Moda

Nepoznate činjenice o modi: U srednjem vijeku crveno su nosili plemići

Koliko zaposlenika ima Zara i zašto je Christian Louboutin zaštitio svoje prepoznatljive šiljke na cipelama?

High street brend Zara zapošljava čak 11 000 radnika, ima 5900 trgovina u 85 zemalja, a godišnje proizvede 840 milijuna komada odjeće. To znači da bi svaki osmi stanovnik Zemlje, svakih dvanaest mjeseci mogao odjenuti jednu novu Zarinu krpicu.

Popularan način kovrčanja kose – minival, ženama je prvi put predstavljen 1906. na Oxford Streetu. Pokusni kunić frizeru Karlu Nessleru bila je njegova žena kojoj je potpuno spalio kosu, a 1938. izmišljena nova tehnika hladne trajne.

Bijeli kostim s visokim ovratnikom i dubokim dekolteom bio je Elvisova omiljena oprava za nastupanje, ali i najskuplji komad odjeće prodan na aukciji nakon njegove smrti. Kombinezon sa zlatnim ukrasima i velikim remenom prodan je za 1,5 mil. kuna.

 | Autor: arhiva arhiva

Christian Louboutin poznat je po poduzimanju strogih mjera zaštite karakteristične crvene boje potplata cipela. No, sada su otišli i korak dalje pa patentom zaštitili još nekoliko ideja poput šiljaka ili Pepeljuginih svjetlucavih cipelica koje je modna kuća dizajnirala u suradnji s Diseneyem. Između ostalog, zaštićene su i gležnjače Azimut, salonke Manovra 70 i Tassilo loaferice.

U srednjem su vijeku ljudi imali pravo nositi određenu boju odjeće s obzirom na društevni sloj kojem pripadaju. Plemići su mogli nositi crvenu, seljaci i oni koji su obrađivali zemlju smeđu i sivu, dok su trgovci i bankari nosili zelenu.

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0