Moda

Kako jeftine sunčane naočale mogu uništiti vaš vid?

Dok mnogi podliježu prevrtljivim modnim trendovima pa svake sezone kupuju nove sunčane naočale, ni ne slute koliko to može biti opasno za njih. Otkrivamo rizike nošenja nekvalitetnih naočala, kao i savjete na što trebate pripaziti prilikom kupovine svog novog omiljenog modnog dodatka...

Sunčane naočale omiljen su ljetni modni dodatak. Kako bi mogle imati mnoštvo različitih modela koje će moći kombinirati uz apsolutno svaki outfit, mnoge trendseterice radije odabiru one jeftinije varijante. Zato je njihova glavna zadaća, da štite oči od sunčevih zraka, postala je usputan detalj dok su dizajn presudan faktor u odabiru. No, kako stručnjaci tvrde, takvo razmišljanje bi moglo biti opasno za vaše zdravlje!

 | Autor: arhiva arhiva

Nedavno istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je kako više od tri četvrtine jeftinih sunčanih naočala ne pružaju dovoljnu UV zaštitu. Naime, ultraljubičaste zrake, iste one koje uzrokuju opekline i rak kože, nevidljive su ljudskom oku, a prevelika izloženost njima može uzrokovati brojne štetne učinke za vaš vid.

Na prvi pogled se može čini kako su jeftine sunčane naočale odlična investicija za ljeto ali jeftina plastika kroz koju gledamo iskrivljuje vidno polje i oči se naprežu što u konačnici oštećuje vid i izaziva glavobolje.

Ipak, važno je naglasiti da ni visoka cijena nije jamstvo kvalitete.

 | Autor: NastyGal NastyGal

Zato, prilikom kupovine sunčanih naočala pripazite na sljedeće:

- Na kvalitetnim naočalama mora postojati oznaka o postotku i vrsti UV zračenja koje blokiraju.

- Kvalitetu leće na naočalama možete provjeriti jednostavnim testom. Nakon što stavite naočale rukom prekrijte jedno oko. Pronađite ravnu liniju u koju ćete gledati i polako mičite glavu gore-dolje i lijevo-desno. Ako je leća kvalitetna, linija u koju gledate ostat će ravna, dok će se u suprotnom činiti pomalo iskrivljenom.

Photo: arhiva

Komentari 0