Moda

Modne pogreške u teretani: Ovih 6 komada nikada ne bi trebalo nositi na treningu

  • Nova godina, novi počeci! Zasigurno su mnoge od nas stavile na 'obaveznu listu za 2024.' odlazak na fitness, odnosno, u teretanu
  • Nekim odjevnim predmetima i dodacima jednostavno nije mjesto u teretani – neprikladni su, nezdravi ili čak opasni
  • Ovih 6 odjevnih predmeta nikada ne bi trebala nositi dok vježbaš

Jesi li stavila na popis zadataka u 2024. godini i (redoviti) odlazak u teretanu? Ako jesi, a nisi već dugo bila na treningu, zasigurno ćeš trebati odjeću i obuću za fitness koju nećeš odabrati jedino zbog dobrog izgleda? Zbog pogrešnog odabira, sportska odjeća ne samo da može biti neugodna, nego može imati i dugoročne posljedice na tvoje zdravlje. Svakako trebaš obratiti pažnju na ovih 6 modnih savjeta kako bi svom tijelu pružila najbolju moguću potporu tijekom treninga.

1. Pamučna odjeća

Dobra sportska odjeća izrađena je od prozračnog materijala koji se brzo suši. Idealna je funkcionalna odjeća koja odvodi znoj od tijela. Odjeća s visokim udjelom pamuka, s druge strane, zadržava znoj, brzo se namoči te hladi tijelo. To povećava rizik od prehlade, osobito zimi.

 | Autor: Unsplash/CATHY PHAM Unsplash/CATHY PHAM Foto: Unsplash/CATHY PHAM

2. Obični grudnjaci

Svaka bi žena doista trebala kupiti sportski grudnjak, jer normalan grudnjak nije namijenjen za 'znojne aktivnosti': Materijal ni ne diše, a niti se rasteže. Osim toga, klasični grudnjak samo polovično apsorbira pokrete grudi koji se javljaju tijekom vježbanja, za razliku od sportskog grudnjaka. Rezultat može biti bol, strije ili opuštene grudi.

3. Nakit

Narukvice koje zveckaju, naušnice koje vise ili glomazne ogrlice: Nakit ne samo da ti smeta dok vježbaš, nego može biti i vrlo opasan ako se, primjerice, za nešto zakvači ili udariš u nešto. Znoj također napada metal i može uzrokovati tamnjenje. Dakle, ako želiš zaštititi sebe i svoj nakit, najbolje je izbjegavati bilo kakve modne dodatke tijekom treninga.

prozirna suknja Možda vas zanima Nakon vladavine prozirnih haljina, prozirne suknje sljedeći su veliki trend Rubrika Moda Moda

4. Tenisice za svaki dan

Premda mnoge današnje tenisice izgledaju kao da su prave tenisice za trening, većina njih to nije. Ako tijekom bavljenja sportom puno trčiš ili skačeš, svakako bi trebala uložiti u profesionalnu sportsku obuću – jedino je ona napravljena tako da podupire zglobove i daje stopalima potrebnu potporu.

 | Autor: Unsplash/Subtle Cinematics Unsplash/Subtle Cinematics Foto: Unsplash/Subtle Cinematics

5. Preširoka odjeća

Naravno, sportska odjeća ne bi trebala nepotrebno trljati kožu, odnosno, trebala bi ti udobno pristajati, a nikako ne smije biti preširoka. To je osobito važno za vježbe kod kojih je bitno precizno izvođenje (npr. joga ili pilates), jer važno je da trener ili ti sama možeš vidjeti je li ti držanje pravilno i rade li prave grupe mišića.

6. Preuska odjeća

Vrijedi i suprotno: Naime, preuska odjeća također može biti kontraproduktivna u teretani. Primjerice, nikako nije dobro ako su ti tajice toliko uske da ne možeš pravilno izvesti čučnjeve ili je sportski grudnjak toliko uzak da ti oduzima dah za vrijeme vježbanja. Zato, kada nešto isprobavaš, čučni, kratko odradi koje podizanje koljena i duboko diši.

 | Autor: Unsplash/Anastase Maragos Unsplash/Anastase Maragos Foto: Unsplash/Anastase Maragos

Možda vas zanima Retro uzorci i vintage chic glavne su karakteristike posljednje ovogodišnje kolekcije Roberta Severa Rubrika Moda Moda
Photo: Unsplash/Anastase Maragos

Komentari 0