Moda

Ma, kakve minice: Ove sezone nosimo midi suknje

Od uniformi bankarica do pista talijanskih luksuznih brendova, suknje rezane ispod koljena ove sezone napravile su golem skok!

S posljednjim danima ljeta stiže najveća muka fashionistica - prijelazna razdoblja. Razdoblje kada je prevruće za duge hlače, prehladno za minice, prerano za pletene veste, a prekasno za večernji izlazak bez dugih rukava. Ako vam pogled na čizme izaziva jezu i ne želite se odreći golih nogu, midi suknje idealan su komad da izgurate idućih nekoliko varljivih tjedana. Na prvi pogled ovaj kroj suknje čini se kao prilično zahtjevan modni pothvat. Na kraju krajeva, ovo je, jednoglasno se slaže modni svijet, najdosadnija dužina na svijetu koju smo navikli gledati na kostimima službenica u poštama i bankama, ravnateljicama škola ili bakicama koje i dalje drže do dobrih starih pravila odijevanja.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija S pokrivanjem koljena i najljepše suknje i haljine prelaze u zonu odraslih s kojom će sve starije gospođe biti zadovoljne, a time postaju beskonačno “uncool” (ako su minice eclaires modnog svijeta, midi suknje su piroške sa sirom). No s novom sezonom dizajneri su našu drugu omiljenu dužinu - maksi, zamijenili upravo ovim odrezanim modelima, a njihovo objašnjenje je doista zanimljivo - pronađete li model koji završava po sredini potkoljenice, istaknut ćete najtanji dio noge iznad gležnja te ćete izgledati nekoliko centimetara više. Iako vizualno ima smisla, prvi korak u tome da midi suknju nosite jednako cool kao Alexa Chung ili Guccijevi modeli je svijest o tome da one svoju staromodnu dužinu moraju nadjačati modernim dizajnom - printevi, detalji, pravilan accessoire (visoka potpetica najbolji je odabir) ili nama omiljeni prorezi koji se možda mogu smatrati varanjem pravi su vam saveznici u pretvaranju bakina outfita u kombinacije za špicu.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija Na pistama ova dužina nije bila ograničena samo na suknje - od hlača do haljina, midi definitivno nije pogreška jednog dizajnera nego kroj sezone. Od prugastih modela Acne Studiosa do metalik verzija s resicama u Loeweu te kontrastnih printova i tekstura na Marni i 3.1 Phillip Lim revijama, ove haljine doista su dobile moderni imidž. Prednost je svakako što s ovim suknjama bez ikakve sumnje možete na posao - prihvatljive su čak i u najstrožim “dress codeovima”. Već dugo omiljene u ormarima trendseterica, midi suknje Olivia Palermo kombinira s košuljama i salonkama, a Victoria Beckham s tunikama - obje kombinacije odlične su za poslovne prilike.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija Trendseterica Alexa Chung je ovaj trend nanjušila još prošlog listopada kada je odjenula upravo Guccijevu dugu metalik zlatnu verziju - iako na prvi pogled iznimno napadna, savršeno se slaže s geek chicom koji ovaj talijanski brend promovira prošlih sezona. Pravila su postavljena: midi suknja elegantna je na suptilan i nježan način, praktična je ako nemate vremena otići na potpunu depilaciju i odlična za prekrivanje kvrgavih koljena. U toplijim danima odjenite je s vintage T-shirtom (mi glasamo za one s motivima bendova iz osamdesetih i devedesetih koje su apsolutni hit sezone) i tenisicama za šetnju gradom ili platformama i prozračnim topom za večernji izlazak.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija Kako dani postaju hladniji, tako majice zamijenite pripijenim dolčevitama, a sandale čizmicama do gležnja. U ponudi naših trgovina izbor je doista širok: od traper varijanti idealnih za casual prilike, preko čipkastih modela za izlaske, midi se ove jeseni doista može prilagoditi svakom ukusu. Široke metalik suknje inspirirane Guccijevom revijom i dalje su najpopularniji komad, no bojite li se gubitka siluete zbog varljiva A-kroja, pencil modeli idealni su za isticanje ženstvenosti koju ovaj klasični rez pokušava prigušiti. Izbjegavajte teške i krute materijale koji doista mogu izgledati kao da su izvučeni iz bakina ormara, a neka vam visoki prorezi postanu najbolji prijatelji: osim što će lijepo izgledati na povjetarcu, dat će vam priliku da još neko vrijeme pokazujete teško zarađenu preplanulost.

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0