Moda
1/17

Nose se majice s provokativnim natpisima

Provokativni natpisi, upečatljive aplikacije i neobični uzorci – T-shirt majice više nisu običan odjevni predmet. One prenose poruku, ostavljaju dojam, vrše reklamu i govore o osobi koja ih nosi. Na koji način se T-shirt majica iz donjeg rublja pretvorila u normalan odjevni predmet i kako natpisi utječu na okolinu , porazgovarali smo s popularnim dizajnerima Ivanom Tandarićem i Aleksandrom Šekuljicom, poznatijim kao ELFSi.

"T-shirt je najčešće korišteni modni element za iskazivanje stavova i mišljenja. Svojim oblikom pruža savršen prostor za prenošenje poruke okolini. Stvar je samo u printu i obična mala majica se pretvara u jednu veliku filozofiju", objasnili su ELFSi. 

Za sve je kriv Marlon Brando

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Dok je danas T-shirt majica neizostavni odjevni predmet u ormaru svakog muškarca, nekoć se na nju gledao kao na donje rublje i majicom u kojoj su trenirali hrvači. Za vrijeme ljetnih vrućina u Europi tijekom Prvog svjetskog rata, američkim vojnicima je bilo dopušteno nositi lagane potkošulje umjesto košulja. U usporedbi s toplim vunenim uniformama u kojima su se Amerikanci kuhali, to je bilo spasonosno rješenje. Do Drugog svjetskog rata majice kratkih rukava u vojsci postale su sasvim normalna pojava. Ipak, da bi se majice udomaćile među običnim pukom, bili su potrebni filmovi. 

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Kad su tadašnje glumačke zvijezde John Wayne i Marlon Brando početkom 50-ih godina nosili majice kratkih rukava u svojim filmovima, publika je bila šokirana. No, kad se filmska legenda James Dean u filmu '"Buntovnik bez razloga" 1955. godine pojavio u majici kratkih rukava ispod raskopčane jakne, svi su bili oduševljeni. Za Jamesovim primjerom poveli su se mnogi, a popularnost majica više nije bila upitna. Ta prethodno "'donja odjeća" počinje se u američkim robnim kućama prodavati kao "normalni" odjevni predmet i uskoro uz jeans i kožnu jaknu, postaje uniformom tinejdžera u Americi i Europi. 

T-shirt majice kao izraz bunta

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Takvo odijevanje mladih označavalo je bunt i pobunu protiv ustaljenih društvenih vrijednosti. Svoj protest oni su izražavali odbacivanjem odijevanja poput starijih generacija, a nositi T-shirt značilo je slati određenu društvenu poruku. U ranim 80-ima punkeri su njima prenosili svoje anarhističke poruke predstavljajući nam prve majice sa stavom. Poruke na majicama u 90-ima se pretvaraju u logomaniju, a prelaskom u novo tisućljeće opsjednuto celebovima pojavljuje se trend (auto)ironičnih majica s porukama i likom slavne osobe.

Print izražava našu osobnost ili pak pripadnost nekoj subkulturi, ta majica je sve ono što cijenimo i volimo, sve ono iza čega čvrsto stojimo. Tako je T-shirt pretvoren u malu vizualnu filozofiju. Ljudi ponosno hodaju u svojoj majici nijemo govoreći: „Pogledajte što vam imam za reći.“

"Love ELFS"

ELFSi su poznati po svojim muškim, ali i ženskim T-shirt majicama, koje pozornost mame zanimljivim aplikacijama i natpisima, poput sad već prepoznatljive "Goveđe-kokošje juhe" i "Love ELFS". Ivan i Aleksandar i u privatnom životu rado nose upečatljive i provokativne majice.

"Majice s provokativnim natpisom služe za prijenos poruke. One trebaju zaintrigirati, potaknuti na razmišljanje ili jednostavno služe kao statement. Granica uvijek postoji. Nikad ne bi nosili uvredljive majice, one koje na sebi imaju društveno neprihvatljive simbole, poput fašističkih. Preferiramo zabavne, jasne printeve inspirirane pop kulturom. Nosimo različite majice za različito raspoloženje, volimo nositi sportske i šarene majice s likovima iz crtića", objasnili su ELFSi. 

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Danas su majice sa zanimljivim printevima i porukama sastavni dio asortimana vodećih modnih i dizajnerskih kuća. Odaberite svog favorita i samouvjereno prenesite željenu poruku. Ili iskažite poštovanje prema svom idolu, bio on tek heroj iz crtića ili stvarna osoba.

U galeriji pogledajte najbolje T-shirt majice iz aktualne ponude ELFSa (Amruševa 4, Zagreb), Stjepana Čuke i Arene centra...

Photo: Davor Puklavec/ Pixsell

Komentari 0