Moda

Kako izgraditi svoj osobni stil u šest jednostavnih koraka

Kako učiniti stil osobnim i prilagoditi modni izričaj svojoj osobnosti? Lakše nego što mislite.

Teško ga je definirati, ali je svakako stvar koju djevojke poput Olje Vori, Petre Kurtele ili Elle Dvornik itekako njeguju. Naravno, govorimo o njihovom osobnom, prepoznatljivom stilu. Ako i vi želite stvoriti vlastiti modni izričaj i njegovati ga, postoje neki zapravo vrlo jednostavni koraci kako da dođete do tog cilja.

#1 UPOZNAJTE SVOJ OBLIK TIJELA

Ovo je prvi i možda najvažniji korak. Oblik vašeg tijela trebao bi definirati svaki izbor odjeće i obuće jer ćete samo ovako znati što vam zaista pristaje, a što ne. Gledajte se kritički u zrcalu, slikajte i pozovite iskrenu prijateljicu koja će vam pomoći u odluci. Obratite pozornost na slavne osobe koje imaju oblik tijela sličan vašem i gledajte koje outfite biraju (ili njihovi stilisti). 

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

#2 PRONAĐITE SVOJ ZAŠTITNI ZNAK

Mnoge ikone stila imaju odjeću, uzorke, krojeve ili make-up kojima se ističu i koje stalno ponavljaju. Recimo, Kate Moss voli uzorak leoparda, a Anna Wintour nikad ne skida sunčane naočale. Dajte mašti na volju i smislite jedan detalj koji ćete uvijek ponavljati i koji će s vremenom postati vaš zaštitni znak.

#3 ULOŽITE U KOMADE KOJE ĆETE UVIJEK IZNOVA NOSITI

Prepoznatljiv stil nije nešto što će trajati sezonu-dvije već bi trebao trajati godinama. Otkrit ćemo vam jedan trik: punih mjesec dana u određeni dio ormara slažite svu odjeću koju ste kroz taj mjesec nosili. To će vam dati lakši uvid u ono što čini temelj vaše garderobe. Ako, recimo, primijetite da najčešće nosite traperice, sljedeći put kad ih budete kupovali nemojte se ustručavati izdvojiti više za njih.

 | Autor: arhiva arhiva

#4 NAPRAVITE INSPIRACIJSKU PLOČU

Možete to učiniti na Pinterestu, na Instagramu, a i možete to učiniti na starinski način, sa škaricama i ljepilom. Sve lookove koji vam se sviđaju slažite jedne uz druge i onda kad ih se nakupi, analizirajte što imaju zajedničko i što biste vi od svih njih rado kopirali.

# 5 NAUČITE PREPOZNATI KOMADE KOJI VAM SE NE SVIĐAJU

Ovo je jednako važno kao što je važno pronaći ono što vam se sviđa jer ponekad se možete zaletjeti na rasprodaji i kupiti nešto što uopće ne želite nositi ili nosite samo zato što svi oko vas nose. Ali, hej, mi ovdje pričamo o vašem stilu, a to ne uključuje ništa u čemu biste se mogli osjećati nelagodno.

 | Autor: arhiva arhiva

#6 SLOŽITE SVOJU "UNIFORMU"

Iako ova riječ ne zvuči baš lijepo, ona je nešto što svaka ikona stila ima. Riječ je o kombinaciji od glave do pete u kojoj se uvijek osjećate ugodno i koja vam može poslužiti u puno prilika. Ona na koju se možete uvijek osloniti - u onim prilikama koje iskrsnu u zadnji tren ili kad kasnite na posao. A čak i kad složite tu formulu na koju se uvijek možete osloniti, ona ne mora uvijek izgledati isto - jer se možete poigrati dodacima - nekom maramom, nakitom, cipelama...​

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0