Moda

Haljina Lady Gage prepuna je simbolike, a zadivila je i našeg poznatog modnog kritičara

  • Kreacija u kojoj je Lady Gaga nastupala na inauguraciji američkog predsjednika Joea Bidena ne prestaje privlačiti pažnju
  • Riječ je o jedinstvenom komadu čiji dizajn u ime francuske modne kuće Schiaparelli potpisuje američki dizajner Daniel Roseberry
  • Haljina u sebi krije niz simbolika, a njezin izgled posebno je oduševio priznatog modnog stručnjaka Nenada Korkuta

Priliku da na inauguraciji 46. po redu predsjednika SAD-a zapjeva američku himnu dobila je pjevačica Lady Gaga. Za tu svečanu prigodu 34-godišnjakinja je odjenula kreaciju s potpisom francuske modne kuće Schiaparelli koju je specijalno za nju osmislio dizajner Daniel Roseberry.

Gornji dio toalete tvorila je pripijena jakna od kašmira, inspirirana izgledom mornaričkih kaputa, dok je donji dio činila raskošna crvena suknja. Posebnu pažnju brojnih gledatelja privukao je predimenzionirani zlatni broš u obliku golubice koja u kljunu nosi grančicu, međunarodni simbol mira.

"Kao Amerikanac koji živi u Parizu, ova kreacija je bila svojevrsno ljubavno pismo mojoj domovini koja mi nedostaje te izvođačici čijem se talentu već dugo divim", istaknuo je dizajner u objavi za medije. Haljina je izvedena u crvenoj i plavoj boji te na simboličkoj razini treba predstavljati jedinstvo između demokrata i republikanaca, odnosno dvije vodeće stranke.

Jedinstvena kreacija na koju se pjevačica odlučila posebno se dojmila uvaženog modnog stručnjaka Nenada Korkuta. "Oduševljen sam odabirom haljine, posebno jer je Schiaparelli legendarna francuska modna kuća koju sada vodi dizajner američkog podrijetla pa se i na to mislilo. A detalj sa zlatnom golubicom bio je više nego simboličan iz dva razloga: osim što se radi o izboru motiva goluba kao neskrivenoj poruci mira, odana je i počast samoj Elsi Schiaparelli, jer su njezine kreacije bile poznate po neobičnim detaljima poput velikih broševa i senzacionalnih gumbiju u raznim životinjskim oblicima koje je izrađivao Salvador Dali", istaknuo je Korkut, istovremeno otkrivši kako je Gagina izvedba himne za njega bila očaravajuća.

Posjetimo, modnu kući Schiaparelli osnovala je 1927. godine talijanska dizajnerica Elsa Schiaparelli, koja se uz svoju veliku konkurenticu Coco Chanel smatra jednom od najistaknutijih ličnosti mode između dva svjetska rata. Njezini radovi su uvelike bili inspirirani djelima nadrealističkih umjetnika, a u jednog od njezinih bližih suradnika ubraja se i veliki španjolski slikar Salvador Dalí.

Njezine kreatorske vizije često su bile ispred vremena te se danas smatraju pravim malim umjetničkim djelima. Primjerice, upravo je ona začetnica wrap haljine, modela koji će četrdeset godina kasnije uspješno redefinirati Diane von Fürstenberg.

Photo: Shhuterstock

Komentari 0