Moda
1/9

Klasične ili u bojama: Elegantne prugice laskaju svima

Od francuske mornarice do svjetskih pista, omiljeni ljetni uzorak osim na klasičan način dobrodošao je u svim duginim bojama, smjerovima i šarama

Prugice ljeti jednako su revolucionarne kao cvjetni uzorak u proljeće - doista je teško zamisliti da najtoplija sezona prođe bez njih. Od Ralpha Laurena, koji se igrao s asimetričnim plavo-bijelim linijama na večernjoj haljini bez naramenica do šarenila jarkih boja Salvatorea Ferragama, prugice su doista obilježile kolekcije za proljeće/ljeto 2016. Iako su kreativnošću odavno napustili tradicionalni plavo-bijeli model, dizajneri su itekako svjesni privlačnosti ovoga klasičnoga komada.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Ljubitelji mode koji uživaju u povijesnim detaljima sigurno već znaju kako popularnost prugice duguju možda modno najosvještenijoj naciji na svijetu - Francuzima. Upravo su oni osmislili prugastu majicu, takozvanu bretonku, krajem 19. stoljeća. S državnim proglasom 27. ožujka 1858. godine francuski ratni mornari kao službenu uniformu dobili su upravo pletene bijele majice s modrim crtama.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Iako je originalno znan kao marinere ili matelot, ovaj dizajn s vremenom je postao okosnica ormara svake fashionistice, od Francuske do Kalifornije. Originalno su bretonke imale 21 modru crtu na sebi, koje su označavale 21 Napoleonovu pobjedu, a izrađivali su ih od vune i pamuka. Uskoro su ih počeli nositi mornari na sjeveru Francuske zato što ih je prugasti motiv činio uočljivijima kada bi pali s broda. Prve korake u visoku modu prugice su opet napravile zahvaljujući Francuskinji, ovog puta legendardnoj Coco Chanel, koja ih je uključila u svoju kolekciju inspiriranu nautikom iz 1917. godine. Bretonka je ovim postala simbol visoke buržoazije koja je svoje godišnje odmore provodila na francuskoj rivijeri. Coco je originalno bretonke sparila s dugim širokim hlačama, a širenjem trenda dame su ih počele nositi na kratke hlače, ispod blejzera i s maramama oko vrata.

 | Autor: ABACA/PIXSELL ABACA/PIXSELL

Jednostavnost prugica oduševila je i Marilyn Monroe, Pabla Picassa, Brigitte Bardot, Andyja Warhola, Edie Sedgwick, Jean-Paula Gaultiera koji ih toliko voli da ne samo da su zaštitni znak njegova parfema nego inzistira da ih nosi i cijeli dizajnerski tim, zatim Audrey Hepburn te brojne druge zvijezde filmova i modnog svijeta koji su od bretonke napravili svoje ljetne uniforme. Dodatan polet dobile su pojavljivanjem na filmskom platnu, a kad su ih nosili frajeri poput Marlona Branda, Caryja Granta i Jamesa Deana, moglo se očekivati kako će zavladati ne samo muškom nego i ženskom modom. Nešto manje od sto godina poslije i situacija na modnim pistama nije mnogo drukčija - osim što su se proširile bojama i kombinacijama, pruge su i dalje itekako relevantan uzorak.

 | Autor: ABACA/PIXSELL ABACA/PIXSELL

Vodoravne, okomite, na dnevnim ili večernjim haljinama, lepršavoj svili ili strogo skrojenim poslovnim hlačama, za dan i noć, ali i kombinirane s drugim uzorcima - prugama ravnih nema. Glumica Marion Cotillard nosi ih ispod sakoa leopardova uzorka, dokazujući još jedanput kako su upravo modni eksperimenti pravi način za pogoditi “u sridu”, dok ih ljubiteljice klasike vole nositi ispod raskopčane bijele košulje, dajući trendu casual, ali i dalje elegantan štih. Dolce & Gabbana koristili su ih kao podlogu za razne motive i našivene ukrase, a Jonathan Saunders besramno ih je kombinirao u svim smjerovima, širinama i materijalima, pazeći samo da nijanse ostanu neutralne. Max Mara odlučila se za klasične vodoravne pruge elementarnih boja, a njihove haljine, baloneri i sakoi daleko su od neupečatljivih. Stella McCarney igrala se sa slojevima, a legendarni Dior ostavio je pomalo strog dojam ne samo krutim krojevima nego i doista opasnom kombinacijom crnih i crvenih okomitih pruga. U kojem god smjeru da krenete, sigurno ćete pronaći dovoljno inspiracije za omanju modnu reviju!

Photo: ABACA/PIXSELL

Komentari 0