Moda 26. srpnja 2022.

O ovom originalnom i trendi nakitu pišu svi modni portali

FREYWILLE 18kt gold&diamonds edicija nakita.
O ovom originalnom i trendi nakitu pišu svi modni portali O ovom originalnom i trendi nakitu pišu svi modni portali O ovom originalnom i trendi nakitu pišu svi modni portali O ovom originalnom i trendi nakitu pišu svi modni portali O ovom originalnom i trendi nakitu pišu svi modni portali O ovom originalnom i trendi nakitu pišu svi modni portali O ovom originalnom i trendi nakitu pišu svi modni portali 1/18 O ovom originalnom i trendi nakitu pišu svi modni portali O ovom originalnom i trendi nakitu pišu svi modni portali O ovom originalnom i trendi nakitu pišu svi modni portali O ovom originalnom i trendi nakitu pišu svi modni portali O ovom originalnom i trendi nakitu pišu svi modni portali O ovom originalnom i trendi nakitu pišu svi modni portali O ovom originalnom i trendi nakitu pišu svi modni portali O ovom originalnom i trendi nakitu pišu svi modni portali O ovom originalnom i trendi nakitu pišu svi modni portali O ovom originalnom i trendi nakitu pišu svi modni portali O ovom originalnom i trendi nakitu pišu svi modni portali
Powered by:
  • Rubrike modnih portala ovih dana vrve emajliranim nakitom koje modni stručnjaci izdvajaju kao vrući trend ljeta 2022.
  • Iako je većini na spomen emajliranog nakita prva pomisao posuđe, od emajla se izrađuje i predivan nakit koji je vrlo otporan i efektan
  • Najpoznatiji brend koji se specijalizirao za emajlirani nakit je Freywille, a mi smo izdvojili nekoliko favorita iz ekskluzivne 18kt gold&diamonds edicije

Emajl je u prah mljeveno staklo koje se taljenjem veže za metalnu podlogu pri temperaturi od 750 do 900 stupnjeva tali, a zatim hlađenjem nastaje čvrsta staklena prevlaka na metalnoj površini. Tehnologija emajliranja vrlo je stara i kroz povijest je korištena u izradi nakita te u primijenjenoj umjetnosti. Povijest emajliranja seže u drevni Egipat. Egipćani su emajl nanosili na predmete od kamena i keramike, te ponekad nakit, no znatno rjeđe nego druge drevne kulture srednjeg istoka. Stari Grci, Kelti, Rusi i Kinezi također su prakticirali emajliranje metala. Tijekom 19. stoljeća emajl se počeo koristiti i u industrijske svrhe, i to ponajprije u proizvodnji posuđa. 

 | Autor: Ante Odak (@ante_photography) Ante Odak (@ante_photography)

Najvažnije razdoblje u povijesti emajla je srednji vijek, kada se tehnika koristi u kasnorimskoj te bizantskoj umjetnosti, posebno tehnika cloisone koja se u početku koristila kao imitacija umetaka od dragog kamenja. Spomenutu tehniku dalje su prihvatili i širili tzv. barbarski narodi. U Bizantu je tehnika pak korištena i za slikovne prikaze, što je također prihvaćeno i kopirano u Zapadnoj Europi. Oko 13. ili 14. stoljeća tehnika emajliranja stigla je u Kinu, a svoju je popularnost zadržala sve do danas. Iz Kine se tehnika proširila i u Japan gdje se od sredine 19. stoljeća proizvode djela vrlo visoke kvalitete.

Što se tiče novije povijesti, blještave boje emajla učinile su ga omiljenom tehnikom dizajnera nakita i predmeta poput jaja Petera Carla Fabergea, emajliranih kutijica iz Battersea u Engleskoj, a tehniku su koristili i umjetnici poput Georgea Stubbsa i drugih slikara minijaturnih portreta. Emajliranje je bilo omiljena tehnika draguljara iz razdoblja secesije, a u vrijeme Art Deco stila (1920 - 1935.) dolazi do renesanse emajla iz Limogesa. Autorsko emajliranje ponovo zaživljava nakon drugog svjetskog rata, prije svega u SAD-u, ali i u Europi. Negdje u to vrijeme se emajliranje javlja i kao hobi, a emajli, kao i male električne peći za emajliranje postaju široko dostupni.

 | Autor: Ante Odak (@ante_photography) Ante Odak (@ante_photography)

Emajl po pečenju može biti proziran ili neproziran te ga se može nanositi na većinu metala. Današnja industrijska proizvodnja većim dijelom koristi kao podlogu čelik, no osim na čelik, može se nanositi i na zlato, platinu, srebro, bakar i njegove slitine, aluminij, titanij, nehrđajući čelik i lijevano željezo. Emajl posjeduje brojne izvanredne osobine - gladak je, tvrd, kemijski otporan, izdržljiv, otporan na habanje, ne blijedi, lako se čisti i nije zapaljiv, zbog čega je vrlo popularan za izradu nakita. 

