Moda 23. prosinca 2011.

Kragna - modni detalj za chic kombinacije

LN.
1/13

Ovratnici zaokružuju odjevne predmete, a bez njih ne možemo zamisliti dizajn košulje. Njihova uloga je prvenstveno ukrasna. Zbog toga je bilo tek pitanje vremena kad će i kragne postati popularni modni detalj. One više ne ovise o košuljama. Ovratnici su postali samostalni ukrasi koji osvježavaju svaku majicu i haljinu i nude brojne stilske varijacije. Zašto voli i kako nosi kragne brenda 2Women1SewingMachine objašnjava poznata novinarka i blogerica Petra Nižetić.

 | Autor: Camerapress Camerapress Na modnim pistama poznatih svjetskih modnih tjedana dizajnerske kuće su stavile kragne u prvi plan. Givenchy je u svojoj hvaljenoj kolekciji za jesen/zimu 2011./2012. posebno istaknuo crne ovratnike na svojim prozirnim košuljama i majicama. Miu Miu se u svojoj retro kolekciji nadahnutom 40-tim godinama poigrao s volumenom te uz košulje i kapute uklopio i velike istaknute kragne.

"Vidim da su kragne, koje su dugo vremena bile nepravedno zapostavljene, postale totalni hit. I super mi je to što ih sad već dosta kreativaca radi jer svatko od njih ima svoj neki stil. Kragna je genijalan modni dodatak jer s njim možete podignuti običnu bijelu košulju ili jednostavan T-shirt", objasnila je Petra Nižetić.

Kragne kao ogrlice – novi hit

I Petra je u pravu. U posljednje vrijeme veliki broj mladih kreativaca izrađuje elegantne, neobične, šarene, ali i klasične kragne kao zaseban modni detalj koji postaje sve popularniji među mnogobrojnim trendsetericama i trendseterima. Među brojnim šivanim kragnama ističu se one brenda 2Women1SewingMachine, mladih dizajnerica Ane Fucijaš i Marije Kostić, koje su na prošlogodišnjem Modnom ormaru osvojile drugo mjesto u kategoriji visoke eksperimentalne mode. A upravo je Petra Nižetić, kao ljubiteljica kragni i Marijina poznanica, postala zaštitno lice njihove kolekcije za jesen/zimu 2011./2012.

 | Autor: LN LN  | Autor: LN LN "U početku nismo uopće znali što radimo, imalo smo samo neke zadane okvire od Ane i Marije, ali ubrzo je sve krenulo u drugom smjeru. Volim igru bez unaprijed određenih pravila jer takve stvari najbolje ispadnu. A imala sam i genijalne partnere: Marija Franića iz benda How Convinient i Nikolu Barbira, modnog dizajnera", ukratko je Petra objasnila atmosferu sa snimanja.

Marija i Ana Petru Nižetić navode kao svoju inspiraciju koja se izvrsno uklopila svojim modnim stilom i stavom u njihovu modnu priču. Dizajnerice objašnjavaju kako kod odjeće koju nose veliku pozornost obraćaju vratnom izrezu koji se može obogatiti na nevjerojatne načine. Kako on uokviruje lice, a ponekad i cijeli styling, Ana i Marija došle su na ideju odvajanja ovratnika, ali i orukavlja samih košulja.

Uz što nositi popularne kragne?

"Oni su već svojom formom sami po sebi zanimljivi te dobivamo mogućnost oplemenjivanja velikog broja odjevnih kombinacija i pružamo si prostor za kreativnu igru", objašnjavaju Ana i Marija.

I privatno dizajnerice vole ovratnike te svaki kreirani prvo testiraju na sebi kako bi vidjele je li ugodan za nošenje te kako funkcionira na vratu. Ugodno su iznenađenje klijentelom i čini se da su kragne uistinu pravi hit koji ne poznaje stilske granice. Za njih su zainteresirani različit profil ljudi, od pankera do ravera.

 | Autor: LN LN "Modnim detaljima se obogati svaka odjevna kombinacija. Ovratnici funkcioniraju kao statement ogrlice i mogu se nositi praktički na bilo što. S njima na prvi pogled obična crna haljina može djelovati unikatno. Idealno su rješenje za oživljavanje starih, dosadnih majica ili košulja koje smo posudile od dečka ili kupile na Hreliću", savjetuju Ana i Marija.

Budite odvažni i prema sve popularnijim kragna odnosite se kao prema upečatljivim ogrlicama. One imaju sposobnost pretvaranja vaše najdraže košulje i haljine u posve novu kreaciju, a svakodnevna i obična T-shirt majica postaje elegantni komad spreman za večernje izlaske.

U galeriji detaljnije pogledajte kolekciju brenda 2Women1SewingMachine...

Komentari 0