Moda
1/11

Koje boje vladaju ove sezone?

Radeći svakodnevno u našem showroomu imamo direktan kontakt s klijenticama raznih profila i iz prve ruke imamo uvid na to što se nosi, koji trendovi ih ove sezone najviše zaokupljaju i što zapravo najviše traže kada nas posjete. Svaka sezona donosi nešto novo. Ove godine recimo jako puno djevojaka želi čipku. I to u boji. Iako mislimo da se trenda ne treba slijepo držati, uvijek se iskristalizira jedan generalni trend kojeg ove sezone žele baš sve djevojke koje nas posjete u showroomu. To je najlakše primijetiti kada su boje u pitanju.

Zaista je nevjerojatno, ali kada je jedna boja hit, onda nema te tvornice koja bi mogla isproducirati toliku količinu materijala da bi pokrili sve narudžbe i da bi svaka djevojka mogla imati baš tu boju te sezone. Ne mislimo pritom na trendove koje je nametnula industrija, koliko o pogođenoj boji na određenom modelu kojeg prikažemo na reviji. Primjer je recimo nježna nijansa puderasto roze čipkane haljine koju smo nedavno prikazali na Perwoll Fashion.hr-u dužine do poda i s otvorenim leđima ili, recimo, kobalt plava čipkasta haljina dužine do ispod koljena peplum kroja. Naša paleta boja čipki koju nudimo je zaista raznovrsna, no kada jedna boja napravi svoju priču na modelu teško da se odlučuju za drugu i najčešće je niti ne mijenjaju.

Da, dolazile su nam djevojke koje su tražile i vrlo popularnu i hiper trendovsku mint boju koju mi nemamo u kolekciji, no najčešće se stvori naš zasebni trend koji je specifičan samo za našu kolekciju i paletu boja koju nudimo. Vjerujemo da je tako i kod naših kolega. U ovoj kolumni povući ćemo paralelu s općim trendovima boja koje vladaju u kolekcijama pret a porter linija velikih dizajnerskih kuća i high street brendova s trendovima u našem showroomu i kolekcijama koje smo prikazali na revijama.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Puderasto roza

Kao što smo već napomenuli, nježna nijansa puderasto roze boje, koja je ujedno s vremenom postala i naš klasik, veliki je hit kod nas u showroomu. Apsolutno ženstvena nijansa koja budi nježne osjećaje sve više i više je tražena kao zamjenska boja bijeloj kod vjenčanica, no ipak je najčešće tražena za večernje haljine i to u retro stilu 50-tih prošlog stoljeća i njezinim poslijeratnim idealima mode, ljepote, nježnosti i elegancije. Tu boju mogli smo vidjeti u couture kolekcijama za ovu sezonu i to kod Valentina, Diora, Elia Saaba, Giambattista ValliJa i Georges Hobeika.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Koraljno crvena

Crvena je boja koja ima najdužu valnu duljinu svjetlosnog spektra, potiče broj otkucaja srca i ubrzano disanje, pa je takva vrlo poticajna i uzbuđujuća. Ne čudi što je toliko popularna kod djevojaka kada su haljine u pitanju. Ta boja čini se da nam je bliže nego što to zaista jest i zaokuplja pažnju. Naš apsolutni hit iz kolekcije SS 13 crvena je duga haljina s čipkastim gornjim dijelom dugih rukava i donjim dugačkim dijelom od lepršavog muslina. Crvena boja zapravo nikad ne izlazi iz mode, a možemo ju vidjeti i kod Valentina, naravno, ali i kod Alexis Mabille i Diora.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Plava

Iako jako popularna, plava boja u psihologiji osim što djeluje umirujuće i nema baš neke prepozitivneznačajke. Kao sušta suprotnost crvenoj, plava snižava puls i tjelesnu temperaturu, pa tako nije za čuditi što je izrazito popularna svako ljeto. Već smo spomenuli kako je kod nas hit haljina rezana ispod koljena s peplum krojem rađena upravo u plavoj čipki i stoji zaista svakome tko ju proba. Ovu boju možemo naći u Elie Saab kolekciji, kao i u onoj Diora i Danny Atrachea.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Bijela i crna

Bijela je očito apsolutna pobjednica ove sezone. Kod nas to sa sigurnošću možemo tvrditi, jer jako puno radimo s vjenčanicama. Djeluje čisto zato što je to boja totalne refleksije svjetlosnog spektra, pa zato ne čudi što se najčešće koristi za vjenčani program. No, ta boja se itekako ove sezone nametnula kao hit boja kada su koktel haljine u pitanju. Ne samo haljine nego i odijela koja će po svemu sudeći biti veliki hit ovog ljeta. I to baš odijela u bijeloj boji. Kod nas najčešće traže u kombinaciji s crnom što je i vani jako veliki trend. Svi su ludi ove sezone za crno-bijelim prugicama koje su vječna šik kombinacija. Neki od dizajnera koji su koristili monokromatske kombinacije su i Iris Van Harpen, Maurizio Galante i Marc Jacobs.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Imajte na umu kako su boje svakako jedan od osnovnih elemenata koji određuju trendove, pa ih tako treba pomno birati kada je odijevanje u pitanju. Naravno, ne treba postati žrtvom bilo kojeg trenda, već odabrati one boje koji nama najbolje odgovaraju fizički, ali i karakterno.

Do čitanja,
Vaš eNVy room

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0