Moda
1/65

Mladi dizajneri oduševili zrelim i promišljenim kolekcijama

U subotu 15. studenog u shopping centru Portanova u Osijeku održan je 14. Portanova Fashion Incubator, natjecanje za mlade hrvatske dizajnere, koji je ove godine proslavio svoj jubilarni 10.rođendan. Sukladno posebnom izdanju, ovosezonski dizajneri predstavili su se u najboljem svijetlu te je žiri imao težak zadatak.

Jelena Holec

Čast otvaranja pripala je dizajnerici Jeleni Holec, 24-godišnjoj studentici Tekstilno-tehnološkog fakulteta, o čijoj kolekciji se pričalo i prije samog predstavljanja. Ideja za kolekciju razvila se proučavanjem anatomije čovjeka, a kroz svaki komad se provlači element oko kojeg se vrti cijela modna industrija, a to je ljudsko tijelo.

 | Autor: Marko Mrkonjić/PIXSELL Marko Mrkonjić/PIXSELL Jelena, koja je osvojila drugo mjesto te mogućnost predstavljanja na idućem Schwarzkopf Cro a Porteru, sebi je zadala težak zadatak u konstrukciji i spajanju na prvu nespojivih elemenata - romantike i ženstvene elegancije s motivima ljudskog tijela. No, mlada dizajnerica je izvrsno svladala taj zadatak te predstavila zadivljujuće zrelu kolekciju u kojoj oduševljava konstrukcija i komadi bogati detaljima.

 | Autor: Marko Mrkonjić/PIXSELL Marko Mrkonjić/PIXSELL Važno je napomenuti kako je Jelena za svoju kolekciju sama izrađivala i printeve. Već na prvi pogled je vidljivo kako je svaki dio dotičnog printa promišljen do samog detalja te prati ono stvarno ljudsko tijelo, odnosno tijelo manekenke.

 | Autor: Modeli bogati konstrukcijskim detaljima, detaljan print kao i upečatljiv kolorit, u teoriji djeluju pretjerano - čini se kako je tu svega previše. No, vidljivo je kako je Jelena precizno i sustavno analizirala ljudsko tijelo, plasirala svaki detalj promišljeno i dozirano, što je ujedno i vodeća karakteristika njene kolekcije. Kolekcija je bogata detaljima i koloritom, no u niti jednom trenutku predstavljeno ne djeluje pretjerano. Zaslužena pobjeda veseli samu dizajnericu, ali prije svega i modnu publiku, jer su određeni dijelovi kolekcije već sad na razini kolega s kojima će se iduće sezone predstavljati bok uz bok na Schwarzkopf Cro a Porteru.

 | Autor: Marko Šabarić i Tomislav Kliškinić

Glavnu pobjedu odnio je modni dvojac Marko Šabarić i Tomislav Kliškinić koji su na pisti Portanova Fashion Incubatora imali svoj debi. Dizajneri su predstavili svoju jesensko/zimsku kolekciju pod nazivom"Exordium", a vodeća karakteristika kolekcije je proučavanje forme u oblikovanju ženske siluete s kojom su se Marko i Tomislav odlučili poigrati.

 | Autor: Volumen je vodeća karakteristika koja se provlači kroz svaki komad. On u isto vrijeme negira ženstvenost, no kroz izreze i proreze dizajneri i dalje ostavljaju dozu seksipila koja golica maštu, a ne zatvara u strogim okvirima pojam ženske zavodljivosti.

 | Autor: Marko Mrkonjić/PIXSELL Marko Mrkonjić/PIXSELL Smiren zimski kolorit osvježen je detaljima, poput istaknutih linija i krutog nakita koji pružaju svakom modelu dodatnu snagu. Dizajneri su si pri istraživanju ženske siluete dali oduška te su i riskirali što se kod pojedinih modela nije isplatilo. No, odvažna crta i kreativna hrabrost potrebne su svakom mladom dizajneri za razvoj. A ono što su Marko i Tomislav predstavili, dokazuje da su oni i mnogo više od toga. Nestrpljivo očekujemo debitantsku kolekciju na Schwarzkopf Cro a Porteru.

 | Autor: Marko Mrkonjić/PIXSELL Marko Mrkonjić/PIXSELL Anthony Avangard

Najmlađi natjecatelj ovosezonskog Portanova Fashion Incubatora, 20-godišnji Anthony Avangard, jedini je predstavio mušku kolekciju zbog čega je na neki način odskakao od svojih kolega. Kolekcija, koja je nazvana "Around round the town", inspiraciju pronalazi u biciklizmu i samom biciklu kao prijevoznom sredstvu, ali i umjetničkim djelom.

