Moda 26. studenoga 2014.

Matija Čop u ulozi kostimografa

Tomislav Miletić/Pixsell.

U koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, Tvornice kulture Zagreb i Umjetničke organizacije SKOP premijerno će u subotu 29. studenog biti izvedena predstava „Troia's Discount“ redatelja i autora scenske instalacije Nenada Glavana. Kostime za ovu zanimljivu predstavu izradio je mladi i talentirani dizajner Matija Čop, a Budi.IN je ekskluzivno zavirio na probu.

„Kada mi je redatelj predstave Nenad Glavan dao tekst na samom početku rada, zaljubio sam se u poeziju kojom tekst obiluje. Kako je redatelj ujedno i scenograf na predstavi, prepoznao sam i vizualno zaokruženu priču u kojoj sam se vrlo lako pronašao“, objašnjava Matija kako je došlo do suradnje na ovom projektu.

 | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell Troia's discount je tekst slavnog talijanskog dvojca Stefana Riccija i Giannija Fortea koji snažno progovara o disfunkcionalnoj potrošačkoj identifikaciji u ulogama koje nam globalni sustav podmeće. U klopku tog globalnog konzumerizma su čudom uhvaćeni delikventi Eurijal i Nis, zatim tri žene Didona, Kreuza i Lavinija koje su povezane nemogućom ljubavi prema istom čovjeku.

 | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell Lady Gaga kao inspiracija za kostim

Sam redatelj dizajneru je dozvolio da u predstavu unese mnoštvo modnih referenci koje će oduševiti sve ljubitelje mode i pop kulture.

U izradi kostima sam dobio popriličnu slobodu, no tekst je onaj koji je odredio konačni izgled kostima koji su podijeljeni u dva dijela. Dva muška lika, 'delikventa', su u naizgled svakodnevnim odjevnim predmetima – hlačama, majicama i tenisicama. No, kostimi su izrađeni kao spoj potenciranog 'fashion/military' stila. Upravo taj stilizirani 'military' uzorak u digitalnom obliku pojavljuje se i kod tri ženska 'imaginarna' lika koja su na neki način proizvod njihove mašte. Također uz digitalni 'military' uzorak kostimi se sastoje od prozirnih plastičnih dijelova koji pojačavaju dojam nestvarnog. Svih pet likova na kraju su dio jedne 'fashion' suvremene 'military' skupine gdje ih maskirni uzorak skriva, ali i otkriva, otkriva Matija.

 | Autor: Jedinstveni korzet od 31 krojna dijela koji svijetli u mraku

U nastavku objašnjava kako sama predstava obrađuje suvremenu temu konzumerističkog društva mu se samo po sebi nametnula ideja da u kostime uključi i neke od najvećih modnih ikona našeg društva. Jedna od njih je, naravno, pjevačica Lady Gaga koja je dizajnera inspirirala za kostim Didone, za čiji video spot je Matija radio outfit.

 | Autor: „S kostimima sam izrazito zadovoljan. Uloženo je  mnogo rada i ljudi koji su radili na njima. Tako sam surađivao s Tamarom Ivić (Zoe) pri izradi elastičnim dijelova kostima te s Majom Bižaca, jednom od najpoznatijih korzetijerki s inozemnom karijerom, koja je izradila poseban korzet, prvi takve vrste u Hrvatskoj. Riječ je o body korzetu za lik Didonu, a sastoji se od 31 krojna dijela te svijetli u mraku. Također se u kostimu Didone provlači i aureola iz mog prijašnjeg projekta 'Homeless in heaven', pojašnjava dizajner.

Očekuje da će predstava, bez obzira na iznimno visoko estetizirano uobličenje, upravo tekstom, riječima i iznimnim glumačkim izvedbama glumaca Marice Vidušić, Matea Videka, Anite Matić Delić, Jure Radnića i Sare Stanić, dotaknuti sve gledatelji i potaknuti ih da si postave određena pitanja.

 | Autor: Tomislav Miletić/Pixsell Tomislav Miletić/Pixsell Pored Matije Čopa, na predstavi će surađivati Massimo Passante (Max) i Gerardo Cinquegrana (Tali Freaks), oblikovatelji glazbe i zvuka, inače stalni suradnici kolektiva Massive Attack koji će partyjem zabaviti kazališnu publiku odmah po izvedbi.

Predstava “Troia’s Discount” reprizno će biti izvedena u nedjelju 30.11. a ulaznice su dostupne na blagajni z/k/m/-a i Tvornice.

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije s probe dizajnera Matije Čopa i glumca Jure Radnića…

Komentari 0