Moda

Klasika koju volimo: Neodoljivi šarm pepita uzorka

Da pitate dizajnersku kuću Salvatore Ferragamo, ne bi bilo sezone bez pepita uzorka!

Taj posebni, karirani uzorak kojem se vraćamo svake sezone - pepita, zapravo postoji mnogo dulje no što mislite. Vrhunac popularnosti dočekao je u četrdesetim godinama prošlog stoljeća, a podrijetlo navodno vuče još iz 1800. Klasičan (često crno-bijeli) uzorak, osim što će vas zabaviti nazivima (od “pasjeg zuba”, preko francuskog “pied-de-poule” ili “kokošje nogice”, do engleske verzije “houndstooth”), instantno će vas šarmirati profinjenošću.

 | Autor: Rex/Guliver Rex/Guliver

Christian Dior ne samo što ga je učinio “svojim” uzorkom nego je upravo on zaslužan za modnu karijeru pepite (kao i svega ostalog u modi, ako malo bolje razmislimo). Još tridesetih godina usvojilo ju je englesko visoko društvo. Tako joj je priskrbilo ugled, a onda ju je 1959. godine Dior prvi put odlučio prikazati javnosti, i to ni manje ni više nego na cipelama. Od tada se pepita često vraća u kolekcijama najpoznatijih dizajnera, a kako je u posljednje vrijeme zaluđenost devedesetima na vrhuncu, prisjećamo se i kako je i tad po pistama šetala pepita zahvaljujući Chanelu, Louisu Vuittonu, Moschinu...

 | Autor: Getty Images Getty Images Dolce&Gabbana

Tijekom četrdesetih godina Leah Rhodes, koja je osvojila i Oscar 1950., bila je jedno od najjačih imena filmske kostimografije u Warner Brothersu. Upravo je ona zaslužna za vuneno odijelo s ovim uzorkom koje je legendarna Lauren Bacall nosila u kultnom filmu “The Big Sleep” iz 1946., a slično je nosila i u filmu “To Have and Have Not” (jer joj tako savršeno stoji). U paru s beretkom na glavi ovo je odijelo na predivnoj Lauren, koja je tada imala samo 21 godinu, ušlo u legendu.

Od glave do pete je hipnotizirajući, a ako se pojavi samo kao detalj, privući će pozornost - odmah. Nismo ni sumnjali da će se dizajneri ponovno zaljubiti u njega. Podsjeća na nešto što bi nosile cure šezdesetih, a ljubiteljice mode koje danas ulicom prošeću u pepiti od glave do pete sigurno će biti različite od većine trendseterica.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

U klasičnom crno-bijelom izdanju mjesto je ovom uzorku u svojoj kolekciji dao dizajner Jason Wu. Prilagodljiva haljina savršen je komad za one dane kada nemate što obući, a potpunu raskoš pepita uzorka predstavila je modna kuća Salvatore Ferragamo. Ovoj dizajnerskoj kući nije prvi put da svima pokazuju svoju ljubav prema pepiti. Već nekoliko godina zaredom nađe se na barem jednom komadu u kolekciji, a 2011. je pepita bila glavna nit vodilja cijele kolekcije ovoga talijanskog brenda. U ovakvom izdanju “pod povećalom” s pepitom nema skrivanja. Kaput će sigurno privući pozornost.  

 | Autor: Getty Images Getty Images Salvatore Ferragamo

Najbolja stvar kod pepite je njezina prilagodljivost - možete je nositi i osjećati se kao da hodate po pisti ili ipak s malo tradicionalnijim odmakom, no u svakom slučaju bit će nevjerojatno chic. Kaputići s ovim uzorkom savršen su dodatak svakoj zimskoj kombinaciji, a vintage torbice ili cipele u Diorovu stilu jamče eleganciju u svakoj prilici. Posebno teatralne kombinacije spajaju pepitu različitih veličina - preporučujemo veći uzorak na mjestima koja želite istaknuti i manji na onima koja trebaju ostati u drugom planu.

 | Autor: Rex/Guliver Rex/Guliver

Jedna od najstajliš Ruskinja koju znamo, Mira Duma, nosi preslatku mini haljinu s nekoliko veličina pepita uzorka u paru s beretkom, kao Lauren Bacall u filmu, i čizme iznad koljena, o kojima ne treba puno govoriti.

 | Autor: Rex/Guliver Rex/Guliver

Ljepotica i vjerojatno jedna od najpoznatijih modnih blogerica danas Chiara Ferragni poznata je po nevjerojatno sposobnosti da klasičnim komadima da chic zaokret, što je napravila i u ovoj kombinaciji, a neprepoznatljiva Alessandra Ambroiso, iako u “statement” kaputu, vjerojatno je uspjela proći nezamijećeno zahvaljujući plavoj perici.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Lijepa se pepita pojavljuje baš svuda - na kaputima, haljinama, jaknama, nekada i cipelama ili torbicama, a lista dizajnera koji su sezoni dali malo života s ovim uzorkom je zaista dugačka. Od Dolce & Gabbana, preko Michaela Korsa i Salvatorea Ferragama, svi su ove zime zaljubljeni u hipnotizirajuću pepitu

 

Photo: Rex/Guliver

Komentari 0