 | Autor: Dizajner je svojoj kolekciji, osim motiva poput kotača, unio razigranost i dinamiku kroz upečatljiv kolorit koji na prvu djeluje napasno, no izvrstan styling i spajanje s takozvanim nebojama, ublažilo je taj dojam te odlično zaokružio njegovu modnu priču.

 | Autor: Marko Mrkonjić/PIXSELL Marko Mrkonjić/PIXSELL Anthony je na neki način podijelio kolekciju u dva dijela - s jedne strane smo mogli vidjeti kreacije koje su napravljene za dobar show i bolju vizualizaciju same inspiracije, dok s druge nosive i funkcionalne komade koje bez problema možemo vidjeti na hrvatskim ulicama. Upravo taj miks je potreban kako bi se održala pozornost publike, koja, iz dosadašnjih iskustava, veoma lako gubi interes promatrajući mušku kolekciju.

 | Autor: Kroz kreacije je vidljivo kako je dizajner o svojoj inspiraciji promišljao i kroz onu funkcionalnu i praktičnu stranu, što smo mogli vidjeti kroz predstavljene kabanice i detalje na hlačama. Zanimljiva, dinamična i za hrvatske pojmove neobična muška kolekcija zasluženo je dobila poseban poziv, te ćemo iduće sezone vidjeti Anthonyja u društvu svojih kolega na pistama Schwarzkopf Cro a Portera.

 | Autor: Lumiere D'amour

Sestre Anita i Zorica Vlatković predstavile su se svojom jesensko/zimskom kolekcijom s nazivom "Meduze", a sam naziv govori koja je vodeća muza njihovih kreacija.

 | Autor: Marko Mrkonjić/PIXSELL Marko Mrkonjić/PIXSELL Ovo fascinantno morsko biće opčinilo je sestre koje su sve oblike i boje pokušale pretočiti u ženstvene i nosive komade, istražujući kroz njih sve neobične fizičke transformacije meduze.

 | Autor: Poput same inspiracije, Anita i Zorica su prikazale nježnu, tajanstvenu i bajkovitu kolekciju kroz koju se proteže taj neuhvatljiv i opčinjen dojam kojeg meduze ostavljaju na ljude.

 | Autor: Marko Mrkonjić/PIXSELL Marko Mrkonjić/PIXSELL Dizajnerice su se potrudile da njihove kreacije i ožive te imitiraju kretnje ovih morskih bića, što je bio izvrstan trenutak u kolekciji. Jedan predstavljen model, maksi haljina ukrašena volanima i debelim resama, vodeći je minus kolekcije.

Kako su sestre objasnile, htjele su kroz kolekciju prikazati lakoću i nježnost meduza, no dotični komad je sve samo ne to. Inspiracija ne mora biti uvijek doslovno predstavljena kroz pojedini komad, što je dotična haljina pokazala. No, ova pogreška lako se prašta jer su nas Anita i Zorica odvele u jedan posve drugi svijet čiji dio smo rado bili.

Me and the machine

Iza ovog brenda, koji je užoj modnoj publici već poznat, kriju se Berislav Kovačević i Vanja Veselić, a upravo oni su dobili čast zatvaranja natjecateljskog dijela 14. Portanova Fashion Incubatora.

 | Autor: Predstavili su kolekciju čija je inspiracija moderna arhitektura. Kroz kreacije dizajnerski dvojac preispituje funkciju odjeće, točnije prikrivanje i otkrivanje, što aludira na granice javnoga i privatnog u suvremenom krajoliku.

 | Autor: Pomalo kruta silueta dobila je dinamiku kroz detalje, kao što su geometrijski prorezi i izrezi, koji su posebno došli do izražaja na hlačama. Naime ravni prorez unosi život u kreacije prilikom kretanja, dok u mirnom stanju ne dolazi do izražaja.

 | Autor: Upravo kod tako sitnog i ne na prvu primjetnog detalja, je vidljivo koliko su Vanja i Berislav promišljali u svojoj inspiraciji i koliko im je važna spomenuta granica javnog i privatnog. Možda ovaj dvojac nije osvojio pozivnicu za Schwarzkopf Cro a Porter, no vjerujemo da ćemo od njih čuti još mnogo toga.

Svoje kolekcije su nakon natjecateljskog dijela predstavili i prošlogodišnji sudionici, Mario Vijačkić, Vedrana Mastela i dvojac Vuletić i Hortig.

Više o pobjednicima, pročitaj ovdje...

U galeriji detaljnije pogledaj fotografije kolekcija mladih hrvatskih dizajnera...

Photo: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Komentari 0