Moda
1/20

Neuništive rimljanke ponovno vladaju: Modeli za svakog

Samo jedan par gladijatorica bit će dovoljan da ovog ljeta budete tako chic i osjećate se kao prava Amazonka

Daleko su dogurale te divne visoke sandale na vezanje. Od ranog doba rimskoga Koloseuma do pista najvećih svjetskih dizajnera, potpuno nam je jasno zašto ih svi toliko vole. Iako ovogodišnji trendovi predlažu da nosite gladijatorice ili rimljanke, kako god ih zvali, u različitim varijantama - od kožnatih, preko platnenih, do onih ukrašenih pomponima ili privjescima, isprva su one bile isključivo kožnate. Đonovi su bili napravljeni od najkvalitetnije kože, a najbolje modele nosili su gladijatori, po kojima su, naravno, dobile i ime. Služile su im kako im se tabani ne bi zaprljali pijeskom natopljenim krvlju tijekom borbi u Koloseumu. Svi drugi Rimljani nosili su jeftinije verzije koje su bile “ukrašene” klinovima. Nosili su ih i u zatvorenim prostorima, što mnogi u to doba zapravo nisu radili. Ali sve zato da drugi ne bi mislili kako su siromašni, iako možda i jesu bili. Sve za modu... Bogate su dame izlazile s više pari sandala. Njihove su sluškinje nosile različite modele ako bi se bogatašice tijekom dana htjele preobuti u nešto drugo. Ove popularne ljetne cipelice, omiljeni model na glazbenim festivalima, plažama i drugim ljetnim odredištima, nisu doživjele veliki modni trenutak sve do šezdesetih. Tek su tada suknje i haljine postale ultrakratke i mogle otkrivati svu raskoš rimljanki.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Sada već 1968. modna Biblija - Vogue, posvetila je nekoliko stranica “grčkom” looku u gladijatoricama. Na fotografijama su bile djevojke u minicama s visokim sandalama, no na ulicama je to bilo nešto drukčije. Primjerice, popularne trendseterice tog vremena kao Pattie Boyd nosile su gladijatorice na resice i lepršave haljne u potpuno hipijevskom izdanju. To i priliči Pattie, koja je bila žena Georgea Harrisona i Erica Claptona. Njezin “ja sam s bendom” stil danas bi vrlo rado kopirale cure koje modnu inspiraciju traže u nekim davnim desetljećima. Danas gladijatorice dolaze u najrazličitijim oblicima, pa ih one vjerne klasici nose u gotovo prvotnom izdanju od kože, a druge na glamurozan način s potpeticom.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Gladijatorice s elegantnim potpisom Giambattiste Vallija stvorene su za lude noćne izlaske ljeti. Krasi ih svjetlucavi ljubičasti đon, a “nude” vezice sežu sve do koljena. Romantiku prepustite Alberti Ferretti. Njezin crni model ne veže se na uobičajen način. One kao da su napravljene od čvrste čipke. Trendu niskih blok potpetica vjerna je modna kuća Valentino, a u njihovim crnim gladijatoricama moći ćete provesti cijeli dan i noć. Budući da ih nosimo već stoljećima, gladijatoricama nekad treba i osvježenje. To znaju u Kenzu, pa su njihovi modeli s debelim remenjem i đonom savršeni za cure kojima je dosta klasičnih rimljanki. Da ne biste u džep posezali baš toliko duboko, pobrinuli su se high street brendovi koji su više nego itko u toku s najnovijim trendovima, a kako se ove sezone nosi zapravo sve, izbora definitivno ne manjka.

 | Autor: arhiva arhiva

Ovog ljeta vrlo su popularni metalik modeli, pa čak i oni koji imitiraju zrcalo. Njih možete kombinirati na male crne haljine ili ultrakratke hlačice i “cropped” top. Ako se odlučite za ovakav model s visokom potpeticom, spremne ste i za najglamuroznija događanja. Da biste do kraja bile u trendu ove sezone, nosite rimljanke s kockastom potpeticom na bijelu haljinu od čipke ili “oversized” košulju koju možete posuditi i iz muškog ormara, a ako ne volite potpetice, nosite vrlo visoke ravne gladijatorice. Sada je najbolje vrijeme da nabavite par gladijatorica jer traju ljetna sniženja.

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0