Moda

Mala škola color blockinga: Naučite spajati žarke boje

Nekad se vodilo računa o tome da se boje garderobe i detalji strogo uklapaju. Vrijeme je da se opustite i naučite što je i kako se primjenjuje takozvani “color blocking”, to jest spajanje komada u žarkim bojama. U trendu su kombinacije koje su donedavno bile nespojive.

Kako pravilno da izaberete komad odjeće u žarkoj boji, kako kombinirati žarke i kontrastne boje, kako uklopiti “color blocking” trend, a ne izgledati kao zabavljač u cirkusu? Na prvi pogled, čini se da na sva ova pitanja nema odgovora jer mnoge žene često izbjegavaju ovaj trend, iz straha da ne naprave neku modnu pogrešku.

Što je “color blocking”? 

Možete, recimo, kombinirati jednu boju s dvije različite nijanse druge boje ili možete prijeći na smjeliju opciju i probati s tri ili više nijansi. Zapravo, to i jest ono što muči žene koje su navikle na monokromatske kombinacije – kako znati koje kombinacije boja kreiraju sklad?

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Osnova je krug

Najlakše rješenje je da pratite pravilo “kruga boja”. Na primjer, crvena najbolje izgleda kada se spoji s narančastom ili ljubičastom (može i pink), žuta najbolje ide uz svijetlozelenu ili boju senfa, dok se tirkizna najbolje uklapa s plavom ili zelenom. Prvo počnite s osnovnim bojama: crvenom, žutom i plavom, a onda krenite sa sekundarnim bojama, odnosno bojama izvedenima iz osnovnih boja: zelenom, ljubičastom i narančastom.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Izbjegnite oštre kontraste

Glavno pravilo “color blockinga” jest da se izbjegnu oštri kontrasti. Uparene boje ipak moraju ostati u okviru istog. Žarke boje idu sa žarkim, dok mirnije proizvode odličnu kombinaciju s mirnim bojama. Iz tog razloga, ružičasta odlično izgleda u kombinaciji s narančastom, dok se ista ta ružičasta nikako ne uklapa sa svijetlozelenom.

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0