Moda
Kako odabrati savršen bikini za svaku figuru

Kako odabrati kupaći kostim prema obliku tijela, ali i boji

  • Kako bi se osjećala lijepo u kupaćem kostimu, nije ti potrebno besprijekorno tijelo - potreban ti je tek pravi, odgovarajući model kupaćeg kostima
  • Otkrit ćemo ti na što trebaš obratiti pažnju pri kupovini, njezi i stajlingu kupaćeg kostima

Blijede zimske puti stojiš ispred garderobe. Malo kasnije pogledaš se u ogledalo obasjano nemilosrdnim fluorescentnim lampama, hvata te strava i pokušavaš se smiriti uobičajenim argumentima: „Kad mi kože preplane, izgledat će puno bolje“ ili „Ionako sam do ljeta htjela izgubiti pet kilograma“. Sve su to loše isprike, jer savršeni kupaći kostim mora imati jednu stvar iznad svega: treba dobro pristajati. I to od početka. Stoga je važno odabrati prikladne modele kupaćih kostima prije ulaska u kabinu. Osobito su važni sljedeći kriteriji kako bi odabrala savršeni kupaći kostim…

3 glavna kriterija pri odabiru kupaćeg kostima

Prava boja kupaćeg kostima za tvoju put

Svijetli i žućkasti tonovi (žuta, narančasta, zlatna) odgovaraju tamnijim tipovima kože. Tamne boje izgledaju dobro na blijedoj koži. Šareni uzorci kupaćih kostima dodaju vizualnu privlačnost. Ako želiš prevariti kilograme, biraj jednobojne modele ili sitne printeve, npr. millefleurs ili točkice. Jednobojni kupaći kostimi pristaju svim ženama i idealni su za izduživanje siluete. Međutim, vrlo svijetle nijanse mogu izgubiti intenzitet boje zbog intenzivnog UV zračenja. Stoga izbjegavaj previše sunca.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

MATERIJAL: tkanine za kupaće kostime su miješana pletiva od poliamida i elastana. Jedan osigurava otpornost na trganje, drugi rastezljivost. Što je veći udio elastana, to je veća moć oblikovanja, tvrde stručnjaci. Za sunčanje su prikladniji modeli s visokim udjelom pamuka. Ako puno zalaziš u vodu, odaberi kupaći kostim od mješavine poliamida i elastana.

OBLIK: Već nekoliko godina čak i žene koje imaju različite veličine odjeće za gornji i donji dio mogu pronaći svoj savršeni kupaći kostim. Naime, mnogi brendovi nude topove i gaćice u različitim veličinama koje se mogu kombinirati pojedinačno.

Kako odabrati kupaći kostim prema obliku tijela?

Kako odabrati kupaći kostim za male grudi i uske bokove

Tvoj savršeni kupaći kostim: gornji dio se ovdje može isticati. Volani, mašne, dopušteno je sve što voliš i stvara volumen. Idealni su oblici traka za vrat, trokut ili bandeau, po mogućnosti s integriranim ili uklonjivim jastučićima koji dočaravaju puniji dekolte. Podesive naramenice pružaju dodatni push-up efekt. Nema ograničenja kada su u pitanju boje i uzorci: neonske boje, veliki printevi, pa čak i vodoravne pruge izgledaju sjajno. Široke gaćice poput hipsterskih, vrućih hlačica i gaćica s dodatnim detaljima (npr. volanima ili remenčićima) stvaraju seksi obline u predjelu kukova.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Kako odabrati kupaći kostim za velike grudi

Tvoj savršeni kupaći kostim: velike grudi trebaju dodatnu potporu. Gornji dio stoga mora biti opremljen barem jednim od ovih dodataka: širokim naramenicama, trakama ispod prsa, umetcima ili pojačanjima koja podržavaju velike grudi. Topovi sa širim mostom također pružaju potporu i podupiru dekolte. Grudnjaci u obliku trokuta, sa središnjim naramenicama te modeli bez naramenica su tabu. Savršen kupaći kostim za „optičko mršavljenje“ jest i uvijek će biti crne boje.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Kupaći kostim za mali trbuh i normalne grudi

Tvoj savršeni kupaći kostim: modeli u stilu 50-ih s gaćicama do struka pomažu da trbuščić izgleda ravnije. Taj se efekt pojačava ako su bočni dijelovi tkanine na bokovima malo svjetlije boje. Duboki izrezi na dekolteu također odvlače pažnju od trbuha. Ako se ne osjećaš ugodno u bikiniju, ali ne želiš ni obući kupaći kostim, možeš isprobati tankini. Riječ je o lkupaćim kostimima s gornjim dijelom do bokova i nešto opuštenijeg kroja koji podsjeća na top sa špageti naramenicama. Nosi gaćice klasičnog kroja. 

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Kušaći kostim za obline, ali s uskim strukom i širokim bokovima

Tvoj savršeni kupaći kostim: kako bi privukla pogled druge osobe prema gore, važno je odabrati modele kupaćih kostima s upečatljivim detaljima na vrhu, poput volana, resica ili uzoraka. Bandeau oblici (sa ili bez naramenica) ili izrezi u obliku slova U (ovratnik) idealni su jer vizualno uravnotežuju široke bokove. Za to se preporučuju gaćice klasičnog kroja sa suptilnim uzorkom ili jednobojne, po mogućnosti s bočnim dijelom širokim tri do četiri centimetra. Gaćice koje naglašavaju područje bokova, kao što su široke gaćice ili preuske gaćice, odmah zaboravi.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Kako njegovati i prati kupaće kostime

Klor, slana voda, znoj i krema za sunčanje oštetit će fina vlakna elastana. Stoga bi kupaći kostim nakon svakog nošenja trebala ručno očistiti s deterdžentom za osjetljivu tkaninu ili posebnim deterdžentom za kupaće kostime, a zatim dobro isprati čistom vodom. Kupaći kostim možeš oprati u perilici rublja u redovitim intervalima, u vrećici za rublje i na nježnom ciklusu pranja. Najbolje ga je objesiti u hlad da se posuši. Žarko sunce, izravan kontakt s grijačem ili vrući zrak iz sušilice čine vlakna lomljivima. Vrlo važno: mokre kupaće kostime uvijek odmah objesi i nikada ih nemoj ostavljati zgužvane u torbi za plažu na duže vrijeme.

Photo: shutterstock

Komentari 0