Moda 07. lipnja 2023.

Krie Design kolekcija izrađena je od tkanine budućnosti - stare ribarske mreže postale su divne haljine

Zvonimir Ferina. Foto: Zvonimir Ferina
  • Nova Krie Design kolekcija 'Modifie Future' izrađena je od tkanine budućnosti, vlakna ECONYL® koji nastaje od najlonskog otpada, a i cijela se kolekcija može ponovno reciklirati
  • Dizajnerici Kristini Burji ideja održivosti izuzetno je bitna, a o ovim komadima će se pričati ne samo zbog zanimljivog dizajna
  • Haljine i kupaće kostime kojima dominiraju tirkizna, narančasta i čokoladno smeđa boja uskoro ćemo moći opipati i isprobati osim u Zagrebu i u Opatiji gdje Kristina otvara Krie Boutique Sur La Mer 

Krie Design sinonim je za jedinstveni dizajn prepoznat u svijetu zahvaljujući modnim projektima kojima su održivost i filozofija slow fashiona već godinama u fokusu, a imaju podršku UN-a na tom putu. Dizajnerica Kristina Burja izgradila je tako etičan i po mnogim načelima Agende 2030 održiv brend, što joj je osobno izuzetno važno. Jednako kao i komuniciranje značajnih društvenih promjena kroz dizajn.

 | Autor: Foto: Zvonimir Ferina  | Autor: Foto: Zvonimir Ferina

Ovu poruku ima i nova kolekcija 'Modifie Future', predstavljena u Opatiji gdje i kampanja, snimljena u hotelu Milenij, priča povijesnu priču i prilagođava se budućnosti. Kolekcija je izrađena od tekstilnog vlakna "ECONYL®" koje se dobiva recikliranjem ribarskih mreža i drugog odbačenog najlona. Ova vrsta tkanine je poziv u budućnost - osim što nastaje kroz proces radikalne regeneracije i pročišćavanja najlonskog otpada, može se i beskonačno puta reciklirati. Upravo ovakve inovativne formule su glasnici budućnosti, u kojoj otpad postaje sirovina te planetu spašava od novog stvaranja otpada.

 | Autor: Foto: Zvonimir Ferina

"Za mene je dizajn način komuniciranja o važnim stvarima koje je mnogima teško nametnuti kao temu razgovora jer možda ne razumiju tematiku ili im nije u fokusu. Dizajn koji se ističe bit će tema mnogih razgovora. Moja je filozofija komunicirati povijest kroz odjeću koju stvaram, ali i pokazati viziju budućnosti te širiti važnu poruku kroz modu, što mi je zauzvrat odredilo put i način na koji se krećem svijetom i mijenjam ga" objasnila je Kristina Burja.

 | Autor: Foto: Zvonimir Ferina  | Autor: Foto: Zvonimir Ferina

"Svakom kolekcijom napravim pomak istražujući konstrukcije, koristeći nova vlakna i inovacije koje poboljšavaju kvalitetu života te su u skladu s prirodom. Prije godinu dana sudjelovala sam u ekološkoj akciji, u luci Krnica kod Pule, gdje se Jadransko podmorje čistilo od ribarskih mreža. S dubine od 25 metara izvađeno je oko 250 metara napuštenih ribarskih mreža, takozvanih "duhova ubojica". Sve te izvađene mreže nastoje se reciklirati zajedno s ostalim odbačenim najlonom i izrađuje se tekstilno vlakno "ECONYL®". Upravo od vlakna "ECONYL®" napravljena je cijela nova kolekcija na što sam izuzetno ponosna."

 | Autor: Foto: Zvonimir Ferina

Budući da je vlakno nastalo od nečega što je bilo u našem moru, i kolekcija je predstavljena uz more, a na istoj će lokaciji, hotela Milenij uskoro biti otvoren i Krie Boutique Sur La Mer.

Možda vas zanima Krie design kolekcija za prijelazno razdoblje donosi balonere, prsluke i personaliziranu jaknu Rubrika Moda Moda

Moda je jedna od moćnijih svjetskih industrija. Ekološki problemi s kojima se tekstilna industrija danas suočava prijetnja su našoj planeti. Više ne postoji alternativa, održivi koncept je jedini odabir. Ako se pitate što vi možete konkretno učiniti kako biste pomogli na tom putu, Kristina ima savjet: "Kupujte odjeću od reciklirane tkanine, istražite brendove kako biste znali podržavaju li održivost u svojem poslovanju, birajte domaće proizvođače za čije proizvode znate porijeklo, pozadinsku priču i ljude koji stoje iza tih proizvoda te iskoristite svoj glas."

 | Autor:

"Posuđujte i izmjenjujte odjeću s prijateljicama, to je zabavno i ujedno propagira održivost, promišljanje o odijevanju, a ne nepotrebno gomilanje odjeće. Kupujte manje, ali posebno i kvalitetno. Objavite sliku na društvenim mrežama noseći održivi odjevni predmet, objasnite njegove karakteristike i zašto vam se sviđa. Sve to može utjecati na nekoga pored vas da promijeni svoj stav, a korak po korak vodi nas do cilja" zaključila je dizajnerica.

Komentari 0