Moda

Najotmjenija prva dama: Neponovljiva Jackie Kennedy

Jacqueline Kennedy Onassis, ili Jackie O, skoro 60 godina nakon odlaska iz bijele kuće i dalje je uzor damama diljem svijeta

Titula modne ikone toliko se često razbacuje da je doista izgubila svoju moć - doista rijetko koja moderna žena zaslužuje da joj se pripiše ovaj status. Hoće li se stila Alexe Chung sjećati za 20 godina? Koliko god moderne bile današnje fashionistice, njihov stil je prolazan i neizgrađen, podložan promjenama dizajnerskih vizija i samim time neprepoznatljiv. No ovako nešto nikad ne bismo mogli reći za Jacqueline Kennedy Onassis. Od dana društvene debitantice, preko zlatnih godina koje je provela u Bijeloj kući i udaje za grčkog bogataša, pa sve do kraja, Jackie je uvijek bila beskompromisno elegantna.

 | Autor: Cover Images Cover Images

Outfit koji je nosila na dan kad je ubijen njezin suprug, predsjednik John F. Kennedy, smrznut je u vremenu - vuneno ružičasto odijelo doista je postalo dio modne povijesti, no njegova važnost nije samo u obilježavanju ovoga tragičnog dana. Ono je utjelovljenje chic prve dame - kombinacija koja je do danas u očima javnosti na vrhu popisa otmjene odjeće za žene. Savršeno skrojeni sako i suknja, ukrašeni jednostavnim i suzdržanim accessoireom, bili su Jackiein nepokolebljivo uspješni modni odabir tijekom boravka u Bijeloj kući. Michelle Obama, Kate Middleton, pa čak i već omražena nova Prva dama SAD-a, Melania Trump, modnim odabirima često su se ugledale upravo na pravila koja je postavila Jackie. No tanka je linija između inspiracije i kopije: u trenu kad se bilo koja dama odvaži spojiti šešir, nisku bisera i bijele rukavice, modni alarmi odmah se pale: ovako precizan look mogla je isfurati samo originalna Jackie.

 | Autor: Wenn Wenn

Američki dizajner Oleg Casseini bio je zadužen za njezinu odjeću i stil tijekom kratke dvije godine koje je provela u Bijeloj kući, od 1961. do 1963. - njegova misija bila je odijevati Jackie kao “američku kraljicu” te osmisliti prepoznatljiv stil koji nije samo pokazivao njezin novostečeni status nego i veselu, mladu osobnost.  Neke od njegovih kreacija doista su postale klasici, poput svilene haljine bez rukava boje marelice koju je nosila na službeni put u Indiju 1962. Od prvih koraka po Bijeloj kući Jackie je pokazala da nema namjeru biti preopterećena modnim pravilima tadašnjice, izvukla je žene iz okvira neudobnih haljina, natapirane kose i konzervativnih krojeva 1950-ih te je u američku svakodnevnicu uvela europsku modu poput kreacija Christiana Diora. Prva je svoje sunčane naočale uspjela utjeloviti kao znak glamura, iako su joj služile kao obrana od napornih fotografa, a kad su u pitanju “must have” komadi, cijenila je vrijednost bezvremenskog dizajna: svilene marame Hermès, baloneri boje bijele kave, Guccijeva kožnata hobo torbica kojoj je bila toliko vjerna da ju je modna kuća poslije preimenovala po njoj.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Boja devine dlake, bijela, modra i crna boje su koje nikad ne izlaze iz mode te one čine osnovu garderobe svake doista otmjene žene, uključujući Jackie O. Brojni komadi koje danas smatramo normalnim, ili opet doživljavamo njihov povratak na modne piste, poput culottes hlača, prva je popularizirala upravo Jackie. Usprkos strogom diplomatskom protokolu, nije se bojala eksperimentirati s modom, pa je često na službene večere i balove nosila kombinacije majica i suknja umjesto večernjih toaleta, a koketiranje s napadnim printovima, poput koktel haljina s zig-zag uzorkom, pokazalo je javnosti kako doista nema namjeru plesati po ničijim pravilima.

 | Autor: Cover Images Cover Images

Bila je nevjerojatno spretna u davanju ženstvene i zaigrane note i najstrožim kombinacijama poput odijela, a neke klasične komade poput kaputa kupovala je u životinjskim uzorcima ili jarkim bojama kako bi razbila sivilo koje je tad prevladavalo u odjeći diplomata. I nakon 60 godina i dalje je modna inspiracija - kako na filmu tako i brojnim slavnim damama i trendsetericama

.  | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija  | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Photo: Getty Images

Komentari 0