Moda
Neka vaš chic sako poručuje: Ja sam šefica! Neka vaš chic sako poručuje: Ja sam šefica! Neka vaš chic sako poručuje: Ja sam šefica! Neka vaš chic sako poručuje: Ja sam šefica! Neka vaš chic sako poručuje: Ja sam šefica! Neka vaš chic sako poručuje: Ja sam šefica!

Neka vaš chic sako poručuje: Ja sam šefica!

Nekada je bio ozbiljan, no u novije doba on je poprimio veličanstvene dizajnerske efekte. A narasla su mu opet i ramena, baš kao osamdesetih

Prva stvar kad netko spomene sako padnu mi na pamet poslovne žene iz osamdesetih koje su krenule nositi kostime usred biznis revolucije – bio je to procvat ekonomije, Armani se poigrao krojem iz njegove garderobe i uveo ga u žensku. Tako je došlo do još jedne revolucije, rodio se zanimljiv miks koji je nedavno dobio nastavak kad je nova dizajnerica za Dior, talentirana Talijanka Maria Grazia Chiuri, na pistu poslala bijeli sako, crni šos od tila i klasičan T-shirt. Ovo je kombinacija kontrasta: strogoće sakoa, mekoće tila i jednostavnosti bijele majice. I tako je sako, simbol ozbiljne robe i još ozbiljnijih namjera, otkrio ležerno lice.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija Kao i sve danas, i on je prošao kroz eklektičan filter i našao se na strani nježnog tila. Naravno, i sad ga furamo kad na sastanku želimo poručiti – ovo je ozbiljno, tajna je poslovna. I onda biramo karirani ili pepita, danas ga nudi niz cool brendova. Plus: tu su ta ramena, šira, baš kao što se to radilo nekad. Sada Balenciaga ima brutalna ramena, tako su velika da padaju sa strane i podsjećaju na neku karikaturu. Ipak u stvarnom životu nećemo izabrati nešto tako teatralno, ali mali jastučići u sakoima uvukli su se u tekstilno tkivo. Ne želim izgledati kao rugby igrač, ali primijetila sam da ta pojačanja na ovim kratkim jaknicama imaju smisla. Naime, struk djeluje uže, ako je kroj barem malo strukiran. S druge strane, nekako je više artistički, voluminozan, zabavan. Dešava se neka dobra dinamika, još ako je ispod par slojeva... slika je zabavnija. Ti karirani komadi super idu i na traperice, majice, nešto jednostavno i casual. Sako je ionako snažan, statement komad. Osim, naravno, ako nije riječ o uredskom dress-codeu, onda u obzir dolaze mekane šire hlače i pencil suknja. Prugasti mu je simpatičan stilski susjed – iako ponekad podsjeća na pidžame, sako s prugama vrlo je elegantan i zna biti idealan navy komad. Volim ga s jarko plavim i crvenim prugama! Osim mekanih jastučića, tu su se desile još neke dizajnerske intervencije: ramena su najednom postala vruće mjesto eksperimentiranja. Jedni su dobili volane, drugi rupe, treći aplikacije, četvrti instalacije. Neka se zna, jača ramena figuri daju moć, šire je i samopouzdano poručuju tko je šefica.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija Nakon povratka osamdesetih, na područje ovih formi instalirala se i avangarda čime je sako narastao, ponekad može zamijeniti i kaput. Dugačak je gotovo do koljena, imitira neki gornji komad za izlaske. Ima odličan volumen, ispod njega slažemo svašta: majicu ili bluzu, košulju... a gore neki ležeran šal, pa možda i prsluk? Uglavnom, tako širokih dimenzija, sako postaje zabavan, pomalo priziva avangardan, japanski dizajn. A to je uvijek za pohvalu! Kopčanje je također njegov moment... Dvostruko ili jednostruko? Kako god bilo, a oba su imala pet minuta slave, važno je da izgleda sve skladno kad se zakopča. Kad zapuše proljetni vjetar ili krene lagana kiša, dobro je imati gumb ili dva. Neki sakoi kopčaju se do vrata, osobno volim te varijante kad se kragna podigne i desi se neki drugi kreativan moment, onaj koji podsjeća na ruski ovratnik. To su oni mali, kratki, vidimo ih i na bluzama. Te mikro kragne daju odličan chic vizual, čak podsjećaju na kimono, simbol istočnjačke mudrosti. Možda nam daju i onaj smart izgled – samo naprijed.

Tu je i ta famozna odijelo kombinacija, kopija iz njegovog ormara, opet izmišljotina Armanija, velikana koji još uvijek predlaže sakoe i odijela, iz sezone u sezonu. Već trideset godina vlada odijelo u poslovnom svijetu, jednobojan je u nekoj pastelnoj ili klasičnoj crnoj, sivoj, plavoj... opciji. Nedavno je ovaj styling oplemenjen raznim uzorcima pa sada, čak i na dečkima, vidimo odlična odijela u prugama, dok je na ženskoj strani više zastupljen cvjetni motiv. Latice od glave do pete omekšavaju ovu nekada strogu formu, zahvalna je na tenisice ili štikle, balerinke, sandale... Nekad nam treba samo sako, no ako naiđete na odlično odijelo (ono zna biti komplicirano za nabaviti jer sve treba stajati kao saliveno) ne ustručavajte se izdvojiti za njega i neku konkretniju lovu. Jer, ovo je klasik, statement forma koja u garderobi može egzistirati sezonama, trpi ljeto, voli zimu i tako dalje i tako bliže. Kad je riječ o stilskim eksperimentima, tu su i sakoi s kratkim rukavima ili oni koji glume prsluk. Sve su to neki hibridi s kojima dizajnerski brendovi danas računaju. Inovativnost je na cijeni, baš kao i originalan styling: na autorima je da nam ponude neku trendovsku igru, neke pomake koji će nas oduševiti i omogućiti nam da izgradimo vlastiti, osobni stil. Sve su to puzzle kojima se svakodnevno igramo i kreiramo sliku street-stylea.

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0