Moda

Lijepa dizajnerica pozvana na London Fashion Week

Marta Buzolić, Splićanka sa zagrebačkom adresom, sa 26 godina iza sebe ima čak devet revija, a ubraja se u vodeće dizajnere na međunarodnom modnom događaju Dreft Fashion Week Zagreb. Njene glamurozne kreacije, koje naglašavaju najbolje strane svake žene, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Nakon što smo proučili izložene kreacije u njenom butiku na Kaptolu 17 u Zagrebu, Marta nas je odvela u obližnji kafić u kojem rado ispija kave. Dizajnerica je unatoč stresnim pripremama uoči 15. Dreft FWZ-a pronašla vremena i s nama, u duhu splitskog đira, popila podužu kavu. U međuvremenu je Marta prezentirala svoju osmu kolekciju na Dreft FWZ-u, kojem je od svog prvog predstavljanja u sklopu mladih dizajnera u svibnju 2007., ostala vjerna. Nova kolekcija se sastoji od 20-tak modela u kojima je dizajnerica pretežito koristila crnu i bijelu boju.

„Zadovoljna sam kako je prošla revija, a i sa kritikama. Ovoga puta pripremila sam jednostavniju i klasičniju kolekciju u kojoj se mogu naći djevojke od 20 i žene od 50 godina. Iznenadila sam se pozitivnim kritikama. Kolekcija je nekima čak najbolja do sada. Meni osobno je dobra, nosiva i prodajna. Već nakon tjedan dana od revije, više od pola kolekcije je prodano. Odlučila sam se za malo jednostavniju jer pripremam već u prvom mjesec novu kolekciju koju ću predstaviti na fakultetu i na kojoj ću si dati oduška s inspiracijom, idejama i detaljima”, objasnila je dizajnerica ukratko svoju zreliju kolekciju.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Aleksandra Grdić prvi odabir

Dizajnerica je veći dio svoje nove kolekcija namijenila poslovnim ženama koje i na radnom mjestu vole biti ženstvene. Lepršave košulje i uske suknje visokog struka dominirale su na pisti. Dizajnerica je i dalje ostala vjerna manekenki Aleksandri Grdić, koja od početka samouvjereno prezentira njene kreacije. Dok neki kritiziraju njen odabir manekenki, smatrajući da na taj način u prvi plan stavlja modele, a ne svoju kolekciju, Marta objašnjava kako je Aleks jedna od najprofesionalnijih manekenki s kojima je radila.

„Aleks je meni nosila prvu reviju. Tada je bilo aktualna njena operacija grudi. Ona nije ni znala tko sam ja, međutim obećala mi je nositi reviju i pojavila se u zavojima. Od tada uspješno surađujemo. Za Aleks i Simonu ljudi mogu govoriti što god hoće, no one su profesionalne. S njima nikad nemam problema na reviji. One svoj posao shvaćaju ozbiljno i stvarno su korektne. Neke manje poznate manekenke govore kako neke kreacije ne bi nosile. Moja iskustva s Aleks i Simonom su super“, objasnila je svoj odabir dizajnerica.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Na prezentiranje Martinih kolekcija rado se odazivaju i brojne poznate osobe iz hrvatskog javnog života. Glumci Robert Kurbaša i Zijad Gračić, Almira Osmanović, nekadašnja poznata balerina, samo su neka od imena javnih osoba koja su se prošetale modnom pistom. Društvu se ovaj put pridružila glumica Marijana Mikulić, koja je sve prisutne iznenadila špagom, i tu u visokim štiklama. Martine kreacije rado nose Petra Nižetić, Marijana Batinić, Dolores Lambaša, Sonja Kovač i mnogi drugi, a na prošloj Dori pjevač Giuliano je nosio upravo Martino odijelo.

Pozivi iz inozemstva

Martin rad su prepoznali i u inozemstvu. Gostovanje u Prištini na Kosovu je bilo zanimljivo iskustvo, a dizajnerica je ponosna na poziv na Couture Fashion Week u New Yorku, a pozvana je i u sunčani Miami. Nažalost, zbog financijskih poteškoća Marta se još nije predstavila američkoj publici. Prije tjedan dana je dobila i poziv na prestižni London Fashion Week.

