Moda 30. siječnja 2014.

Odaberite cipele prema građi tijela

Thinkstock.
1/11

Cipele su jedna od najvećih strasti većine žena i nikada ih nema dovoljno u ormaru. Međutim, uz zaista veliku ponudu koja se nudi u trgovinama, vrlo je bitno paziti na kvalitetu i izradu obuće, ali i na to da oblik i model odgovara građi tijela. Koji je najbolji izbor za razne građe tijela upitali smo stilisticu Koraljku Brkušić Momić, voditeljicu Renatu Sopek i najpoznatiji dizajner cipela Ivana Ledenka.

 | Autor: Danijel Berković/Pixsell Danijel Berković/Pixsell

''Postoji nekoliko pravila kojih se ja držim, a to su da visoke i mršave žene nose visoku petu, odnosno što je ''tanja'' žena, to je tanja peta bolja. Npr., za osobe koje imaju tanji gležanj ili list odličan izbor je cipela s remenčićem, dok će niže žene s jačim nogama remenčić na gležnju dodatno ''srezati'' i vizualno učiniti zdepastima'', započinje stilistica Koraljka Brkušić Momić.

S njom se slaže i poznati hrvatski dizajner cipela Ivan Ledenko koji smatra da visokim i vitkim ženama odlično stoje tanke pete i širi remenčići, posebice na zglobu.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Jaka noga - tanki remen

''Kada su deblje, tj. šire i jače nogu pitanju, u principu treba ići na tanji remenčić i što manje zatvarati nogu. Kad nam klijentice dolaze po narudžbe, imamo dosta mušterija s primjerice brojem noge 38, dok je širina noge broj 40. Često takve mušterije žele napraviti salonku u dva dijela gdje će prednji dio biti što širi koji bi trebao sakriti nogu, a time se zapravo postiže kontraefekt i noga se vidi sa svih strana i djeluje ''napuhano''. Stoga, za takav tip građe radimo što elegantnije modele s puno tankih remenčića ili s ukrasima na vrhu cipele uz pomoć kojih se prekrije ta širina noge. Ako imaju tanku nogu, onda koristimo deblje remenčiće kako bi noga izgledala vizualno ljepše'', pojašnjava Ivan Ledenko.

 | Autor: Danijel Berković/Pixsell Danijel Berković/Pixsell

Visoke žene sportske građe imaju mišičave noge, a njima će najbolje pristajati već spomenute cipele s visokom petom, ali i trendi platforme, koje ne bi trebale biti više od nekoliko centimetara. Žene s takvom građom trebaju izbjegavati cipele sa zaobljenim i vrlo niskim petama,  jer će im one vizualno nepotrebno dodati nekoliko kilograma. Kada su boje u pitanju, ovdje također treba pripaziti.

''Za vretenaste noge predlažem cipele u jarkim bojama. Slobodno se igrajte kombinacijama, neka pažnja bude usmjerena na stopala. Za jači list i gležanj najbolja je ipak klasična salonka neutralnih boja koja će izdužiti nogu, ali je ipak neće dovoditi u prvi plan'', pojašnjava Koraljka.

 | Autor: Danijel Berković/Pixsell Danijel Berković/Pixsell

Neutralne boje i nude nijanse prvi su odabir televizijske voditeljice Renate Sopek koja je već godinama vjerna upravo takvim modelima. Smatra da su za nju idelani jer na decentan način izdužuju noge, a i jednostavne su za kombiniranje uz ostatak stylinga.

''I privatno i poslovno za određene evente biram cipele na visoku petu, a neutralne nijanse obožavam jer olakšavaju kombiniranje. Mogu odabrati ostatak stylinga u bilo kojoj drugoj boji, one pristaju na sve. U svom cipelaru posjedujem salonke raznih neutralnih boja, poput bež nijansi i svijetlo roze, a ljeti nosim i sandale sličnih tonova“, kazala je Renata.

 | Autor: Igor Kralj, Borna Filić/PIXSELL Igor Kralj, Borna Filić/PIXSELL

Malo drugačije mišljenje ima Ivan koji smatra da jača noga najbolje izgleda uz jednobojne cipele s detaljima u boji koji unose optičku varku i vizualno smanjuje stopalo.

