Moda 13. kolovoza 2014.

Nakit za žene izraženog stila

1/29

Dizajnerica Maja Miletić koja stoji iza brenda mammii jewellery izradom malih uporabnih predmeta i nakita bavi se od malih nogu, ali tek je 2011. odlučila pokrenuti vlastiti brend.

 | Autor:

„Oduvijek me zanimala kiparstvo, a kasnije mala plastika. Nakon diplome na Studiju dizajna gdje sam sve modele izrađivala ručno i zaljubila se u bogatstvo materijala i alata, odlučila sam se posvetiti izradi nakita. U tom malom, kod nas podcijenjenom mediju se krije bogatstvo i raskoš koja mi je toliko nedostajala gdje god sam se okrenula u ranim godinama profesionalnog rada, kaže Maja Miletić dodajući kako nepostojanje stabilnog sustava, nepostojeća industrija, ogromna količina vremena koja bi trebala proći od ideje do realizacije komada namještaja izazivala frustraciju, stoga je odlučila baviti se nečim samo svojim. Inspiraciju za nakit pod imenom mammii, Maja pronalazi posvuda: u prirodi, matematici, glazbi, ljudima, okusima, mirisima.

 | Autor:

„Inspiracija mi je i prevođenje osjeta i doživljaja iz medija u medij. Kakvog je okusa neka pjesma, koje bi boje bio neki okus?“, pojašnjava Maja koja inspiraciju pretvara u nakit od poludragog kamenja, kristala, reciklirane kože, užeta, polimerne gline, svile...

“Nekad mi se čini da imam dva svijeta koja ponekad uskladim u jednom komadu, no sve više izgledaju kao dvije odvojene linije nakita. Jedna od njih je posve crna, najčešće u kombinaciji užeta i polimerne gline. Druga je nježnija i mekša, bogatih boja i neočekivanih kontrasta. Oba vida podjednako volim - ženstvenija mi je možda čak veći izazov jer je pravi trik prepoznati kad je 'dosta' i kad je komad zbilja gotov“, opisuje dizajnerica svoj kreativni proces.

 | Autor:

Maja ističe kako voli eksperimentirati s novim materijalima koji joj predstavljaju izazov, jer to znači da izlazi iz sigurne zone. Tamni komadi su pak bliži njenom osobnom stilu, a uskoro će dobiti i svoju odvojenu liniju koju planira uskoro predstaviti. Njen nakit je kontrast grubog i nježnog, svijetlog i tamnog, ženskog i muškog.

“Jako volim kontrast različitih tekstura, zapravo pristupam izradi modela u slojevima. Možda je moj proces izrade bliži izradi komada odjeće ili namještaja, nego komada nakita“, priznaje.

 | Autor:

„Kad radim na novim komadima ne pripremam skice već odmah počinjem s radom u materijalu - više volim 3D opipljivi moment. Tada sam opuštenija, radim iz emocije i obično jedva čekam vidjeti završnu fazu predmeta pa radim do iznemoglosti. Sada taj proces već doživljavam luksuzom jer su mi dani ispunjeni već dogovorenim narudžbama (za koje postoje liste čekanja), svakodnevnim isporukama, papirologijom i dogovorima s klijentima. Za njih često pripremim skice modela po narudžbi prije same izrade jer želim da se osjećaju sigurnima u to što radim“, otkriva dizajnerica.

 | Autor:

Prema Majinim riječima, svi njeni kupci su dragi ljudi koji su joj iskazali povjerenje. Uglavnom su to obrazovane, odrasle žene s izraženim stilom koje znaju što žele. Nerijetko i muškarci svojim boljim polovicama žele pokloniti nešto posebno. Tada su danima u dosluhu, a ona čak tušem i perom pišem posvete i ljubavne poruke koje šalje zajedno sa nakitom. U tome vidi puno ljubavi i to je neizmjerno veseli, a najvrjednije 'anegdote' u svom poslu su one narudžbe koje su se pretvorile u prijateljstvo.

 | Autor:

Najtraženiji komadu su nježne ogrlice od užeta i muslina s dodatkom poludragog kamenja, ali i posve crni komadi u kombinaciji polimerne gline i užeta, a cijena nakita je od 250 do 1500 kn. Mogu se kupiti u Concept storeu Iggy (Zagreb), Dizajnoholiku (Zagreb), Sole Luni (Poreč) i Galeriji Makina (Pula). Njenu liniju Moment koja je nastala u suradnji s Ivom Stojkovići možete pronaći u store Number 2 u Puli.

 | Autor:

Maja nam je otkrila i planove za budućnost.

“Planiram s nakitom krenuti u neka nova područja! Na svemu se radi već duže vrijeme -  planiramo liniju proizvoda za inozemno tržište. Francuska, Danska i Turska su u planu za drugu polovicu iduće godine, držite fige“, za kraj je poručila simpatična dizajnerica.

Više slika pogledajte u galeriji...

Komentari 0