predstavlja na Perwoll Fashion.hr-u, napravio je kolekciju inspiriranu poznatom glumicom Michelle Pfeiffer iz filma 'Scarface' s početka 80-tih.

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell Sukladno tome na pisti smo vidjeli samouvjerenu ženu koja voli glamur, isticanje svojim atributa, ali i zaigranost koja je vidljiva kroz odabir boja i zanimljive detalje na odjeći. Blago naglašena ramena, dekolte, pencil haljine, ali i glam komadi zlatnih boja odlično su međusobno uklopljeni u zanimljivu modnu priču.

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell Pozornost su plijenile one kreacije koje su na pojedinim dijelovima imali drugu, pomalo skrivenu boju, bilo u podstavi ili kao dodatak na neočekivanim mjestima.

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell Ivana Popović

Ivana Popović nastavlja u svom duhu i u svom izričaju kojeg rijetko tko u potpunosti razumije. Izvan trendova i sezona, Ivana stvara odjeću koja rijetko zaživi izvan modne piste.

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell Naime, odjeća je za nju još jedan vid umjetnosti preko kojeg kanalizira svoju kreativnost, ne razmišljajući o postojanju krajnjeg kupca. Vjerojatno je to i razlog zbog kojeg njene kreacije ne viđamo u svakodnevnom životu prosječnog ljubitelja hrvatskog dizajna.

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell BiteMyStyle by Zoran Aragović

Zoran Aragović je svoju prvu kolekciju za Perwoll Fashion.hr predstavio prije par mjeseci na Bolu. Ljubitelji njegovog dizajna nestrpljivo su iščekivali novu kolekciju, a Zoran ih nije razočarao. Dapače, novim kreacijama stekao je velik broj novih fanova.

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell Tko prati Zorana Aragovića zna da dizajner voli koketirati s punk elementima, bilo da su oni u trendu ili ne. Zbog toga ovu kolekciju nipošto ne možemo nazvati trendovskom, što su neki pomislili. Nova kolekcija sadrži sve Zoranove elemente koji se protežu kroz godine njegovog rada, no u ovoj verziji je vidljiva kako je dizajner odlučio okrenuti novu stranicu u svom dizajnu.

Zoran voli pretjerivati zbog čega njegove kreacije ciljaju na odabranu, ali manju publiku. To pretjerivanje nije negativno, no nova suzdržanija kolekcija svakako će privući više kupaca.

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell Također je potrebno naglasiti kako ta suzdržanost ne znači da se Zoran odrekao svog stila. On ga je kanalizirao na drugačiji način, kroz naglasak na upečatljivim detaljima koji prije nisu toliko dolazili do izražaja.

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell Odličan primjer za to je haljina s pepita uzorkom koja je ukrašena prišivenim volanima, crna suknja A kroja kod koje proviruje til ili igra s naglašenim ramenima. Također je ublaženi dojam naglasio odličnu konstrukciju i izvrsno skrojene komade. Dizajner je na pisti napravio pravi show ne bježeći od teatralnog stylinga, a posljednji izlaz je bilo ono što je gledateljima nedostajalo. Kolekcija se ubraja u jednu od najboljih druge večeri Perwoll Fashion.hr-a.

 | Autor: Luka Stanzl/Pixsell Luka Stanzl/Pixsell Zoran je zadržao svoj drzak stav koji prkosi pravilima hrvatske modne scene. I dalje voli provocirati, igrati se s uzorcima, no kako sazrijeva on, tako to čini i njegova žena. Ona nikad neće biti klasična niti će pratiti tipična modna pravila. Ni ne treba, jer tu je Zoran da ih piše za nju!

 | Autor: Daniel Kasap/Pixsell Daniel Kasap/Pixsell Marina Design

Marina Obradović je zatvarala drugu večer Perwoll Fashion.hr i to na samostalnoj pisti. Kad pomislimo na ovu dizajnericu, odmah se sjetimo besprijekorne konstrukcije, stylinga koji je promišljen do najsitnijih detalja i na koncu revija u kojima uživamo od početka do kraja.

 | Autor: Daniel Kasap/Pixsell Daniel Kasap/Pixsell To je Marina postigla i novom kolekcijom. Zadržala je svoje prepoznatljive linije, poigravanje s geometrijom, ali i futurističnim elementima. Dizajnerica se ne boji eksperimentirati s detaljima i bojama. Ovaj put je 'remenje' premjestila na grudi, a upečatljiv, a ipak harmoničan kolorit pravo su vizualno zadovoljstvo.

 | Autor: Daniel Kasap/Pixsell Daniel Kasap/Pixsell Marinina žena i u kratkim hlačama i s polugolim leđima i dalje zadržava hladan, promišljen i pronicljiv stav. Ona svoju osobnost prenosi na odjeću i njen stav je taj koji daje život odjeći, a ne obrnuto. Njena žena je jaka i samouvjerena, ona ne mora igrati na kartu svog tijela. A za te intelektualne žene je najteže kreirati odjeću. Marini to ide s lakoćom na kojoj joj brojni dizajneri mogu zavidjeti.

 | Autor: Daniel Kasap/Pixsell Daniel Kasap/Pixsell Njene revije su zadovoljstvo u kojem uživamo sve do najsitnijih detalja. Jer Marina vas želi uvući u svoj svijet, želi vam približiti svoju ženu, želi da ju osjetite od početka do kraja. Ona nikad ne prezentira samo svoju odjeću, ona predstavlja svoju viziju!

Tko je sve sjedio u prvom redu, pročitajte ovdje...

U galeriji detaljnije pogledajte kreacije s druge večeri...

Photo: Luka Stanzl/Pixsell

Komentari 0