''Boje svakako utječu na vizualni dojam, posebice kada se radi o kombinaciji od nekoliko boja. Ako je u pitanju jača noga, najbolje je poigrati se s dvije kombinacije boja. Ako je crna cipela u pitanju za broj 40, 41, stopalo izgleda dosta veliko. Zato smo mi ovdje kako bismo stopalo učinili što manjim, a to postižemo zahvaljujući dodavanju neke druge boje ili ukrasa'', nastavlja Ivan.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Niske čizme i platforme za puniju građu

Ako ste punašne građe, za vas su najbolji izbor niske čizmice ili platforme. Ako imate oblik jabuke, pa su vam ramena i prsa jači od donjeg dijela, onda Koraljka predlaže da više pokušate usmjeriti pažnju na noge i cipele. U takvim slučajevima je odličan odabir gladijatorica, posebice u otkačenim bojama.

''Sve ostale cipele koje automatski privlače pažnju na noge su po meni najidealnije za visoke i mršave djevojke. Čizme su savršene za svaku građu i više-manje svima stoje, osim izrazito niskim i jačim ženama. Za njih je najbolji odabir čizama koje dosežu ispod koljena, jer ih takvi modeli neće dodatno vizualno skratiti'', savjetuje Koraljka.

 | Autor: Danijel Berković/Pixsell Danijel Berković/Pixsell

Za niske i jače žene je, posebice kod čizama, odličan izbor je platforma jer daje visinu, ali istovremeno i stabilnost te ne napreže stopalo. Stoga Ivan predlaže kombinaciju peta i platforma jer one najbolje izgledaju na svakoj građi, a posebice kod žena koje su niže i imaju jače noge. Kad imate platformu od npr. 2 cm, automatski dobivate i na peti 2 cm. Peta može biti od 7 cm, povišenje naprijed s platformom od 2 cm  i automatski noga izgleda puno tanje i ljepše, a niste digli petu u visinu. Prema njegovim iskustvima, maksimalna visina pete u kojoj se bez problema može izdržati i po nekoliko sati je 9 cm. Za kraj nam je otkrio i nekoliko trikova koje svaka žena treba znazi pri kupovini obuće, a da nisu vezani uz građu tijela.

 | Autor: Željko Lukunić/PIXSELL Željko Lukunić/PIXSELL

Kožne cipele osiguravaju udobnost

Kod kupovina cipela žene trebaju obratiti pažnju da je cipela izrađena od kože. To je po njemu najbitniji faktor za udobnu i kvalitetnu cipelu i osnovni uvjet kod dobre obuće. Nadalje, kad stavite cipelu na ravnu površinu, mora se vidjeti da peta sjedi ravno ispod cipele, a da naprijed, kod vrha cipele, ima dovoljno prostora gdje može proći olovka. To je položaj u kojem bi cipela trebala biti i jedna od osnova obućarstva koje se danas velike firme ne pridržavaju.

''Također, mnogo modela u ponudi je jako zatvoreno i stražnji dio je povućen prema nazad i vuče stopalo što dovodi do žuljeva. Zadnji dio ruba mora biti točno u milimetar po broju. Što je on viši, to cipela više žulja, a što je niži- cipela više pada. Onda žene rade klasične greške i kupuju jastučiće za cipele koji ne spašavaju stvar, jer se stopalo onda nalazi još na višoj poziciji i noga dodatno spada. Kad se cipela obuće, odmah treba biti dobra i to vam je idealan pokazatelj da ste odabrali model po svojoj mjeri'', zaključio je Ivan.

 | Autor: Danijel Berković/Pixsell Danijel Berković/Pixsell

Kvaliteta cipele je najbitnija, a zatim i model koji će istaknuti vaše vrline te sakriti mane. Stoga obuću birajte u skladu sa svojom građom tijela i osvojite okolinu svojim izazovnim korakom.

Komentari 0