Moda

Nepoznate činjenice o Oscarima: Crveni tepih, najskuplje haljine...

Vjerojatno ne postoji osoba koja nikada nije čula za Oscare, no zasigurno postoje činjenice za koje nikada niste čuli. U nastavku pročitajte nepoznate stvari o ovoj prestižnoj dodjeli nagrada, pa večeras možete i impresionirati prijatelje...

Neki su filmovi jednostavno klasici i nikada nam neće dosaditi, a samo su tri filma osvojila "Veliku petorku" Oscara za najbolji film, režisera, glumca, glumicu i scenarij. Davne 1934. to je bio film Dogodilo se jedne noći, 1975. Let iznad kukavičjeg gnijezda, a 1991. Kad jaganci utihnu.

Zanimljivo da je samo deset Oscara za najbolju glavnu glumicu dodjeljeno ženama starijim od pedeset. Zadnja je bila Jullianne Moore prošle godine, a tri od deset "pokupila" je Katherine Hepburn 1968., 69. i 82. godine.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Fascinacija haljinama i onime što će glumice na crvenom tepihu nositi, počela je davne 1960. kada je NBC prvi puta eksperimentirao s programom koji je išao prije same ceremonije. Vodila ga je kostimografkinja Edith Head, a okupljene pred malim ekranima educirala je o najnovijim trendovima i prikazivala haljine izbiliza. Danas primjerice kanal E! Oscarima daje čak devet sati etera i to većinu za crveni tepih. Postoje neke haljine o kojima se pričalo više nego o drugima, pa je tako prije koju godinu Jennifer Lawrence u Diorovoj kreaciji pala po stepenicama i haljinu učinila još poznatijom, a stajala je čak četiri milijuna dolara.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Neke Oscarovske haljinice postale su legendarne, poput one Audrey Hepburn iz 1954. kada je osvojila svoj prvi zlatni kipić.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Oscara za najbolju glumicu 2002. osvojila je Halle Berry za svoju izvedbu u filmu Monster's Ball i tako postala prva crnkinja koja je osvojila zlatni kipić u ovoj kategoriji. Sigurno se sjećate njenog emotivnog govora na pozornici, ali i divne haljine boje vina koju je nosila te večeri. Cijeli je gornji dio haljine bio proziran ali strateški prekrivao izvezenim cvjetovima, za kreaciju je zaslužan Elie Saab.

Još zanimljvosti pročitajte ovdje

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0