Moda 24. lipnja 2013.

Kako odabrati idealni kupaći kostim?

Thinkstock.

Idealni kupaći kostim svojim krojem, materijalom i printom bi trebao odgovarati našoj građi tijela i u prvi plan stavljati atribute, a prikrivati fizičke nedostatke. Potraga za trendi badićem u kojem ćemo se osjećati poželjno i samouvjereno nije lak zadatak. Koji kupaći kostim pristaje kojem tijelu, savjetuju dizajnerica Martina Felja i dizajner Aleksandar Žarevac.

Možda se čini da malo toga možemo prekriti u kupaćem kostimu. No, uzorak, boja i njegov kroj u prvi plan mogu staviti fizičke prednosti, ali i nedostatke. Savršen badić nije mit i uz dobre savjete nije ga teško naći. Prije odlaska u shopping, potrebno je biti svjestan svoje građe tijela. Na taj način ćete uštedjeti vrijeme i pronaći onaj model koji će na vašem tijelu istaknuti samo ono najbolje.

Dizajneri Martina Felja i Aleksandar Žarevac u svojim kolekcijama predstavljaju i kupaće kostime koji su postali tražena roba. U sklopu svoje cruise kolekcije, prezentirali su izazovne badiće u kojima je žena prava zavodnica. Oboje smatraju da badić trebamo prvenstveno birati prema građi tijela, a ne prema modelu koji nam se sviđa ili je u trendu. On nužno ne laska našem tijelu.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Većini žena prvo skidanje u kupaći kostim predstavlja neugodnost. Teško je zatomiti osjećaj da su svi fizički nedostaci izloženi pogledima javnosti. No, idealni kupaći kostim upravo ima zadatak da u prvi plan izloži sve fizičke prednosti, a prekrije nedostatke. Ovisno o tome što vam je fizička boljka, birajte badić. Koliko god vam se određeni model ili boja sviđali, provjerite paše li i vašem obliku tijela.

Martina je svjesna da većina žena želi s badićem prikriti svoje nedostatke, a to se posebno odnosi na donji dio tijela.

Savršen badić za žene kruškolike građe

"Žene koje imaju šire bokove nego ramena (kruškoliki tip građe) trebale bi nositi klasičan slip, što jednostavniji, a gornji dio bi se trebao vezati oko vrata. Naime, takav način vezanja vizualno širi ramena“, istaknula je Martina.

Aleksandar nadodaje kako žene s jačim bokovima i stražnjicom trebaju birati veći donji dio u obliku kratkih hlačica, po mogućnosti u tamnijim bojama. Možemo odabrati jednodijelni i dvodijelni model, a treba naglasiti da dvodijelni najbolje funkcionira, pogotovo kad je gornji dio šaren i s uzorcima.

Moja preporuka su svakako retro kupaći kostimi koji prekrivaju kritična mjesta, a vizualno izdužuju noge“, naglasio je Aleksandar.

Veoma je važno da odaberete kupaći kostim koji je točno vašeg broja i nigdje se ne urezuje. Kod žena kruškolikog oblika tijela to je problematično jer je potreban veći donji, a manji gornji dio. Kako biste si olakšali shopping kupujte zasebno pojedine dijelove. Birajte tamniji donji dio bez ikakvih dodatnih ukrasa, uzoraka i boja. No, zato si dajte oduška kod gornjeg dijela.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Kako istaknuti liniju pješčanog sata?

Za razliku od naglašenih bokova, žene s građom pješčanog sata imaju uzak struk te istaknute obline u grudima i bokovima. Ako su u pitanju oblikovane obline, bitno je dodatno naglasiti žensku liniju. Idealan je odabir dvodijelni kupaći kostim – gornji dio u obliku popularnih trokutića, a donji s vezicama na bokovima.

Ako su pak grudi više istaknute, gornji dio bi trebao biti u tamnijim bojama i, naravno, dodatno učvršćen. Preporuka su svakako jednodijelni kupaći kostimi. Retro modeli, koji su hit sezone, izvrsno stoje ženama s oblinama jer prekrivaju nedostatke, a vizualno izdužuju noge.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Male vs. velike grudi

Pogotovo kad je veličina grudi u pitanju, prikladan kupaći kostim čini čuda. On može vizualno povećati grudi, smanjiti ih i pružiti im dobru potporu.

