Moda

Koliko vaša torba smije biti teška, a da ne našteti zdravlju?

Većina žena u svojim torbama skrivaju prava mala (ali teška) carstva. No jeste li se ikada zapitale koliko to košta vaše zdravlje?

Vidjeti ženu bez torbe u ruci zvuči kao potpuno neutemeljen mit u koji još samo rijetki vjeruju. No, iako vam se možda čini kao potpuno prirodna stvar vući naokolo torbu tešku i po nekoliko kilograma, pitanje je koliko to favorizira vaše tijelo. Štoviše, preteška torba mogla bi ostaviti trajne posljedice na vaše zdravlje, a pod tim se ne misli samo na bolove... 

Evo što kiropraktičari kažu koliko bi vaša torba trebala biti teška:

Torba koju nosite preko ramena ili u ruci

Bilo da je nosite isključivo na jednoj strani tijela, u ruci ili vam je draže prebaciti je preko ramena, maksimalna težina ovakve torbe trebala bi biti do 10 posto vaše tjelesne težine.

Naravno, u idealnom slučaju, to bi bilo još i manje.

 | Autor: arhiva arhiva

Ruksak

Stručnjaci savjetuju kako se u vašem ruksaku apsolutno nikada ne bi smjele nalaziti stvari koje premašuju 20 posto vaše ukupne težine.

Osim toga, preporučuju ruksake koji imaju dodatni pojas oko struka, a pripazite i da se njegovo dno nalazi u ravnini vašeg struka kako bi se prilagodio prirodnoj liniji ljudskog tijela.

Clutch torbice

Srećom, u ove torbice je fizički nemoguće staviti toliko stvari da pretjerate. No, kako one uglavnom nemaju dodatan remen nosit ćete ih isključivo u ruci pa bi bilo poželjno da ne preopteretite šaku. Točnije, maksimalna dopuštena težina je oko jednog kilograma. Tako nećete nepotrebno naprezati mišiće u ruci i zglobu.

 

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0