Moda
1/184

Još jedan uspjeh mladog Manuela Maligeca

Ljubitelji hrvatske mode ponovno su došli na svoje. Jadran film je u gostio novo izdanje Schwarzkopf Cro a Portera, a prvu večer koja je održana u srijedu 09. travnja obilježio je mladi dizajner Manuel Maligec.

Nebo

Čast otvaranja prve večeri Schwarzkopf Cro a Portera pripao je brendu Nebo koji nudi nosive komade s blagim dizajnerskim pomakom. No, u konačnici najvažnija stavka su kreacije koje njihove klijentice mogu nositi u raznim prigodama. U novoj kolekciji se, nažalost, na brojnim komadima postavlja pitanje za koga je točno kreirano i gdje bi dotične komade trebali nositi.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Koloritom dominiraju crna i bijela boja, no kolekcija je osvježena i nježnom pink, nude bojom, ali i srebrnom. Vodeći detalji su volani koji su pretežito smješteni na stražnjem dijelu kreacija, ali pronalazimo ih i kao peplum na pojedinim komadima.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Na drugu je vidljiv i motiv trokuta koji je negdje smješten kao izrez, dok je drugdje u obliku blagog 3D detalja koji naglašava linije kreacija.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Dizajnerica se poigrala i s remenom kao detaljem koji ovaj put nema samo ulogu naglašavanja struka. Odličan je trenutak kad se on pojavi u ulozi uske ogrlice, ali i narukvica. Promišljen trenutak koji se lijepo uklopio u prezentaciju kolekcije.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Nebo se za ovu sezonu poigrao s takozvanim underwear as outwear, odnosno kreacije podsjećaju na negliže koji nježno pada niz tijelo. Jasno je da je Nebo ovom kolekcijom igrao na kartu maturalnih haljina i sezone vjenčanja. Kod pojedinih kreacija je vidljivo kojoj klijenteli su namijenjeni, no konačni dojam zbunjuje promatrača. Kreacije su „preteške“ za mlađu publiku, dok odvažnost pojedinih komada je previše za nešto stariju klijentelu.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Vedrana Mastela

Vedrana Mastela je novo ime na modnoj pisti Schwarzkopf Cro a Portera. Mlada dizajnerica privukla je pozornost publike svojim kampanjama, ali i nastupom na Fashion Incubatoru, što joj je osiguralo i nastup na ovoj modnoj manifestaciji.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Kolekcijom dominiraju plavi i bijeli kolorit, a vodeći materijal je traper. Dizajnerica se na zanimljiv način poigrala sa ženskom siluetom. Bazično su krojevi širi i ne prate liniju tijela, no na samim kreacijama se Vedrana poigrala linijama i šavovima te stvorila svoju iluziju ženskog tijela.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Na pojedinim modelima to je funkcioniralo (to se posebno odnosi na gornje dijelove, jaknu i kaput), no na donjim dijelovima dizajnerica je izgubila slijedi.
I kad idemo u avangardu, biramo takozvane urbane komade koji su namijenjeni nešto drukčijoj modnoj publici, trebamo paziti da manipulacija siluetom ne stvori groteskne modele koji s niti jedne strane ne laskaju onom koji ih nosi. To se Vedrani na pojedinim kreacijama nažalost dogodilo.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL S jedne strane smo vidjeli itekako nosive komade koje možemo zamisliti na hrvatskim ulicama, a s druge kreacije koje ne funkcioniraju ni na pisti. No, kako je ovo Vedranino prvo predstavljanje na pistama Schwarzkopf Cro a Portera, vjerujemo da će dizajnerica izbrusiti svoj stil i već u idućoj kolekciji predstaviti smišljenu priču koja funkcionira od početka do kraja.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Arileo