„Najbolji izbor za žene s malim grudima jesu dvodijelni kupaći kostimi jakih boja i uzoraka koji je u gornjem dijelu povećan raznim volančićima ili naborima“, istaknuo je Aleksandar Žarevac.

Cvjetići, neobični geometrijski oblici, razne pruge i šare – male grudi obožavaju upadljive uzorke. Kao što je dizajner istaknuo, birajte one badiće čiji je gornji dio dodatno ukrašen. Neizostavni su oni modeli čiji je gornji dio postavljen te ima push up efekt, kao i banana modeli koji su kao stvoreni za žene s manjim grudima. Lijepo izgledaju, pružaju elegantan oblik grudima i dovoljnu potporu. Izbjegavajte jednobojne nepostavljene trokutiće kao i tanke trake koje će spljoštiti grudi.

Martina ženama s malim grudima preporučuje bikini u obliku trake ili jednodijelni kupaći kostim izrezan na bokovima. Ako pak imate velike grudi, dizajnerica predlaže model s klasičnim grudnjakom s potporom u obliku spužve koja daje oblik grudima. Bikinije s trakama kao i trokutaste modele treba izbjegavati.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock „Što se tiče velikih grudi, tu je situacija posve drukčija. Izbor boja bi svakako trebao biti usmjeren prema tamnijim bojama, a gornji dio bi trebao biti dodatno učvršćen. Preporuka su svakako jednodijelni kupaći kostimi, a u slučaju dvodijelnog gornji dio bi trebao imati dodatnu traku ispod grudi."

Izbjegavajte volane i nabore, upadljive uzorke, banana modele, trokute s tankim trakama. Velikim grudima je prije svega potrebna dobra potpora. Uvijek birajte debele bretelice koje su stvorene za veće grudi.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Ravne linije

Mršave žene, osim malih grudi, često imaju neistaknuti struk. No, brojni su modeli badića na tržištu koji vješto stvaraju efekt istaknutog struka.

Za žene koje nemaju istaknuti struk svakako postoje modeli kojima se vizualno postiže efekt pješčanog sata. Radi se o jednodijelnom modelu koji je visoko rezan u struku te sa svake strane ima otvore koji vizualno stvaraju uži struk, a istovremeno ističu bokove te ih čine većima. Svakako dodatno pomaže da su kupaći kostimi tamnijih boja, kako bi efekt bio jači i bolji“, savjetuje Aleksandar.

Mali savjeti za kraj

Prilikom odabira kupaćeg kostima budite prije svega praktični. Ako volite vrijeme provoditi na suncu, birajte one modele badića na kojima se mogu skinuti naramenice. Na taj način ćete izbjeći tragove sunčanja. Izbjegavajte kostime koji su preuski (pa se urezuju u kožu) ili su pak prelabavi. Ne želite da iz mora izađete bez svog kupaćeg kostima. Idealan je onaj badić koji je udoban, praktičan i funkcionalan. Također pripazite od kojeg su materijala. Oni modeli s dodatnim ukrasima, prišivenim platnenim ili pletenim dodacima, izgledaju chic, no oni nisu najpraktičniji odabir ako želite cijeli dan provesti na plaži.

Nakon što ste doznali koji modeli odgovaraju vašem obliku tijela, u shopping idite s točnom vizijom. Prodavačici odmah recite koji su vam modeli potrebni kako ne biste gubili vrijeme na isprobavanje onih badića koji vam ne stoje. To će vas samo dodatno frustrirati. Nije problem naći idealan badić, samo je potrebno prije kupnje znati što odgovara našem tijelu.

Ostale ljetne fashion&beauty trendove i savjete, pročitajte ovdje.

Gdje kupiti kupaći kostim po povoljnoj cijeni saznajte na Pametnoj Kuni.

Komentari 0