Moda
1/17

Nakit za odvažne trendseterice

Dizajnerica Andrea Pehar svoj je brend Bashy Fashy Chainz pokrenula prije nekoliko mjeseci, no njezine originalne ogrlice već su naišle na veliki odaziv djevojaka koje njeguju urbani street stil. Inspiraciju je pronašla u retro lancima koji su se na velika vrata vratili u modu, ali je u svoje modele unijela dašak modernog doba.

''Oduvijek sam bila kreativac koji nešto stvara, a isto tako sam veliki ljubitelj nakita i mode. Kako sam oduvijek nosila nakit, a pogotovo danas jako popularne 'zlatne lance', želja mi je bila raditi upravo ono što i sama nosim, ali na malo drugačiji način nego što je plasirano po dućanima. Ideja mi je bila da radim unikatan nakit, nikako ne u serijama, tako da svatko nosi svoj komad nakita'', započinje Andrea.

 | Autor: Jazz Saletović Jazz Saletović

Inspiraciju crpi iz svog života koji je okružen plesno-glazbenim notama jer se bavi plesom i veliki je ljubitelj glazbe. Do sada se također okušala u još nekim kreativnim izražavanjima poput izrada plesnih chain medalja za Zagreb Throwdown natjecanje, podijelila je chain na dva partyja najboljoj plesačici te uvijek osmišljava photoshooting svojih kolekcija i uz pomoć svog kolege Jazza Saletovića uz čiju pomoć izrealizira odlične fotografije. Ali jednako tako inspiraciju pronalazi u dizajnu, street artu, modi i svakodnevnom životu.

 | Autor: Andrea Pehar Andrea Pehar

Boje koje koristi ovise o samoj kolekciji

''Do sada sam 'izbacila' tri kolekcije od koje je svaka za sebe nešto ispričala. U prvoj kolekciji, “Street & lacy”, koristila sam metalne chainove (lance) i šarene žnirance, u kombinaciji sa crnim i zlatnim plastičnim chainovima. U drugoj kolekciji, “Silver & Gold”, koristila sam većinom metalne chainove, a sada u ljetnoj kolekciji, “Plastic summer”, prevladavaju plastični chainovi'', pojašnjava Andrea.

Boje koje koristi, odnosno boja materijala je ovisna o kolekciji. Tako je npr. u prošloj kolekciji bilo sve srebrno i zlatno, sada je sve u šarenim tonovima. Nastavlja kako materijali i boje ovise o onome što isprojicira u glavi, a kasnije se trudi sve to i izrealizirati.

 | Autor: Jazz Saletović Jazz Saletović

''Proces izrade izgleda otprilike tako da ja malo mozgam o tome što bih mogla odnosno htjela nositi u nekom vremenskom periodu, kakva je ponuda po našim dućanima, pa onda kreće brainstorming i razrada ideja. Uvijek nešto crtkam ili zapisujem u rokovnik, stavljam bilješke i smjernice u kojem pravcu bih htjela ići s dizajniranjem, pa kad sve to skupim krećem u analizu ponude materijala. Obično kupujem materijale preko interneta, no i kod nas se nađe ponešto zanimljivo što mogu dobro iskoristiti'', objašnjava Andrea.

Kad skupi ideje, materijale i inspiraciju, kreće u izradu, no to obično ne ide onim zamišljenim putem. Kad se baš primi posla, s kliještima i alatom u rukama, ili naiđe na neke tehničke zapreke na koje nije računala ili joj padne nešto novo na pamet, tako da bi rekla da je njezin proces izrade vrlo fleksibilan.

 | Autor: Andrea Pehar Andrea Pehar

Ciljana skupina su alternativci, ali se lako prilagođava

''Samo vrijeme izrade je isto tako fleksibilno, jer nekada napravim jedan komad nakita za 15 minuta, a nekad mi treba sat vremena i više jer ako nisam zadovoljna, onda radim varijacije na temu i preslagujem i spajam dok mi se konačan ishod ne svidi. Moram spomenuti i mog dečka koji na kraju cijelog procesa daje svoje mišljenje i velika mi je pomoć pri raznim popravcima nakita, jer ja nakon nekog vremena teško mogu sama zaključiti jesam li pretjerala'', kaže kroz smijeh Andrea.

