Moda

Niste ni znali da postoji: Tajni Hermèsov laboratorij ispunjava snove

Najpoznatija po skupim torbicama, francuska modna kuća put je počela izradom jahaće opreme, a danas svojoj klijenteli nudi ostvarenje svih njihovih želja

Narančaste kutije, svileni šavovi, torbice za koje postoje liste čekanja… Da, to je sve Hermès. No za nekolicinu klijenata jako dubokog džepa (s obzirom na to čak i Hermèsov privjesak stoji oko 1500 kn, zamislite samo koliko dubokog), ova francuska modna kuća može biti i mnogo više od birkinice. Razlog zbog kojeg je Hermès toliko dobar s kožom krije se u tome što je upravo s njom i počeo - davne 1837. u malenoj trgovini u Parizu proizvodili su uzde za konje, a zatim i sedla i jahaću opremu. Danas je malo kome poznato da se dizajnerska kuća najpoznatija po accessoireu, za koje slavni daju i po pola milijuna kuna, i dalje bavi svojom originalnom djelatnošću, no kao i sve s njihovim potpisom, za iznimno elitnu klijentelu. Nanese li vas put u predgrađe Pariza poznato pod imenom Pantin, centar majstorske izrade, u jednom od skladišta pronaći ćete i žilu kucavicu Le Sur-Mesure Hermès. Iza željeznih ulaznih vrata u zgradi koja je nekoć bila filmski studio Luca Bessona skriva se tajni laboratorij gdje se na godinu stvara tek 400-tinjak proizvoda: od torbica do helikoptera, skateboardova i rikši, uključujući i unikatnu prtljagu koja stane u vintage Bugatti i tricikl za vožnju do škole. Le Sur-Mesure upravo je to što kaže: luksuz napravljen po mjeri - ne postoji dovoljno neobičan, unikatan predmet ili projekt koji se ovaj studio neće usuditi napraviti. Specijalizirani su za ostvarenje najluđih snova i najskrivenijih želja bogataša: bio to kovčeg, boksačke rukavice, set za piknik, odjevni predmet, sedlo, komad namještaja ili cjelokupni unutarnji dizajn jahte, aviona ili automobila; svaka ideja bit će napravljena samo za tu osobu s najboljim materijalima i besprijekornom tehnikom. Šetnja ovim kreativnim laboratorijem je poput trgovine igračaka za djecu - iza duplih vrata majstori režu, obrubljuju, šivaju i navlače tekstile održavajući tradiciju staru gotovo 180 godina. Tajna Hermèsova početnog uspjeha bila je upravo u revolucionarnim tehnikama: njihova sedla bila su najlakša i najnaprednija u to doba. Na čelu ove skupine stručnjaka danas se nalazi Axel de Beaufort, zaigrani 38-godišnjak koji na posao dolazi skuterom, skiper s dvostrukom diplomom iz nautičkog dizajna i inženjerstva.     

 | Autor: hermes.com hermes.com

Axela je 2011. osobno odabrao Pierre-Alexis Dumas, šesti naraštaj generacija Hermèsa i sadašnji kreativni direktor ove modne kuće, nakon što je Axelov prvi projekt, 20 metara duga jahta imena Solune, osvojila titulu Yacht of the Year 2004. godine. Nakon toga ponude nisu prestale pljuštati: prvo je radio kao konzultant na Hermèsovu projektu “Beach Boat”: 12 metara dugom brodu s “krilima” koja se rastvaraju kako bi stvorile prostor za izležavanje na suncu. Hermès je bio impresioniran, a De Beaufort je dobio titulu direktora dizajna i inženjerstva. “

Znao sam za Hermès, ali ne za Le Sur-Mesure… Odmah mi se svidio taj koncept”, prisjetio se dizajner. Njegov idući projekt bio je bicikl. Rezultat je uniseks model napravljen od karbonskih vlakana, jedan od najlakših na tržištu s nizom inovacija poput mogućnosti promjene brzina dok stoji i gumenog remena umjesto tradicionalnog lanca. Ono što De Beaufort najviše voli kod svog posla je mogućnost kombiniranja naprednih inženjerskih ideja s najvišom razinom izrade kako bi zadovoljio ponekad doista nevjerojatne zahtjeve klijenata.

“Radimo doista tehnički komplicirane stvari. Kad uređujete avion ili brod, ne bavite se samo bojom zavjesa ili ukrasnim detaljima. Morate biti korak naprijed, gurati granice, smišljati nove funkcije. Pokušavamo biti avangardni, no i dalje čuvati majstorsku izradu.

 | Autor: hermes.com hermes.com

Naša misija je pratiti žvote muškaraca i žena s našom prepoznatljivom elegancijom; oživjeti dio njihovih snova, koliko god velik ili malen bio”, objasnio je dizajner. Tajna De Beaufortova uspjeha krije se i u suradnji s Francoiseom Doreom, glavnim direktorom Le Sur-Mesurea, koji također dolazi iz inženjerskog faha: završio je aeronautiku te postao dio logističkog odjela Hermèsa 2006. godine.

Danas je specijaliziran za dizajn pokretnina poput zrakoplova, brodova i automobila. A što je iduće? Svemir. Jer Le Sur-Mesure Hermèsu niti nebo nije granica. 

Photo: Getty Images

Komentari 0