Moda 04. srpnja 2016.

Marilyn Monroe: Dobro došli u njezin intimni svijet

Getty Images.

U povodu 90. rođendana najvećeg seks-simbola u povijesti, javnosti su u Londonu izloženi njezini osobni predmeti, od ruževa i torbica do pisama i automobila, i sve je na prodaju, a izložbu je posjetila naša dopisnica iz Londona Lidija Palunko

Postoji mnogo načina za mjeriti nečiju popularnost danas - po broju objavljenih članaka, tiraži časopisa, klikova na tekstove, prodaji stvari koje promoviraju, no teško da itko može dosegnuti razinu koju već preko pola stoljeća održava najpoznatija platinasta plavuša na svijetu - Marilyn Monroe. Holivudska starleta, seks bomba, glumica, model i apsolutni vamp nakon smrti postala je neslomiva legenda - tolika da se očekuje da će njezin djelomično korišteni ruž postići cijenu oko 130.000 kuna. Pronađen 54 godine nakon njezine smrti u tajnom pretincu jedne od Marilynih večernjih torbica, Revlonov ružičasti ruž imena “Bachelor’s Carnation” (neženjin karanfil), na sebi još ima tragove glumičinih usnica.

 | Autor: Getty Images Getty Images

“Marilyna čar je tolika da doista vjerujemo kako će ovaj ruž biti prodan za 15 - 20 tisuća dolara, a možda i mnogo više. Njegova posebnost je u tome što je toliko blizak njezinoj svakodnevnici, a takve stvari danas je teško pronaći”, izjavio je Martin Nolan, direktor aukcijske kuće Julien’s iz Los Angelesa. No, ovaj komad plavušinog make-upa tek je dio kolekcije od 500 izložaka koji će ići na aukciju u studenom u LA-ju, objasnio je Nolan. Ipak, prije nego njezina imovina zauvijek bude raštrkana diljem svijeta, ljubitelji seks simbola imali su ih priliku vidjeti na jednom mjestu - u londonskom Chelsea Harbour Design Centreu, gdje su povodom Marilynog 90. rođendana bili izloženi javnosti.

Izložba imena Legacy of a Legend (Naslijeđe legende) doista daje fascinantan pregled Marilynog života - od Gucci adresara u kojem su kontakti svih tada slavnih imena filmske industrije, preko odjeće koju je obožavala, pisama obitelji i prijatelja, do umjetnina koje je posjedovala. 

 | Autor: Design Center Design Center

“Drago nam je što njezinim obožavateljima možemo predstaviti toliko različitih dimenzija njezinog života po prvi put. Izložba je postavljena na inovativan način koji će posjetiteljima omogućiti da doista urone u Marilynin život”, izjavila je kustosica Design Centrea, Claire German. No, što to Monroe čini toliko zanimljivom preko 50 godina nakon smrti?

“Ona je platinasta bomba smrznuta u vremenu”, tvrdi Nolan za glumicu koja je tijekom života bila jedna od najpoznatijih, ali i najkontroverznijih dama na sceni. Do slave je krenula pozirajući za fotografije - bila je Playboyeva prva zečica 1953. godine - iako je za fotografije pozirala 1949. i dobila tek 50 dolara, Hugh Hefner otkupio ih je za 500, te stavio Merlinku na naslovnicu prvog izdanja Playboya. Poznata po borbi s depresijom i ovisnošću, Marilyn je često kasnila na snimanja, imala je problema sa pamćenjem teksta (navodno je scena u Neki to vole vruće, gdje izgovara rečenicu: “To sam ja, šećeru”, snimana preko 60 puta), te je bila mnogo lošije plaćena od svojih kolegica (za svoj posljednji, nedovršeni film, navodno je dobila tek 100.000 dolara, dok je Liz Taylor u isto vrijeme za Kleopatru plaćena milijun dolara).

“Iako se 1962. predozirala u svom domu, Marilyn je ostala upamćena kao elegantna 36-godišnjakinju koju svi vole, iako je bila prije njihovog vremena. Pitajte osmogodišnjaka danas zna li tko je Marilyn i vjerojatno će vam odgovoriti potvrdno”, dodao je Nolan. Aukciju posvećenu Marilyn ovaj voditelj spremao je već godinama, a rezultat je spoja dvije velike kolekcije - one Marilynog učitelja glume Leeja Strasberga, koji je sa suprugom Paulom bio jedan od glumičinih najbližih prijatelja i kojem je ostavila veći dio privatnog posjeda u oporuci (preostalih 25% naslijedila je njezina psihijatrica). Drugi dio stvari dolazi iz kolekcije Davida Gainsborougha-Robertsa, Britanca koji je postao opčinjen Marilyn 1988., kada je počeo investirati u komade koje je glumica posjedovala i nosila. Sada je odlučio, objašnjava Nolan, kako je “Marilyn veća od njega i kako kolekcija treba naći novi dom”

 | Autor: Design Center Design Center

“Moj najdraži komad malena je zlatna torbica, optočena dragim kamenjem i crnim baršunom”, otkriva; u njoj se i dalje nalaze stvari koje je glumica nosila u izlazak: zlatna kutijica s puderom, osam Phillip Morris cigareta i 2 novčića od 10 centi koji su tada bili dovoljni za vožnju taksijem do kuće. U drugoj torbici, koja će također biti ponuđena, nalazi se češalj, ogledalce i upaljač - stvari koje možete zamisliti kako je plavuša nonšalantno odložila nakon povratka u stan. Iako su njezini filmovi zaradili preko 200 milijuna dolara, a rečenicu “dijamanti su djevojčini najbolji prijatelji” je učinila besmrtnom, Monroe je posjedovala iznimno malo luksuznih stvari.

Cijeli članak pročitajte u našem glossy izdanju Budi.IN Chic, koji je na kioscima od 15. lipnja, a uz magazin na dar dobivate fantastičnu 2u1 narukvicu/ogrlicu!

 | Autor: arhiva arhiva

Komentari 0