Moda 21. studenoga 2014.

Mirsada Kudrić: "Velika je razlika između šefa i vođe"

RATIO doo.

Gotovo 20 godina rada u tvrtki Bosch Hrvatska Mirsada Kudrić zaokružila je na najbolji mogući način, prvim danom travnja ove godine, kada je preuzela funkciju direktorice te tvrtke. Rođena i odrasla u Njemačkoj, Mirsada je u Hrvatsku došla tek na studij pomorstva, pomalo neuobičajenog za žene. No, od samog početka svoju karijeru je gradila u tvrtki Bosch pa je tako od mjesta voditeljice logistike, preko ljudskih resursa, kontrolinga i financija, stigla i do samog vrha piramide. Kako izgleda Mirsadin radni dan, te koja je razlika između šefa i vođe, otkrila je Mirsada, kao i ponešto od vlastitih modnih afiniteta.

Postali ste ovo proljeće direktorica tvrtke Bosch Hrvatska. Koliko ljudi zapošljava Robert Bosch Hrvatska?

Bosch u Hrvatskoj zapošljava 60-ak djelatnika. Zastupamo poslovno područje Auto opreme, električne alate, toplinsku tehniku i sigurnosne tehnologije. Zaduženi smo osim za tržište u Republici Hrvatskoj i za tržište BIH kao i dijelom za Slovensko tržište.

 | Autor: RATIO doo RATIO doo

S obzirom na to da ste u ovoj tvrtki poslovno stasali i već ste tamo gotovo 20 godina, pretpostavljam da znate ponaosob svakog zaposlenika? Doživljavate li to kao prednost ili manu?

Svakako je to jedna velika prednost. Radeći sa svojim kolegama toliki dugi niz godina na raznim projektima i poslovima točno znate koje su jake strane svakog ponaosob, a gdje ima mogućnosti za poboljšanje. Shodno tome možete i organizaciju postaviti na najoptimalniji način. Smatram da je to jedna izuzetna prednost u odnosu na organizaciju u koju dođete kao netko izvana, gdje najprije određeni dio vremena morate uložiti na upoznavanje ljudi, ispitivanje procesa, kulture poduzeća, način poslovanja. Kao netko tko je došao iz organizacije sve te korake možete preskočiti i krenuti u akciju.

Kakva ste šefica? Što biste rekli? Stroga ili blaga? Kako mislite da vas suradnici doživljavaju?

Pokušavam biti pravedna i u svojim odlukama i načinom vođenja ljudima rukovodim se uvijek temeljnim načelima kompanije koje se u potpunosti poklapaju sa mojim osobnim načelima: odgovornost, inicijativa i dosljednost, otvorenost i povjerenje, pravednost i pouzdanost. Velika je razlika između „šefa“ i „vođe“. Vođa je netko tko motivira ljude, nadahnjuje i pruža dobar primjer – to je ono što je moj cilj u radu s ljudima. U odjelu imamo naš glavni moto koji uvijek vrlo rado citiram: „tko sam radi – zbraja, tko zajedno radi – množi“. Mislim da ovaj moto ujedno najbolje opisuje moj način rada s ljudima.

Kako izgleda vaš radni dan?

Spavam, radim – spavam… šalim se! Ujutro se budim u 05:30. Obzirom da godinu dana imamo novog člana obitelji – švicarsku ovčarku, dan započinje šetnjom po kvartu što mi je ujedno i odlična fizička aktivnost, obzirom da cijeli dan uglavnom sjedim. Pogledam mailove, budim djecu, pripremam ih za školu i vrtić… oko 08:00 sati izlazimo iz stana. Ukoliko nisam na putu ili nemam u nastavku radnog dana kasnopopodnevne/večernje poslovne obaveze, dolazim oko 18:00 sati. Večer je uglavnom rezervirana samo za moju obitelj, supruga, sina i kćer.

Koliko često putujete službeno? I gdje?

Uglavnom se krećem po regiji: Budimpešta, Beč, Ljubljana, BiH i povremeno u Njemačku. U prosjeku sam svaki drugi tjedan dan-dva na putu.

Ostavlja li vam posao vremena da putujete i privatno?

Nažalost ne koliko bi to htjela. Privatno vrijeme je uglavnom rezervirano za praćenje školskih obaveza, dječje rođendane, odlazak na igralište, poslove po domaćinstvu i vrtu - što je izuzetno dobra mentalna terapija.

 | Autor: RATIO doo RATIO doo

Na koja mjesta najviše volite putovati?

Kao što sam već napomenula, u ovoj životnoj fazi nemam puno vremena za dulja i ozbiljnija putovanja. Ono što si vikendom priuštimo su redoviti odlasci u prirodu. Razgledavanje gradova i znamenitosti sa tinejdžerom kojem je sve bez veze i šestogodišnjom djevojčicom koju nakon pola sata hoda bole nogice, stalno su žedni i gladni, a to i nije baš neki događaj.

Volite li se vraćati u Njemačku u kojoj ste odrasli?

U Njemačkoj sam provela svoje djetinjstvo i djevojačku dob – i to mi je razdoblje ostalo kao jedno od najljepših razdoblja u mom životu u sjećanju. Izuzetno volim Njemačku, njemačku organiziranost, disciplinu. često puta me ovdje kod nas znaju zbog toga malo zadirkivati podsjećati me da ovo nije Njemačka. Osobno mislim da nam ne bi škodilo malo više njemačkog duha u smislu odgovornosti, točnosti i temeljitosti.

Koliko vas zanima moda?

Pa svakako nisam modni guru. Na prvom mjestu mi je praktičnost i udobnost, a onda izgled. Obzirom na posao koji radim, moram uskladiti sva tri aspekta, što za nas žene nije nimalo lako.

Imate li neki određeni modni stil?

Na poslu preferiram klasičan stil, s kojim ne možete pogriješiti. Najradije oblačim klasične, poslovne haljine u kojima mi je ujedno i najudobnije. Sve to volim upotpuniti s nekim detaljem, kao što je neka koloristična marama, komad nakita. Smatram da je za žene u pretežitom muškom poslu bitno da zadrže svoju ženstvenost, ali na decentan način.

 | Autor: RATIO doo RATIO doo

Kako kupujete? Stihijski ili planirano?

U ovim godinama više ne kupujem stihijski. Moram priznati da su mi šopinzi s godinama postali više teret, a manje zabava. Zato u kupnju idem s jasnim ciljem što mi treba i kako to treba izgledati i shodno tome izaberem trgovine za koje smatram da mogu ponuditi traženo.

U kojoj odjevnoj kombinaciji se najbolje osjećate?

Iskreno, najbolje se osjećam u sportskoj kombinaciji koju si nažalost mogu priuštiti samo u slobodno vrijeme.

Razlikuje li se vaš privatni stil od poslovnog kada je odjeća u pitanju?

Da, uvelike se razlikuje. Kao što sam već napomenula, na poslu preferiram moderne, poslovne haljine, a privatno vrijeme najradije provodim u sportskoj odjeći.

Koje kreatore najviše volite?

Meni osobno potpis nije bitan, ukoliko se radi o lijepom, kvalitetnom i ugodnom komadu odjeće. Trenutno najviše preferiram domaće dizajnere čiji odjevni komadi najbolje zadovoljavaju sve moje kriterije. Rado “zalutam” i u Zaru, Mango, H&M, ovisno o tome što tražim.

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije...

Komentari 0