Moda

Kako su dioptrijske naočale postale modna poruka?

Baš kao i make-up, linije naočala mogu promijeniti, vizualno preoblikovati lice i istaknuti na njemu ono lijepo

Vjerojatno se sjećate onih debljih okvira iz serije “Momci s Madisona” ili slavnih lenonica, savršeno okruglih okvira s prozirnim (ali i sunčanim) staklima. I Merlinka je imala svoje omiljene, mačkasti je okvir tijekom pedesetih bio superpopularan. I danas vidimo revitalizaciju tih stilova, imamo ih masu, moderan je, zapravo, svaki okvir, dok god se slaže s vašim stilom. 
Naime, ističe voditeljica marketinga i odnosa s javnošću Ghetaldusa Ivana Belić, trenutačno je pravilo da pravila nema. - Drugim riječima, poželjni su različiti oblici, boje, dimenzije… Dioptrijske naočale nisu više samo zdravstveno pomagalo nego sve više postaju i pravi modni dodatak, baš poput sunčanih.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija Materijali su ostali isti, a prevladava plastični okvir (acetat). Metalni okviri nešto su manje traženi, a najlaganiji su materijali od titana. Crno i šatirano smeđe klasične su boje koje su uvijek tražene, ali se ove sezone traže i boje: najviše bordo i ljubičasta, kad su u pitanju veći okviri. Što se tiče oblika, ove su sezone u trendu okrugli okviri - kaže Ivana. Okrugle nosi i Iris Apfel, dizajnerica interijera i 95-godišnja modna ikona. Upravo je ona jedna od onih koje svojim specifičnim izgledom dokazuju koliko dioptrijske naočale oblikuju imidž.

 | Autor: Getty Images Getty Images No trend je jedno, a oblik lica drugo. Četvrtastom licu pasat će mekše linije okvira, kako bi ih ublažile, a okruglom one snažnije, kockastije. Suprotnosti se nadopunjavaju, savjetuju stilisti i optičari, koje svakodnevno susrećete u dućanima s naočalama. Što se tiče boja, birajte ih prema vlastitom ukusu, boji odjeće, stilu i, naravno, boji kose i očiju. Kao što je Ivana rekla, ako govorimo o modnom dodatku, onda na njemu primjenjujemo i takva pravila – a to znači da su nijanse i dimenzije važne. Baš kao i make-up, linije naočala mogu promijeniti, vizualno rekreirati lice i istaknuti na njemu ono lijepo, a prikriti, odnosno staviti u drugi plan, ono nepravilno. Do prije četrdesetak godina dioptrijske su naočale bile samo potreba, ali onda su se na tron postavili brendovi poput Alain Mikli i Cutler and Gross, koji su kreirali nove, atraktivne, neobične i gotovo artističke modele.

Tekst je preuzet iz našeg glossy magazinu Budi.IN Chic uz koji na dar dobivate fantastično Catrice sjenilo.

 | Autor: arhiva arhiva

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0