Moda

Moda 90-tih ponovno IN

I u ovoj kolumni ćemo se baviti trendovima i to onim trendovima iz 90-tih. Vremenu grungea , minimalizma, Spajsica, jeansa, rave partija, neonskih boja i koječega ostalog...

Kao što je to običaj, vrijeme je došlo da i te 90-te prigrlimo kao nadahnuće i reinterpretiramo na novi, suvremeni način. Jak trend koji se nametnuo i za koji vjerujemo da će trajati... Pa dugo. Vratimo li se samo malo u natrag primijetiti ćemo kako su nas zadnjih godina nadahnule šarene i kičaste 80-te. Nešto što smo u 90-tima prezirali, u prvom desetljeću novog milenija smo itekako žvakali. Prisjetili smo se  Dinastije i naglašenih ramena, Madonne, šljokica, “mrkva“ hlača, kombinezona, nemogućih kombinacija uzoraka, boja, materijala i još mnogo čega što nas je uveseljavalo zadnjih godina. Novo desetljeće nam tako donosi i nove trendove, nove smjernice. Devedesete!

Prokleti trendovi – prevrtljivi karakter mode

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Teško je uopće nabrojati sve istaknute trendove zadnjeg desetljeća 20-tog stoljeća. No, oni koji su se itekako počeli već navoditi su grunge i minimalizam. Dva totalno oprečna trenda koja možemo vidjeti po svim mogućim modnim časopisima kao ultimativni trend ove sezone, ali i prošle. Dok grunge kod nas još uvijek nije zaživio svojim punim sjajem i možemo ga prije prepoznati i svrstati u neki street style opus „fashion forward“ hipstera, trend minimalizma našao je tako svoje mjesto u domaćim „red carpet-wanna be“ eventima, gdje je itekako prisutan na svim našim kloniranim fashionisticama, takozvanim „modnim ikonama“. Mi moramo priznat da i nismo bili neki ljubitelji tog trenda, no dvije persone itekako su nas očarale sa svojim cijelim paketom savršeno primijenjenog trenda minimalizma na osobnost. I ne, nisu s naših prostora.

Angelina Jolie i Tilda Swinton – kraljice minimalizma

Prva je A.J! Realno, tko još može skinuti pogled sa Angeline Jolie i njenog „manje je više“ sofisticiranog minimalizma na crvenom tepihu. Bez dodatnih ukrasa, uglavnom od glave do pete u jednoj boji njen najljepši „aksesorajz“ je njeno lice, a rekle bi mnoge i Brad Pitt. Stoga nitko joj ne može zamjeriti mnogo „praznog“ prostora na haljini. Po nama, ultimativna modna ikona red carpeta. Još jedna karizmatična predvodnica tog trenda nametnula se kao definitivna kraljica svih modnih top lista - Tilda Swinton. Androgenog izgleda ta avangardna, ali sofisticirana ljubiteljica „praznog prostora“ zaista ne trpi nikakve dodatke koji bi davali naznake kićenja ili ukrašavanja. Kako i ne jer na njoj je to zaista nepotrebno s obzirom da što god odjene sve je u svrsi okvira njene persone koja zrači nekim vanzemaljskim sjajem. Taj „prazan prostor“ ne trpi i praznu osobnost i tu padaju na testu mnoge takozvane modne žrtve s naših prostora koje sumanuto žele biti classy iako to nisu.

Moćni visoki prorez

Devedesete nam donose i još jedan davno zaboravljeni trend, a to je visoki prorez. Dovoljno je reći Jessica Rabbit i Elizabeth Hurley. Svi se sjećamo animirane heroine u crvenoj haljini koja je uz Betty Boop pa vjerojatno jedini (koliko god to bizarno zvučalo) animirani seks simbol! Također i Elizabeth Hurley u famoznoj Versace haljini sa zihericama i prorezom na nozi „odavde pa do vječnosti“. Trend je to koji smo mogli vidjeti na svim pistama i u kolekcijama gotovo svih velikih imena u Parizu, Milanu, New Yorku i Londonu, a i šire. Iako će neki za taj trend reći da je izrazito „risky“ ne možemo poreći njegov moćan dojam koji ostavlja. Uostalom, ako minice nisu diskutabilne ne vidimo zašto bi i ovaj trend bio. Novost je ta što taj trend više nije isključivo vezan za noć, nego je više nego uspješno prešao na dnevne komade kao totalni „šik street style look“ najčešće na maksi suknjama koje su izrazito popularne ove sezone.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Svi se sjećamo Love Paradea i rave pokreta. Prisjećati ćemo ga se s vremenom još i više jer neonskih boja nikad nije bilo više nego sad. I to čak ove jeseni kada su gotovo svi high street brendovi nakrcali svoje police ovim jarkim bojama. Od hlača do blejzera, svi nam sugeriraju da je u ormaru sada i više nego IN imati barem jedan komad intenzivnih nijansi. Trend je to koji slobodno možemo već sada predvidjeti da će se nastaviti i na sljedeće proljeće. Rave on!

Sve u svemu, već i ptice na grani znaju da se moda uvijek vraća i da ništa novo već dugo nije smišljeno ili viđeno, nego više ili manje uspješno reinterpretirano. Što danas obožavamo, već sutra mrzimo! Devedesetih smo mrzili osamdesete i obožavali sedamdesete i svi smo htijeli biti Hippy. U prvom desetljeću novog milenija grozili smo se flanelastih košulja ili rezanih majica golog pupka iz devedesetih, a obožavali se kitit raznim suludim i šašavim kombinacijama osamdesetih. Sada polako, ali gotovo sigurno budućnost mode gledamo u devedesetima, oblačimo zaboravljene flanelaste košulje i skidamo sva šljokasta obilježja koja nas asociraju na Dinastiju (osamdesete). Ok, možda ne još u potpunosti, ali vrlo brzo ćemo se svi zgražat na „stare“ fotografije s Terannea i pitat se „Pobogu, šta su mi trebale te geekovske cvike bez stakala'“ dok oblačite svoju minimalističku haljinu sa visokim prorezom bacajući sve suvišne detalje daleko iza sebe. A tko zna, možda nam moda donosi i nešto neočekivano. Uvijek je bila prevrtljiva koliko i predvidiva i možda će nas već sutra naša minimalistička haljina podsjećati na gimnastičarski triko. Do sljedeće kolumne...

Photo: Davor Puklavec/ Pixsell

Komentari 0