Moda
1/16

Must have nakit hrvatske proizvodnje

Nakit je neizostavni modni dodatak bez kojeg žene ne mogu zamisliti svoje kombinacije. Bilo da volite narukvice, naušnice, prstenje ili ogrlice – svaka žena u svojoj kolekciji ima minimalno par komada u svojoj kolekciji. Zaks i Argentum, hrvatski brendovi nakita, nude raznoliku ponudu u kojoj svaka žena može naći nešto za sebe. I ono najvažnije – nakit je većinom proizveden u Hrvatskoj! Na koji način se proizvodi te što vole njihovi kupci, odaje Nikolina Kefeček, direktorica marketinga u Zaksu i Argentumu.

Zaks i Argentum osnovane su 2008. godine te se danas ubrajaju u vodeće tvrtke na svom području. Zaks je najveći hrvatski lanac zlatarnica u zemlji, s čak 11 poslovnica diljem Hrvatske, dok je Argentum najveći hrvatski lanac za prodaju nakita od plemenitih kovina te ima čak 50 poslovnica u Hrvatskoj i dvije u inozemstvu.

 | Autor: Nakit koji se nudi u Zaksu i Argentumu prvenstveno je bezvremenski, moderna klasika koja je uvijek u trendu. No, u tvrtkama osluškuju i želje svojih klijenata te sukladno tomu, prilagođavaju svoju ponudu i iz kolekcije u kolekciju nude nova osvježenja. Sva proizvodnja njihovog nakita odvija se u Hrvatskoj, a proces, koji možda na prvu djeluje jednostavan, prije svega je precizan, detaljan i prolazi brojne korake.

„Pri odlučivanju koji će se model u našoj zagrebačkoj radionici u zlatu ili srebru zaista izrađivati te u konačnici na prodaju biti ponuđeni u zlatarnicama Zaks i srebrnarnicama Argentum diljem zemlje, najveću ulogu imaju naši kupci. Naime, nakit od plemenitih kovina u Hrvatskoj se pojačano kupuje za prigode poput vjenčanja, krštenja, pričesti, krizmi i matura pa izradi takve vrste prigodnog nakita posvećujemo veliku pozornost. Upravo su kupci oni koje traže takav asortiman, a na našem timu stručnjaka je da osmisli modele koji zadovoljavaju navedene potrebe, ali i da ujedno budu moderni i svakodnevno nosivi. Sukladno tome možemo reći da je pri izradi nakita naša nit vodilja stvoriti moderne, elegantne i svakodnevno nosive komade, a koji su svojom težinom odnosno gramažom zlata ili srebra cjenovno prihvatljivi kupcima“, objašnjava Nikolina.

U nastavku Nikolina objašnjava kako danas u njihovoj maloj radionici, koja je smještena u zagrebačkog četvrti Trešnjevka, zaposleno 33 educiranih djelatnika različitih profila, prvoklasnih majstora zlatara i tehničkih radnika. Mjesečno se proizvodi impozantnih šesto do osam tisuća artikala u zlatu i srebru, a radišna ekipa se nada u budućnosti proizvoditi trostruko više.

 | Autor: „Među zlatnim i srebrnim artiklima koje proizvodimo, najponosniji smo na svoje zlatnike i srebrnjake koji se u Hrvatskoj tradicionalno daruju u prigodama poput krštenja, pričesti, vjenčanja i sl., a koji se tehnikom kovanja rade prema idejnom rješenju hrvatskog akademskog kipara Damira Mataušića te se, naravno, u radionici i besplatno graviraju za svakog klijenta ponaosob. Trenutno se u našem proizvodnom pogonu nalazi čak 47 strojeva i uređaja te se nadamo da ćemo uskoro kupiti nove strojeve koji će nam omogućiti još veći prodor na hrvatsko ali i inozemno tržište s artiklima izrađenim od zlata i srebra“, pojašnjava Nikolina.

Izrada nakita korak po korak

Većina nas uvjerena je kako je izrada nakita kompleksa, no da se sastoji od par koraka od kojih je jedan od glavnih kalup u kojem se izrađuje nakit. No, izrada svakog pojedinog komada nakita zahtijeva precizan rad koji se sastoji od mnogo više koraka nešto što to možemo zamisliti.

 | Autor: Izrada započinje u Odjelu osmišljavanja i dizajn nakita u kojem dizajner skicira nakit i prenosi ga u 3 D računalni program prema kojem se izrađuje otisak u vosku ili, u nekim slučajevima, prototip modela majstora zlatar radi ručno. Dobiveni model se zatim vulkanizira te se tako dobiva kalup od kaučukove gume koja omogućuje serijsku proizvodnju identičnog modela.

