Moda
Lady Di: Od tragične princeze do modne ikone Lady Di: Od tragične princeze do modne ikone Lady Di: Od tragične princeze do modne ikone Lady Di: Od tragične princeze do modne ikone Lady Di: Od tragične princeze do modne ikone

Lady Di: Kako su njezine modne kombinacije odašiljale važne poruke

Danas je godišnjica njezine smrti i prisjećamo se princeze srca kao modne ikone, ali i aktivistice koja je znala kako iskoristiti svoj položaj i ukazati na važne probleme svog vremena

Na današnji dan prije 21 godinu napustila nas je Diana, princeza od Walesa, koja je otkad se prvi put pojavila u javnosti 1981., očarala svijet ne samo kao članica kraljevske obitelji nego i kao trendseterica i pokroviteljica raznih humanitarnih organizacija koja je koristila svoj status kako bi privukla pozornost na neke od najkontroverznijih tema svog vremena, poput važnosti borbe protiv side. A u tome se koristila i svojim modnim odabirima. Doduše, u početku je na službene dužnosti nosila suzdržane i romantične kreacije da bi poslije stasala u glamuroznu, elegantnu i samouvjerenu fashionisticu.  

 | Autor: Historic Royal Palaces PR Historic Royal Palaces PR

Od početaka je svaki njezin outfit bio je pod strogim povećalom javnosti, a Diana je naučila kako koristiti svoju posebnu poziciju kako bi pokrenula i inspirirala ljude te promovirala stvari za koje se bila spremna boriti. 

 | Autor: arhiva arhiva

Diana je povrh svega bila vješta diplomatkinja - njezin odabir odjeće uvijek je pokazivao poštovanje prema prilici na koju ga je nosila, a često je od dizajnera tražila da naprave sitne preinake kako bi udovoljila domaćinima na službenim putovanjima: kreacija Catherine Walker od svile ukrašena je izvezenim sokolima, pticom zaštitnicom Saudijske Arabije. Dianini obožavatelji dobro se sjećaju i svijetloružičaste bluze koju je nosila na portretu snimljenom u povodu zaruka 1981., kao i kultne baršunaste haljine boje tinte u kojoj je plesala s Johnom Travoltom tijekom posjeta Bijeloj kući.

 | Autor: Historic Royal Palaces PR Historic Royal Palaces PR

“Diana je bila jedna od najčešće fotografiranih žena na svijetu i svaki komad odjeće koji je stavila na sebe promatrali su sa svih strana. U kratkom roku morala naučiti pravila kraljevskog i diplomatskog odijevanja, ali je pritom uspjela promovirati britansku modnu industriju i dizajnere”, izjavila je Eleri Lynn, kustosica izložbe princezine odjeće koja je bila postavljena prošle godine . “Kroz njezinu garderobu očit je porast samopouzdanja kroz godine i svojevrsna inteligencija neverbalnoga komuniciranja. S ovim se mogu povezati žene diljem svijeta”, zaključila je.
Kada je tek otkrivena kao ljubavni interes princa Charlesa, Diana je bila nevješta - tome svjedoči i jedna od prvih fotografija na kojima nosi suknju osvijetljenu od straga, čime je postala providna. No Diana je jako brzo pohvatala niti pravilnog odijevanja i vješto ga koristila.

 | Autor: Historic Royal Palaces PR Historic Royal Palaces PR

Primjerice, tijekom brojnih posjeta dječjim bolnicama često je nosila cvjetnu haljinu koju je kombinirala s velikim nakitom - radila je to kako bi se nemirna i preplašena djeca imala na što koncentrirati i čime se igrati. Nikad nije nosila šešire tijekom ovih aktivnosti, jednostavno objašnjavajući kako ne možeš maziti dijete s time na glavi.
Diana stoji i iza koncepta “revenge dress” ili osvetničke haljine. Na dan kad je na britanskoj televiziji emitiran dokumentarac u kojem je princ Charles priznao kako joj je bio nevjeran s Camillom Parker Bowles, Diana je na večeru u galeriju Serpentine odjenula pripijenu crnu haljinu s golim ramenima, kreaciju Christine Stambolian.

 | Autor: Getty Images Getty Images

“Imala je tu haljinu oko tri godine i smatrala ju je prenapadnom. No te večeri je željela izgledati kao milijun dolara”, otkrila je dizajnerica. I zaista jest. 

Photo: Getty Images

Komentari 0