Moda 11. kolovoza 2015.

Kontroverzni život bikinija

Guliver Image/Getty Images.
1/11

Samo tri mala trokutića već su više od pola stoljeća pojam seksepila i osnova svakog outfita za plažu. No, iako su neku formu ovog kupaćeg kostima nosile žene u antičkom Rimu, a prije toga i u doba minojske civilizacije 1600. godine prije Krista, ovaj je komad, od njegovih komercijalnih početaka u 60-ima, pratila velika kontroverza.

Ime je dobio po koraljnom otoku Bikini, na kojem su 1945. izvođena testiranja atomske bombe. Upravo bombastične su bile i reakcije na ovaj prvi kupaći kostim u dva dijela koji je otkrivao struk s pupkom.  

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Njegovi moderni počeci sežu u 1946. i Francusku kada je Jacques Heim izradio oskudni dvodijelni kupaći kostim za žene i prozvao ga Atom, asocirajući se pritom na najmanji kupaći kostim na svijetu. Istodobno je još jedan modni dizajner počeo prodavati identičan proizvod na francuskoj rivijeri. Louis Reard svoj je proizvod prozvao bikini. "Kao i atomska bomba, bikini je malen i devastirajuć", rekao je tad. U oglasima za svoj proizvod tvrdio je da kupaći kostim nije uistinu bikini, ukoliko se ne može provući kroz vjenčani prsten.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Godinu dana nakon toga, bikini se počeo prodavati u SAD-u, no prodaja je na početku bila izrazito slaba. Zbog svoje je oskudnosti izazivao sablazan i zgražanje, neki su američki gradovi zabranili njegovu uporabu, a vjerski krugovi nazivali su njegov dizajn grešnim. Modni časopis Modern Girl Magazine pisao je 1957.: "Nepotrebno je trošiti riječi na takozvani bikini, budući da je nemoguće da će bilo koja djevojka, koja u sebi ima trunčice morala nositi nešto takvo",  a osim u Americi bio je zabranjen na Francuskoj obali, u Italiji, Španjolskoj, Portugalu i u Australiji.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

To modne dizajnere nije spriječilo da bikini učine sve manjim pa je sredinom 60-ih godina lansiran monokini koji je sadržavao samo donji dio kostima, a daljnja evolucija ovog kostima donijela nam je tange.

Tolerantne 60-e i vrijeme seksualne revolucije učinili su svoje pa je bikini postao široko prihvaćen i jedan od najpopularnijih ženskih kupaćih kostima. Dobio je svoje mjesto i u pop kulturi, čemu su uvelike pridonijele najveće filmske zvijezde i seks bombe tog vremena. Brigitte Bardot, Raquel Welch i Ursula Andress nosile su ga na filmu, ali i u privatno vrijeme na javnim plažama. To su prije njih, unatoč pritisku vjerskih grupa da se izbaci s filmskog platna, činile Ava Gardner, Rita Hayworth, Elizabeth Taylor, Marilyn Monroe i Betty Grable.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Kultno ime Harper's Bazaara i Voguea, velika modna urednica i kolumnistica Diana Vreeland opisala je bikini kao atomsku bombu mode, dok francuski modni povjesničar Olivier Saillard smatra da bikini svoju popularnost između ostalog duguje i činjenici da je ovaj komad svojevrsni simbol ženske snage, a ne snage mode. "Emancipacija kupaćih kostima uvijek je bila povezana s emancipacijom žena", objašnjava.

S tim se slaže francuski Le Figaro koji je pisao: "Ljudi si žudjeli  za jednostavnim užicima sunca i mora. Za žene je nošenje bikinija na neki način značilo drugo oslobođenje. Oko toga nije bilo ničeg seksualnog. Upravo suprotno, bilo je to slavljenje slobode i povratka životnim užicima".

I zaista, svojim je modelom davao određen fiktivni osjećaj slobode, ali i onaj realni, budući da je u svojim počecima bio rađen od pamuka i žerseja pa je kao takav bio izrazito ugodan.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

Početkom 60-ih za izradu bikinija počinje se koristiti i rastezljivi najlon, a onda i likra. Novi materijali omogućili da bikini prianja kao druga koža te je time više ličio kostimima kakve poznajemo danas, a manje donjem rublju. Ovi su materijali omogućili i jednostavnu konstrukciju pa su dizajneri mogli osmisliti string bikini i monokini, a alternativni pogledi na materijale doveli su u 70-ima i do pojave bikinija od kože i baršuna.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images

Vrste bikinija

Bandeaukini

Ovaj model sastoji od gornjeg dijela koja podsjeća na uski topić i gaćica. Savršen je jer nema naramenica pa sukladno tome nakon sunčanja nema ni neukusnih bijelih crta koje ostaju na mjestu gdje su bile naramenice.

 | Autor:

Microkini

Kako mu samo ime kaže vrlo je malen, njegova tkanina je dovoljna taman da pokrije grudi i genitalije. Svakako nije za one konzervativnih modnih odabira.

Monokini

Ovaj model pokriva još manji dio tijela nego microkini budući da se sastoji tek od gaćica. Ovaj modni izbor preporučujemo hrabrijim fashionisticama.

Skirtini

Ovaj model sastoji se od gornjeg dijela i donjeg koji nalikuju kratkoj suknjici. Skirtini  je u zadnje vrijeme postao iznimno popularan, a kako i ne bi kada je presladak.

 | Autor:

Slingbikini

Slingbikini dolazi u jednom dijelu na način da su gornji i donji dio povezani efektnih trakicama. Ovaj model možda nije najbolja solucija za sunčanje, ali je jako elegantan i odličan izbor za izležavanje u kakvom beach baru.

String bikini

Ovaj se model sastoji od gornjeg dijela i donjeg kojeg drže trakice zavezane u čvor. Još ako je u nekom zanimljivom printu, bit će dvostruko efektan.

 | Autor:

Tankini

Tankini se sastoji od dužeg topića i donjeg dijela. Ukoliko ste aktivniji tip i volite surfati ili preferirate neki drugi vodeni sport, ovo je model za vas.

Unatoč svojoj kontroverznoj povijesti, bikini je uspio postati sasvim uobičajen dio svakog stylinga za plažu. Danas znamo da nema ničeg grešnog u kroju koji slavi ženstvenost i slobodu. 

Više slika pogledaj u galeriji...

Komentari 0