 | Autor: Odjel izrade voštanih modela u spomenuti gumeni kalup ubrizgava tekući vosak koji se nakon hlađenja vadi. Na njega se, ovisno o modelu, apliciraju cirkoni, posao koji je vrlo detaljan i osim znanja i strpljenja, zahtjeva majstorsku i mirnu ruku.

 | Autor: Voštani predmet se tada spaja na „granu“ i ulaže u čelični cilindar koji se zatim puni gipsanom masom. Odjel taljenja i izlijevanja u električnoj peći postupno u 12-satnom ciklusu zagrijava cilindar do 720 stupnjeva. Na taj se način vosak rastapa, a u gipsanom kalupu ostaje negativ modela s cirkonima na stijenkama gipsa. Slijedi legiranje materijala (miješanje čistog zlata s legurom) koji se tali u indukcionoj vakuumskoj peći, a potom se tekuća legura izlijeva u ulijevni kanal cilindra.

 | Autor: Kad se legura ohladi, u posebnom stroju u kojem voda pod visokim pritiskom razbija gips pristupa se odvajanju odljevka. Nakon toga se u Odjelu ručne i strojne obrade dobiveni odljevak rezanjem skida s grane, grubo i fino ručno brusi te dorađuje. Sljedeći korak je tretiranje keramičkim stošcima i granulama unutar bubnjeva te poliranje proizvoda. Gotov proizvod moguće je naknadno uljepšati raznim tehnikama poput dijamantiranja, matiranja i pjeskarenja. Završni koraci u proizvodnji su čišćenje nakita u ultrazvučnim kadama od nečistoća i pasta prethodno korištenih u proizvodnji. Također, takav očišćeni nakit moguće je tretirati raznim bojama pozlata, rodiniranjem ili patiniranjem.

 | Autor: „Da bi u konačnici završio u srebrnarnicama Argentum i zlatarnama Zaks te bio ponuđen kupcima na prodaju svaki proizvod prolazi kroz temeljitu kontrolu kvalitete gdje se utiskuju oznake proizvođača i čistoće materijala. Nakon toga, dodatnu kontrolu naših proizvoda vrši i Državni zavod za mjeriteljstvo, tako da zaista možete biti sigurni da ste u Zaksu i Argentumu kupili proizvod trajne materijalne vrijednosti“, ističe Nikolina.

 | Autor: Šarene narukvice prijateljstva vodeći trend

Kupci su prepoznali kvalitetu nakita te najčešće u Zaks i Argentum kupuje poklone za važne životne proslave. Najčešće se kupuju srebrne naušnice, dok je u zlatu to najčešće lančić i privjesak s motivom anđela ili križića.

 | Autor: „Kada kupuju sebi, Hrvatice tada slijede svjetske modne trendove i vole kombinirati nakit što je ove sezone izuzetno moderno. Tako se odlučuju za kupnju nekoliko narukvica odjednom bilo da su one uobičajene srebrne ili u žutoj ili crvenkastoj boji tj. pozlaćene ili pobakrene. Hrvaticama je nakit bitan jer dobro znaju da svaka žena sa samo jednim efektnim komadom nakita može izgledati puno ljepše i elegantnije, dok se to čak i s više odjevnih predmeta teško može postići“, uočili su u Zaksu i Argentumu.

 | Autor: Popularni su i zlatnici i srebrnjaci, a čest odabir su naravno i oni komadi nakita koji su rezervirani za prigode poput zaruka i vjenčanja. Kolekcija pod nazivom „Nakit Veličanstveni“ koji je inspiriran serijom Sulejmanom Veličanstvenim i dalje je veoma tražena, a vodeći trend ove sezone su nanizane narukvice u raznim bojama koje na sebi imaju srebrni privjesak.

Kako bi vaš odabrani nakit trajao što duže, Nikolina za kraj naglašava kako je veoma važan i način na koji čuvate i održavate vaš nakit.

„Kada kupujete nakit najvažnije ga je pravilo pohraniti nakon upotrebe poput smještaja u kutiju za nakit ili pogodnu vrećicu. Na nakit izbjegavajte nanositi parfeme ili kreme jer ćete imati posla s čišćenjem, a ukoliko vaš srebrni nakit nakon nekog vremena pocrni nemojte se uplašiti jer riječ je o prirodnoj reakciji/procesu oksidacije koji se događa svakome te je nakon toga nakit samo potrebno očistiti. Nakit svakako kupujte od tvrtki koje imaju vlastitu proizvodnju u zemlji u kojoj živite jer kako mijenjamo težine, mršavimo i rastemo, nakit je nakon nekog vremena potrebno povećati ili smanjiti, a što ćete jednom posjetom poslovnici u kojoj ste ga kupili tada moći i učiniti“, ističe Nikolina.

U galeriji detaljnije pogledajte kako se izrađuje nakit iz radionice Zaksa i Argentuma...

Photo: None

Komentari 0