Moda

Metalik nam nikada neće dosaditi

Što li se ono sjaji na vidiku? Je li to haljina od lamea, sjajna potpetica ili ruksak od blistave kože?

Vrlo vjerojatno neka trendseterica, oplemenjena formulom plemenitih metala šeće nove stilske adute...No nisu samo cure koje obožavaju trendove optočile garderobu sunčevim i mjesečevim pigmentima, nego to danas radimo gotovo svi. Kitimo se hit teksturama jer one su prema dizajnerskim i stilističkim zamislima poput zlata u našim ormarima - vrijedne i posebne. Priča počinje otprilike u šezdesetima kad je svijet, zaluđen futurizmom, letovima na Mjesec i svemirskom utrkom između Amerikanaca i Rusa, počeo gledati daleko naprijed. Moda se oslobodila, žene skratile suknje i otkrile noge, a Paco Rabbane donio na vrli novi svijet kolekciju opsjednutu raskošnim svemirskim prostranstvima. I Pierre Cardin bio je oduševljen novim vizijama, smišljao je plastificirane krojeve, radio ih od do onda nenosivih materijala. Barbarella iliti Jane Fonda postala je ikona stila, a kratke metalik suknje i haljine napravljene od komadića metala super hit. U ono vrijeme bila je to stilska revolucija. Danas na nju, s poštenim odmakom, gledamo kao na jednu od onih prekretnica koja će modu ubaciti u “warp drive”.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Onda su došle legendarne “Zvjezdane staze” koje su nas povele u neke nove svjetove i daleko od granice koju smo ionako samo zamišljali. U sedamdesetima je metalik zavoljela disko groznica, za razliku od hipija koji taj sav futurizam baš i nisu šljivili. Oni su radije brijali na prirodno, a u toj priči umjetnoj, sjajnoj i pretjerano glamuroznoj tkanini nije bilo mjesta. Zato su svjetla starih dobrih reflektora i noćni klubovi sve to pošteno nadoknadili. Odličan zalet ovoj je stilskoj drami dala dekada osamdesetih - sve je bilo veće, jače i raskošnije. Tome u prilog išao je i atraktivan i blještav tekstil, bez kočnice trpan u volane i velika ramena, nadopunjen kakvim meganakitom i prstenjem koje je baš bilo šlag na tu luckastu tortu. U jeku toga stiže Versace i njegove, početkom devedesetih, hit haljine, kratke i slatke i sjajne. Nosili su ih supermodeli Cindy, Linda, Naomi, Christy, Claudia... na reklamnim kampanjama.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Stoga sve skupa ulazi u famoznu dimenziju i opet piše povijest. U to vrijeme stasao je i grunge, kao suprotnost, no sjajne teksture bile su sigurne - na nekom svojem, zasebnom nebu. Jer prave je zvijezde zapravo i nemoguće skinuti. Tako su ti krojevi koji privlače pozornost stigli do našega doba, dajući nam osjećaj posebnosti i sudjelovanja u nekim futurističkim trendovima. Kako će izgledati budućnost odijevanja? Mnogi dizajneri misle da je to povezano s tim jednostavnim sjajnim komadima koji su ove sezone poprimili skladne minimalističke forme kako bi njihovo lice ostalo netaknuto te dostojno tumačilo svoj velebni status. I tako mi sad plovimo modnim prostranstvima, s metalik torbicom u jednoj ruci i sakou koji privlači sjaj svake lampe pokraj koje prođemo.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

A i štikle i tenisice su dobile svoju dozu, osobito na stražnjem dijelu. Ove prozirne potpetice koje su sad hit apsolutno ulaze u ovu sferu, podsjećaju na neku lijepu sutrašnjicu koja se kupa u neobičnim detaljima i teksturama. No kako sve to skupa nositi? Za ljubiteljice poslovnog looka tu su detalji poput remenja i torbica, a za one sklone eksperimentima odlični su glavni komadi optočeni čistim sjajem.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

S druge strane, tu su ona krasna, jednostavna odijela koja su odličan odabir za neko važno događanje plus jednostavna bijela majica. No smanjite doživljaj s nakitom - ne želite izgledati poput Alexis ili Krystle iz “Dinastije”. Ipak, bile su to osamdesete, sad su neke druge godine, budućnost je “in”, no s dozom jednostavnosti. Nisu dizajneri, kad su kreirali te divne komade, mislili da se nasukamo na ideju o glamuru. Već nam sugeriraju neku new age skromnost - primjerice, sjajna suknja kao glavna u kombinaciji ili zlatni sako ili majica ili “cropped” top... ostalo je bijelo ili crno ili eventualno u nekoj jarkoj boji koja styling čini posebnim i efektnim. I, da znate, sve je stvar navike. Ako baš niste raspoloženi za sjaj, a treba vam neko modno veselje, probajte s jednim komadom. Kad se naviknete, nabavit ćete si i drugi i tako to počinje... Na kraju završite s dijelom garderobe koji izgleda kao da je netko pustio sunce u sobu. Dakle, zašto ne?

Photo: Davor Puklavec/ Pixsell

Komentari 0