Moda 04. ožujka 2013.

Koliko koštaju vjenčanice u Hrvatskoj?

Thinkstock.

Odabir vjenčanica vrlo je složen i zahtjevan proces za svaku mladu, posebice jer većina o njoj sanja od malih nogu. Prilikom biranja važno je obratiti pažnju na model, materijal, kroj, ali i cijenu što je budućim mladenkama postao jedan od najvažnijih čimbenika.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Iako mnoge mlade imaju viziju svoje savršene haljine, važno je na umu imati i budžet za vašu vjenčanicu. Srećom, danas postoji mnogo opcija i mogućnosti prilikom odabira vjenčanice.

Osim popularnog iznajmljivanja, vjenčanicu možete i kupiti, odnosno sašiti po mjeri kod poznatih hrvatskih dizajnera. Cijene nekih naših kreatora ne razlikuju se mnogo od vjenčanica koje su u ponudama kod popularnih salona, stoga se to čini kao dobra investicija u usporedbi s iznajmljivanjem za istu cijenu.

Također, saloni nude  haljine iz prve i druge ruke, odnosno prvo i drugo nošenje. Prva ruka predstavlja nove, nenošene vjenčanice koje se mogu još dodatno prilagođavati prema vašem tijelu. Druga ruka odnosi se na sve koje su već nošene, jednom ili više puta, no vlasnici salona često tvrde kako su razlike gotovo neprimjetne, a haljine dobro očuvane. Valja napomenuti kako u cijenu najma, osim haljine, često ulaze i drugi detalji poput haljine za djevojčice, nakit, jastučići za prstenje, veo, bolero, košarice i slično.

Iako se mnoge mlade prije odlaska u salon žele raspitati o cijenama preko telefona, većina salona, posebice u Zagrebu i Splitu, to vam neće otkriti. Zahtijevaju vaš osobni dolazak prilikom kojeg možete doznati više informacija. Stoga vam Budi.IN donosi detaljan pregled cijena dizajnerskih, te vjenčanica u salonima diljem Hrvatske.

Varijacija cijene od Zagreba do Dubrovnika

Prosječne cijene vjenčanica u Zagrebu kreću se od 2000 do 7000 kuna. Neki saloni nude i jeftinije, s naglasnom na jednostavne modele , dok se cijene onih raskošnih ili dizajnerskih mogu popeti i do 9 tisuća kuna. Naravno, u ponudi su i kreacije stranih dizajnera čije cijene se znaju kretati i preko 20 000 kn. Gotovo svi saloni imaju mogućnost prvog te drugog nošenja koji je jeftiniji i do nekoliko tisuća kuna. Također, nove kolekcije vjenčanica puno su skuplje su od onih starih, stoga sličnu haljinu staru jednu sezonu možete pronaći i za dvije tisuće kuna. Slične cijene su u Samoboru  počevši od 2500 do 6500 kuna.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock U Osijeku početka cijena vjenčanica također je 2000 kuna. Prvo nošenje doći se vas oko 5000 kn, dok je drugo jeftinije do tisuću kuna. Vlasnici salona vjenčanica složit će se kako su iste haljine u Osijeku jeftinije i do dvije tisuća kuna od onih u Zagrebu. Slavonski Brod te ostali manji gradovi u Slavoniji nešto su jeftiniji, s početkom cijenom od tisuću kuna.