“Dobila sam ponudu u kojoj mogu nastupiti sa samostalnom kolekcijom i ponudu da nastupim sa grupom dizajnera na događanju pod nazivom 'a la Mode'. Još uvijek razmišljam koju varijantu odabrati. Za sada mislim da ću ovu drugu jer sam bit revije je da se predstave dizajneri koji nisu poznati engleskom tržištu. Na događaj dolaze tzv. 'lovci na talente' i kupci, te se na taj način otvara mogućnost da netko prepozna moj rad. Vrijeme je da se ne hvalim samo sa pozivnicama, već da odem i pokušam”, s oduševljenjem je s nama sretnu vijest podijelila dizajnerica.

Financijske poteškoće i krivi napisi u medijima

„Financijski je katastrofa kada kreneš. Za napraviti jednu reviju stvarno je potrebno novca. I pitanje je hoćeš li cijelu tu reviju prodati, što se kod većine najčešće ne događa. Za jednu mladu osobu je vrlo teško napraviti reviju. Sponzore je teško naći, zapravo najteže“, potužila se Marta koja je novčani poticaj pokušala dobiti i od države.

„Ja spadam u malo gospodarstvo. Ako tražiš poticaj, nema šanse, prijavila sam se prošle godine na dva natječaja za poticaj, 'Mladi do 30 godina' i 'Žene', a uz to je tekstilna industrija u propadanju. Ako ćeš već ulagati, ulagat ćeš u ono što propada. Objašnjenje koje sam dobila je da nema sredstava. Svaka čast svakome tko se trudi u ovom biznisu je u Hrvatskoj je teško biti u ovoj struci.“

Osim financijskim problema, na početku svog rada dizajnerica se susrela i sa medijskim nemarom. Čini se kako je bilo teško zapamtit i točno napisati njeno jednostavno ime i prezime.

„Primjerice, jedna kolekcija je bila super popraćena, ali sam bila navedena pod tuđim imenom, a samo u jednim novinama sam dobila ispravak. Ima tu svega, od Marta Buzlić, Buzelić, Bozolić, Marija Buzlić i tako....“, danas kroz smijeh objašnjava Marta, kojoj to u početku svakako nije bilo svejedno.

Seksipilne kreacije za samouvjerene žene

Kroz svaku Martinu kolekciju proteže se naglašeni seksipil i glamur, a dizajnerica naglašava kako žena koja nosi njene kreacije mora biti samouvjerena, treba znati što želi i ne smije imati straha od pokazivanja svog seksipila i isticanja svojih atributa. Dizajnerica je također poznata po tome da rado nosi svoje vlastite kreacije. Na pitanje je li i ona samouvjerena i zna li što hoće, Marta se zavodljivo nasmiješila.

„Valjda jesam takva, s obzirom da nosim svoje kreacije. Smatram da bi bilo sramota da nešto dizajniram i sama ne nosim. Ja nosim ono što radim, to je jednostavno najbolja reklama. Smatram da, ako ja ne stojim iza onoga što radim, tko će stajati.“

Duboki zlatni dekolte

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Medijsku prašinu Marta je podigla na Story partyju na kojem se pojavila odjevena u svoj bijeli kombinezon dubokog dekoltea. U društvu manekenke Aleksandre Grdić, koja je odjenula crni kombinezon, dizajnerica je rado pozirala brojnim fotografima.

„Nisam mislila da će to izazvati toliku buku, a izazvalo je stvarno. Bio je to show, na svim portalima je izašlo. Neki su me proglasili najgore odjevenom, neki su pisali s oduševljenjem, dok su drugi komentirali kako se i dizajnerica može odijevati kao zvijezda“, komentirala je Marta.

Dizajnerica inspiraciju većinom crpi iz materijala kojeg pretežito nabavlja od zagrebačkih dobavljača. U njenom radu prevladavaju fini materijali, poput svile, vune i kože. Kada su cijene u pitanju, Marta nudi za svačiji novčanik po nešto. U zadnje vrijeme je krenula s jeftinijim komadima, a cijene se kreću od 400 kn, primjerice za tunike, do 5000 kn, a cijena ovisi o materijalu i modelu. Dizajnerica također nudi i brojne popuste i sniženja.