 | Autor: Jazz Saletović Jazz Saletović

Ciljna skupina joj je u početku bila nekako prestrogo definirana, a to su uglavnom bili alternativci koji su poput Andree, dakle ekipa koja voli modu, glazbu, nakit, eklektičan stil odijevanja, spajanje nespojivog. A onda je sve to palo u vodu kad je shvatila da je tržište premalo i da je teško doći do onog što je željela. Tako da su s vremenom su njezini lančići završili i na starijim gospođama, maminim prijateljicama, a najviše ju je veselilo kad bi išla u Rijeku i nosila punu vrećicu chainova koje bi prodala Riječankama.

''Danas mi je ciljna skupina i dalje orijentirana na alternativnu skupinu, no svakako radim na tome da svatko tko voli nakit može pronaći poneki komad koji će mu se svidjeti i koji će nositi na svoj način, bez obzira na modni status ili opredjeljenje'', nastavlja Andrea.

 | Autor: Jazz Saletović Jazz Saletović

Karike lančića kao omiljeni motiv

Omiljeni motivi su joj različite karike lančića, koje može spojiti u nešto drugačije. S time je započela, i bez obzira na široku ponudu svakojakih vrsta materijala i nakita i dalje se drži chainova (lanaca). Ali, svakako razmišlja o unaprjeđenju ili nečem drugačijem što bi mogla raditi, jer tržište je stvarno nemilosrdno. Dosta često joj se desi da uglavi nešto zamisli, počinje s realizacijom u nadi da to ne postoji, a onda to nađe u istom ili sličnom obliku na internetu ili kod nas. Također se vidi u raznim kolaboracijama i u budućnosti što se tiče izrade chainova s drugim kreativcima. Smatra da je na taj način lakše uspjeti, a i njoj bi bilo veće zadovoljstvo kada bi svoju kreativnost podijelila s drugim kreativcima.

 | Autor: Jazz Saletović Jazz Saletović

S obzirom da se još nije počela profesionalno baviti izradom nakita, već joj je to više hobi i strast pretočen u nešto više, za sada se njezini komadi mogu kupiti kod nje osobno i na Facebooku. Za sada je sve više-manje na usmenoj predaji, a kasnije sve ovisi koliko će se tome ozbiljno posvetiti.

''Cijene su vrlo pristupačne, i realne s obzirom na situaciju, pa recimo da mi je najskuplji nakit 100 kuna, a u prosjeku 70/80 kn. Narukvice iz ljetne kolekcije su po 40 kn, što svakako smatram da je super cijena, jer se za malo novaca može kupiti nešto malo drugačije, što nije moguće naći po dućanima i time biti unikatan'', pojašnjava Andrea.

 | Autor: Jazz Saletović Jazz Saletović

Do sada su najtraženiji bili metalni chainovi u raznim varijacijama. To je bio najpopularniji komad nakita prije par mjeseci pa su svi masovno i nosili takve lance u raznim varijacijama. Sada se Andrea nada da će cure prepoznati malo drugačiji plastični nakit,i da će svakako ovo ljeto proći u šarenim plastičnim tonovima.

 | Autor: Andrea Pehar Andrea Pehar

''Želja mi je baviti se svakako još nečim uz chainove, jer imam puno raznolikih ideja. Pošto sam ziheraš, i dosta promišljam prije nego nešto počinjem raditi, mislim da moram pažljivo odabrati čime bih se još mogla baviti jer tržište je malo i zasićeno. To je pozitivno, jer je danas sve dostupno u većoj mjeri, no bojim se da je s time i teže uspjeti jer se ne bih upuštala baš u svako područje. Imala sam neke ideje i za dizajniranje odjeće, no to ipak prepuštam drugima, mislim da bih tu još teže došla do onog što želim postići. No nikad se ne zna, kod mene je sve vrlo promjenjivo i desi se u sekundi. Oduvijek sam govorila da je najvažnije imati dobru ideju, a onda sve ide lakše. Tako da nakon chainova, tko zna gdje ću završiti'', zaključila je simpatična Andrea.

U galeriji pogledajte više fotografija...

Photo: Jazz Saletović

Komentari 0