Primorska Hrvatska ne razlikuje se bitno od ostatka zemlje. Haljine su Rijeci kreću se 1200 do 5000 kuna, s time da je prvo nošenje 20-30% skuplje, a neki salone nude i mogućnost šivanja haljine po mjeri, neovisno o njihovoj ponudi. U Puli se cijene kreću od 1000 do 7500 kuna. Prva ruka također je skuplja, dok druga može biti jeftinija do 1000 kuna ovisno o oštećenjima i materijalu vjenčanice. Haljine koje se kreću oko 1000 kuna najčešće su večernje svečane haljine koje možete pronaći i u drugim bojama.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock U Dalmaciji cijene u salonima vjenčanica slične su onim u kontinentalnom dijelu Hrvatske. U Dubrovniku jednostavniju vjenčanicu možete pronaći  već od 1300 kuna, dok se cijene onima raskošnijima kreće do 3000 kuna. U Šibeniku su cijene i način rada slični. Vjenčanice se kreću od 1000 pa do 3000 kuna, a najam uključuje i dodatke poput nakita i vela. Poput Zagreba, Split je nešto skuplji. Cijene vjenčanica u njihovim salonima kreću se od 2000 do 7000, dok za posebne dizajnerske haljine morate izdvojiti i do 8000 kuna.

Pristupačne cijene hrvatskih dizajnera

Za razliku od iznajmljenih, haljine hrvatskih kreatora rade se u potpunosti po mjeri, što vam jamči unikatnu i kvalitetnu haljinu s dizajnerskim potpisom prilagođenu vama. Ukoliko želite imati vjenčanicu iz snova kakvu ste oduvijek zamišljali, ovo je idealan način da to ostvarite.

Jedan od najpoznatijih dizajnera vjenčanica i svečanih haljina u Hrvatskoj, Boris Pavlin, ima široku ponudu i različite modele vjenčanica. Njegove koktel haljine možete pronaći po cijeni  od 4800 do 6900 kn, klasične duge vjenčanice kreću se od 7500 do 11 000 kuna, dok one balske s posebnim detaljima sežu od 11000 do 14000 kuna.

Modni dvojac eNVy room također izrađuje duge i kratke haljine. Cijene kraćih kreću se od 3500 do 4200 kn, dok dugu dizajnersku vjenčanicu možete imati za cijenu od 5500 do 7000 kuna. ENVy Room često ima nove modele koje možete isprobati u njihovom show roomu.

Sličan princip rada imaju i Morana Saračević te Martina Čičko Karapetić, dizajnerice koje stoje iza brenda Boudoir. Izrađuju po mjeri te haljine potpuno prilagođuju potrebama mlade. Njihove kraće vjenčanice kreću se oko 6000 kn, dok su duge oko 9000 kuna.

Dizajner poznat po pomalo kostimografskim kreacijama, Juraj Zigman, izrađuje vrlo unikatne, prije svega netradicionalne haljine. Izrada traje i do mjesec dana te predstavlja vrlo složen proces kako za dizajnera, tako i za buduću mladu. Cijene njegovih vjenčanica variraju ovisno o materijalima i zahtjevnosti izrade, počevši od 7000 kuna, dok je najskuplja stajala 13000 kuna.

Miljenica hrvatskih zvijezda, Aleksandra Dojčinović svojoj trgovini ima haljine čije se cijene kreću od 1500 do 2500 kuna, dok su one rađene po mjeri 20% skuplje.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Iznajmiti ili kupiti vjenčanicu?

Ako vam glavna briga nije cijena, postavlja se pravo pitanje iznajmiti ili kupiti vjenčanicu. Mnoge buduće mladenke sklonije su iznajmljivanju zbog manjka prostora i nemogućnosti da haljinu valjano spreme, dok se neke žele prisjećati svoga velikoga dana i kroz vjenčanicu čuvati uspomenu na njega.

Bez obzira što odlučili, savjetujemo vam da se za odabir vjenčanica ne odlučujete previše unaprijed, ne više od godinu dana. Mnogi saloni redovito izmjenjuju modele haljina i donose nove, modernije. Sigurni smo da se ne želite pojaviti u vjenčanici koja je bila hit prije dvije sezone samo zato što ste bili nestrpljivi prilikom kupnje. S obzirom da se radi o nekoliko tisuća kuća, kako za iznajmljivanje, tako i za kupnju, savjetujemo da budete oprezni i sigurni u odabir vaše haljine iz snova.

Više o tome kako organizirati vjenčanje sa stilom pročitajte ovdje...

Komentari 0