„Kritike me ne pogađaju.“

Marta naglašava kako je samokritična kada je rad u pitanju. Smatra da je to pozitivna osobina jer na taj način uvijek teži boljem radu. Nije rijetkost da nakon revije promijeni mišljenje o svojim kreacijama. No na vlastitim greškama se najbolje uči. Kada je kritika drugih u pitanju, dizajnerica naglašava da je one ne pogađaju, pogotovo ako dolaze od nekompetentnih osoba koje ne znaju razlikovati ni vrstu materijala koju koristi u svojim kreacijama.

„Onaj tko piše kritiku mora prvenstveno znati prepoznati materijal. Pisalo je također na jednom modnom portalu kako koristim jeftine materijale, a moji materijali su stvarno skupi.“

Na popisu najljepših Hrvatica

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Zgodna dizajnerica ove godine se našla i na popisu za odabir najljepše Hrvatice jednog našeg thednika. Snimanje se održalo u Novom Vinodolskom, a Martu i njenu lijepu konkurenciju Neven Ciganović je pretvorio u izazovne pin up djevojke. Kako je dizajnerica reagirala na vijest?

„Prvo sam mislila da me netko zeza. Osluškivala sam da vidim je li to glas od mojih prijatelja. Veliki je to kompliment. Zadovoljna sam i s onim što sam odjenula. U svakom slučaju zanimljivo iskustvo.“

Marta je u Zagreb došla 2002. na studij na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, a rođenoj Splićanki i nakon osam godina nedostaje rodni grad. Dizajnerica je razmišljala i otvaranju trgovine u svom rodnom gradu. Smatra da bi prodaja čak i bolje išla jer je konkurencija manja. Ako posao bude išao dobro, svoj san možda ostvari već tokom iduće godine. Naglašava kako je u Splitu puno teže uspjeti.

„Splićani su čudni što se tiče nečeg novog. Dubrovčani primjerice dižu svoje ljude i ponosni su na njih. Split nije takav, neće te toliko uzdizati. Čudni smo mi Splićani. Trebaš se pošteno naraditi. Ali moji Splićani uvijek autobusima stižu u Zagreb na revije“, komentirala je dizajnerica.

Slobodno vrijeme...

„...što je to? Nemam ga“, kroz smijeh odgovara na pitanje Marta. Ako pronađe vremena planira se okušati u slikanju, no prvenstveno se mora posvetiti fakultetu kojeg planira završiti tokom naredne godine. 

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell Kada su izlasci u pitanju, dizajnerica nema neko određeno mjesto na koje voli zalaziti. Prilagodljive je prirode i prepušta se u ruke društva. Dok je prije izlazila u Aquarius, pretežito na „Blackout“, i u Gjuru2, danas je sve manje možete vidjeti kako partija. Smatra da većina muškaraca kod nas i dalje vjeruje kako oni trebaju biti ti koji su uspješniji, dok drugi dio muškaraca uza sebe baš žele uspješne žene koje im na neki način predstavljaju trofej. No čini se da je Marta uspješno zaobišla ljubavne prepreke. Trenutno je u vezi i sretno je zaljubljena, no naglašava da i nije lako pronaći muškarca koji se može nositi s njenim poslom.

Čini se da mladu dizajnericu čeka itekako radna 2011. godina. U planu je predstavljanje prve kolekcije za djecu, a osim, nadamo se uspješnog predstavljanja na London Fashion Weeku u veljači, dizajnerica započinje novu godinu krajem siječnja sudjelovanjem na znanstveno stručnom savjetovanju na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Na temu „Modni dizajn kao novi kreativni identitet“, zajedno s kolegicom Martinom Martinović, odraditi će praktični dio u obliku kolekcije.

U galeriji detaljnije pogledajte Martine kreacije

Photo: Davor Puklavec/ Pixsell

Komentari 0