Moda

Nigdje bez kariranog uzorka!

Ove jeseni tartan uzorak je ponovno u modu ušao kroz velika vrata. Njegove šare krasile su ulice našeg grada, bile su razbacane po svim odjevnim predmetima a ponajviše košuljama, koje su bile it komad svake vjerne pratiteljice trendova.

Kako mi se tartan omilio još davnih dana, godinama sam ga nosila na suknjama i hlačama. Ovosezonski trend sam iskoristila i nabavila sam sako s tim uzorkom, a planiram nabaviti i jedan veliki šal koji će mi podićisve kombinacije u nadolazećoj zimi.

 | Autor: Filip Tot Filip Tot Mala povijest tartana

Engleska riječ tartan dolazi od francuskog tiretain. Riječ tiretain označava tkanu odjeću (za razliku od vezene odjeće). Iako to u početku nije bio slučaj, danas tartan znači tkanina s uzorkom u boji.

Tkanine slične tartanu pojavljuju se čak stoljećima prije nove ere, od Kine preko centralne Europe. Pravi tartan nije postojao do 16. stoljeća, a tek tijekom 17. i 18. stoljeća razvija svoje karakteristične uzorke.Martin Martin u svom djelu "Opis zapadnih otoka Škotske" spominje tartan u kontekstu razlikovanja odijevanja ljudi u različitim regijama. Spominje kako boje i uzorci variraju od regije do regije.

 | Autor: Filip Tot Filip Tot U 20. stoljeću tartan se razvija te iz pretežito muške odjeće prelazi i u žensku modu. Zbog svoje dugogodišnje povezanosti s britanskom aristokracijom i vojskom odiše posebnim stavom i ekskluzivom. Zbog toga se tartan oživljava u punk modi 1970-ih. Punkeri su tartan nosili kao izraz svog stava i simbol borbe protiv autoriteta.

Tartan uzorak je prošao kroz mnoge kreacije velikih dizajnera, ponajviše kod Vivienne Westwood koja ga se nikada nije dovoljno zasitila, dok je Christian Dior tartanom presvukao i svoju najpoznatiju Lady Dior torbu. Nikako ne smijem zaboraviti spomenuti i Burberry kojem je upravo tartan zaštitni znak. Nosila su ga mnoga poznata lica, a ni ove sezone mu mnogi nisu odoljeli.

 | Autor: Filip Tot Filip Tot Svoja dva najdraža odjevna komada s tartan uzorkom kombinirala sam inspirirana 70-tim godinama prošlog stoljeća.

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije...

Photo: Filip Tot

Komentari 0