Moda

"Naomi je noćna mora, a Bailey opsjednut botoksom"

Bez dlake na jeziku govori urednica britanskog Voguea Alexandra Shulman, koja ove godine slavi 24. obljetnicu u časopisu

Tajna svake poslovne okoline, tvrde menadžeri, dobri su odnosi među ljudima - networking, tvrde, zna biti i važniji od toga radite li dobro svoj posao. Upravo zato su memoari urednice britanskog Voguea Alexandre Shulman ovih dana digli prašinu u Velikoj Britaniji. Kako bi obilježila stotu godišnjicu Voguea, europski pandan Anne Wintour (koja je također Britanka, no dvije urednice se ne smatraju prijateljicama: “Imamo zajedničke poznanike i ponekad odemo na večeru”, korektno će Shulman) odlučio je kolege, suradnike i niz slavnih opisati bez dlake na jeziku. U knjizi “Inside Vogue: A Diary of My 100th Year” Karl Lagerfeld tako je “dobroćudni zločinac iz Bondovih filmova”, Mick Jagger je tek “par mekanih cipela i lice koje izgleda kao da je isklesano u stijeni”, pokojna Zaha Hadid “izgleda kao Velika Ptica iz Ulice Sesame” u kaputu od nojeva perja. David Bailey, Burberryjev dizajner, za sebe misli da je moderni Picasso i bez srama je pitao modnu urednicu Voguea Lucindu Chambers zašto još nije otišla na botoks, dok Tracey Emin i Naomi Campbell često otkazuju zahtjevna snimanja u zadnji čas.

 | Autor: Vogue Vogue Crna pantera toliko je teška za suradnju da je imala napadaj bijesa kada joj je rečeno da zbog propuštenog snimanja neće biti dio slavljeničkog 100. izdanja Voguea te je “bijesno nazvala i prijeteći rekla kako neće dobro izgledati u tisku ako ona ne bude dio časopisa”. Marketinški mag Charles Saatchi je “totalni čudak” (vjerojatno zato što je zaustavio Shulman na izlazu iz toaleta kako bi provjerio ima li ožiljke od zatezanja kože na licu), dok je Kate Moss “pravi predator” - na zabavi je zagrlila Alexandrina sina Sama i izgledala je “poput mačke koja se dočepala miša”. “Ne znam zašto se brineš, mama, sve što mi je ostalo od toga su njezine ekstenzije u džepu jakne”, odvratio je 21-godišnjak. Pitanje koje je svima na usnama očito je: zar se ne boji odmazde modne industrije? “Nije mi cilj bio uvrijediti nikog, no u jedno sam bila sigurna: odlučila sam biti potpuno iskrena pa sam se pripremila na to da će neki ljudi biti ljutiti”, iskreno će Shulman.

 | Autor: Vogue Vogue No rječita urednica iskrena je i prema samoj sebi: knjiga vrvi situacijama kada je bijesna, iznervirana, istresirana i ispucava se na kolegama i zaposlenicima - nakon 24 godine na čelu najelitnijeg modnog časopisa prošla je doista sve. “Najviše me živciraju dizajneri koji ne žele posuđivati odjeću za snimanje s doktoricama, menadžericama ili znanstvenicama - ako ne možemo pokazati da su i ova zanimanja glamurozna, kako očekujemo da današnje djevojčice teže biti bilo što drugo osim Kim Kardashian”, kritično će o reality zvijezdi.

S druge strane, o britanskoj ljubimici Kate Middleton ima samo riječi hvale - upravo nju angažirala je na naslovnici izdanja u povodu 100. godišnjice Voguea. “Kate je nevjerojatno simpatična i radi sve što se od nje očekuje s iznimnom profesionalnošću. No, za razliku od Lady Diane, ne pati za slavom, ne zanima je to - ako sam nešto naučila na ovom poslu, to je da je slava stvar izbora. Kate voli prirodu i svoju djecu, odijevanje joj je sporedno i to radi zato što mora”, objašnjava Shulman. Iako na raspolaganju ima svu odjeću svijeta, Shulman je daleko od opterećene urednice kakvu možda zamišljaju njezine čitateljice - u knjizi prepričava i anegdotu kada je umjesto glamuroznih kreacija izloženih u Selfridgesu haljinu za svečanu priliku našla u Reissu, high street trgovini.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images “Pomislila sam: pa ja sam urednica Voguea, nemoguće da mi se ovo događa. No onda sam otišla online i vidjela hrpu dobre, pristupačne odjeće po odličnim cijenama. Mogla sam nositi Preen, no izgledala bih kao beskućnica”, iskreno će. Shulman mrzi i ići kod frizera, a ideja da se svaki dan šminka joj je “potpuno nezamisliva”, dok joj nije nikakav problem presvući se u elegantnu toaletu za neki event u uredskom WC-u, popiti čašu vina u 9 sati kako bi smirila strah od letenja ili pojesti dva kroasana kad se Alber Elbaz ne pojavi na dogovorenom doručku. “Doslovno imam sastanke svakih pola sata - mogli biste pomisliti da se od takvog tempa sigurno mršavi. E, pa ja ne”, kroz smijeh će urednica koja bez srama kaže kako u nekim dizajnerskim kreacijama izgleda kao “šljokičasta kobasica”. Bez obzira na to što je daleko od onog što industrija očekuje, Alexandra je i dalje jedna od najmoćnijih žena u branši. Dokad? Ne zna ni sama. “Moja mama ima 90 godina i dalje radi. Ne jamčim da ću ostati u Londonu - New York zvuči sjajno!”, tajnovito će o planovima u karijeri. Cilja li na poziciju svoje sunarodnjakinje, vrijeme će pokazati.

Photo: Rex

Komentari 0