Moda
1/7

Moda i auti se slažu: Plava je boja sezone

Institut Pantone proglasio ju je hit bojom godine, a osim dizajnerskih kolekcija zavladala je i automobilskom industrijom

Trendovi koje vidimo na pistama daleko su od površnih gluposti koje zanimaju samo dokone ljubiteljice odjeće - njihov utjecaj seže kroz sve segmente lifestylea - od uređenja interijera do popularnih boja automobila. Stoga ne čudi što se ove sezone, uz uvijek prisutnu bijelu i crvenu, kao treći izbor novih kupaca nametnula upravo plava, boja koju je institut Pantone proglasio bojom 2016. godine.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Iako je Pantone ipak na umu imao baby plavu, koju je romantično nazvao “serenity” (spokoj), dizajneri i street style zvijezde (a i automobilske kuće, osim Aston Martina i njihova svijetloplavog Vanquisha) ipak su prigrlile puno laskavije, dublje nijanse kraljevske plave. Poznata upravo po svojoj sposobnosti da nositeljicu učini damom u trenu, ova nijansa plave ime je dobila jer je navodno prvi put smiješana u britanskoj pokrajini Somerset, gdje je pobijedila na natjecanju za boju haljine kraljice Charlotte, a svoju kraljevsku poziciju zaslužila je i na još jedan način. Plava je relativno moderan izum - nećete je pronaći na crtežima u špiljama, a čak ni drevni Grci nisu imali riječ za nju - Homer je more opisivao kao “boje vina”. Plave nema ni u islandskim sagama, Kuranu niti kineskim pričama, a jedini koji su je imali bili su Egipćani, koji su rudarenjem otkrili lapis lazuli, poludragi kamen kojim su počeli ukrašavati grobnice faraona. Samo dobivanje boje iz lapisa bilo je skupo, pa su kemijskim procesima uspjeli nači način za postići boju koju mi danas smatramo primarnom, a iznimno popularna postala je oko 500. godine, kada je prepoznata kao simbol mira, istine i autoriteta. Plava je dugo bila rezervirana samo za najbogatiju klasu, a u modi je popularnost stekla u 1950-ima, prije svega dolaskom trapera indigo boje.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Od onda teško je zamisliti sezonu koja ne sadrži barem jedan komad ove nijanse, a ovog proljeća mogli smo je vidjeti na pistama Marca Jacobsa, Hermèsa, Versacea i Michaela Korsa. Svi ovi dizajneri priklonili su se boji koji Pantone naziva “snorkel blue”, ili ronilačko plava, a moramo priznati kako nam ona jednako dobro izgleda u garderobi i garaži.

Rijetko koja nijansa može podnijeti da se u nju ogrnete od glave do pete, a osim crne, smeđe, bež i bijele ta titula pripada tek plavoj! U galeriji smo složili odličan plavi outfit s daškom komplementarnih boja, jer je proljeće ipak vrijeme za vesele outfite.

Photo: Getty Images

Komentari 0