Emajliranje je vrhunsko zanatstvo koje zahtjeva stopostotnu preciznost jer pogrešno vrijeme ili temperatura pečenja dovode do pucanja emajla pa se zato potkraj 18. stoljeća odustalo od izvorne tehnike, a umjetnički radovi bili su preskupi. Međutim, FREYWILLE otkriva i uspješno usavršava inovativnu tehniku fuzije 18 -karatnog zlatnog praha s emajlom čime se postiže iznimna postojanost i sjaj svakog komada nakita. Danas su FREYWILLE nakit i način njegove izrade zaštićeno kulturno dobro grada Beča.

 | Autor: Ante Odak (@ante_photography) Ante Odak (@ante_photography)

Upravo je emajlirani nakit doživio ogromnu popularnost u 2022. godini i postao omiljeni izbor žena diljem svijeta. Trendseterice najčešće posežu za emajliranim nakitom jarkih boja i efektnih uzoraka, a najbolji predstavnik ove vrste nakita svakako je brend FREYWILLE koji od davne 1951. godine predstavlja kreacije čarobnih boja i savršene ručne izvedbe koje ujedinjuju autentičnu tehniku finog emajliranja i najljepša remek-djela majstora slikarstva. Autentična FREYWILLE tehnika emajliranja proizlazi iz tradicionalnog ručnog oslikavanja nakita iz 18. stoljeća kada se svaka boja nanosila pojedinačno te posebno pekla na točno određenoj visokoj temperaturi. 

U bogatom spektru predivnog FREYWILLE nakita, naročito se ističu oblici u kojima je kolorističan emajl uokviren čistim 18-karatnim zlatom i dijamantima. Radi se o ekskluzivnoj 18kt gold&diamonds ediciji kolekcionarske vrijednosti. Svaki komad nakita ove najluksuznije FREYWILLE edicije je unikat koji nosi poseban serijski broj kako bi se krajnjem vlasniku garantirala potpuna ekskluzivnost.

 | Autor: Ante Odak (@ante_photography) Ante Odak (@ante_photography)

Posebnost izrade limitirane FREYWILLE 18kt gold&diamonds edicije krije se u finoj obradi i formiranju  jedinstvenih 18 karatnih zlatnih okvira na koje se polaže umjetnički oslikan emajl izrađen autentičnom FREYWILLE tehnikom emajliranja. Velika pažnja pridaje se odabiru savršenih dijamanata i njihovom preciznom ručnom pozicioniranju na zlatne okvire pa je svaki komad FREYWILLE nakita iz 18kt gold&diamonds edicije okružen najljepšom svjetlosnom aurom.

Oblici poetičnih imena kao što su Aurora, Gloria, Victoria i Luna Piccolissima  iz  FREYWILLE 18kt gold&diamonds edicije slave ljudske snove, stvaralačku moć čovjeka i predstavljaju zrcalo mašte. Naime, slikarstvo nam omogućuje da pretočimo u stvarnost slike iz svoje mašte, snova i vizije budućnosti. Trenutak kada se prenesu na slikarsko platno je ujedno i trenutak kada prelaze iz svijesti u stvarni svijet, postaju primjetne drugima i kada ih mogu doživjeti svi ostali. Tako svaki komad FREYWILLE nakita iz 18kt gold&diamonds edicije predstavlja podsjetnik na moć čovjekovog stvaralaštva i poticaj da prigrlimo  svoje snove jer to je prvi korak do uspjeha i stvaranja remek-djela.

 | Autor: Ante Odak (@ante_photography) Ante Odak (@ante_photography)

Limitirane FREYWILLE kreacije mogu se razgledati i isprobati isključivo u ekskluzivnim FREYWILLE buticima, a među kojima je i FREYWILLE butik u Zagrebu, Preradovićeva 2. Za više informacija istraži i FREYWILLE online butik na www.freywille.com ili posjeti Facebook stranicu Freywille Zagreb.

Komentari 0