Modni dvojac Arileo, iza kojeg stoji splitski bračni par Marija i Jurica Pirić, nastavili su svoju uspješnu elegantnu priču koju su započeli prije par sezona. Zaokret kojeg je par napravio bila je najbolja odluka koju su donijeli u svom radu.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Njihove kolekcije predstavljaju vizualno uživanje, promišljenu priču koja funkcionira promatrajući cjelokupni styling, ali i pojedine detalje koji elegantnoj klasici pružaju urbanu notu.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell U novoj kolekciji Marija i Jurica su naglasak stavili na svoje sad već prepoznatljive kombinezone na kojima su si ovaj put dali oduška. Donji dio kreacija krase neobični izrezi koji dolaze tek do izražaja prilikom hoda, što komadima pruža dinamiku.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Kroz cijelu kolekciju se proteže neobičan detalj, remen/kopča kojeg su dizajneri smjestili na razne dijelove – povremeno krasi dekolte, na drugim mjestima izrez na nogavicama kombinezona, dok na trećem ukrašava gola leđa. Kolekcija je upotpunjena razigranim modelima popularnih pelerina koje pozornost plijene svojim rupičastim materijalom.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Jedina zamjerka ide prikazan količini jer se u pojedinim trenucima činilo kao da vidimo tek varijaciju na već viđen model. No, u konačnici ova odvažna kolekcija još jedna je uspješnica za brend Arileo čije revije su se nametnule kao must see na Schwarzkopf Cro a porteru.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Manuel Maligec

Mladi dizajner Manuel Maligec osvojio je modnu publiku već svojom prvom debitantskom kolekcijom koja je predstavljena na Dreft Fashion Week Zagrebu. Svoj puni potencijal pokazao je upravo na pistama Schwarzkopf Cro a Portera.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Manuel ostaje vjeran bijeloj boji koja je u njegovoj interpretaciji itekako zanimljiva. Naime, dizajner voli seksipil, izazovne i samouvjerene žene koje se ne libe pokazivati svoje ženske atribute. Zanimljivost leži u tome što Manuel bira bijelu boju koju asociramo na nevinost. U njegovim kreacijama bijela boja je sve samo ne nevina.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Bijela boja je za Manuela ono što je kod pojedinih dizajnera crna. On uspijeva ostvariti ono što mnogima ne ide za ruku s jednostavnijom, sigurnijom i snažnijom crnom. Zanimljivo je promatrati Manuelovu manipulaciju bijelom bojom, koja je u njegovom izričaju seksi, snažna i upečatljiva.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Kroz novu kolekciju protežu se sportski elementi koji su kod pojedinih kreacija jasno vidljivi, dok se kod drugih skrivaju u detaljima. Manuel se nastavlja poigravati s muškim komadima koji ovaj put prevladavaju. To se posebno odnosi na košulje i bermude muškog kroja. Čak kad i kroj nije izazovan, Manuel uspijeva u svoje kreacije unijeti dozu zavodljivosti.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Potrebno je naglasiti kako Manuel voli riskirati. To možda nije na prvu toliko vidljivo, no proučavajući njegov dosadašnji rad, jasno je da dizajner ne ide lakšim i sigurnijim putem. Želi predstaviti izazovne i samouvjerene žene koje se vole poigravati sa sadomazo detaljima, a za to bira bijelu boju i muške komade – potpunu suprotnost. No, i u tom slučaju on uspijeva. Manuel je mladi dizajner samo po svojim godinama, njegove kreacije odaju ozbiljnost, promišljenost i detaljnu preciznost.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Marina Jerant i Manuela Lovrenčić

Modni dvojac se u novoj kolekciji poigrao s elementima futurizma, arhitekture i ženstvenosti. Mješavina koja je na pojedinim kreacijama funkcionirala, dok je na drugima ostala nedorečena.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Inspiracija za novu kolekciju nađena je u arhitekturi Singapura otkud je i većinski materijal korišten u izradi. Metalik detalji predstavljaju odbljesak sa staklenih površina modernih nebodera, a linije koje se protežu kroz kolekciju asociraju na same linije građevina.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Dvojac se poigrao i s elementima klasične košulje, tako da smo na pojedinim kreacijama vidjeli pomaknutu kragnu i odrezan rukav. Manuela i Marina su izvrsno posložili izlaze svojih kreacija i bio je užitak promatrati nježan prijelaz s jednog na drugi model.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Boris Pavlin

Nakon kratkog izleta u mušku modu, Boris se vratio onome što najbolje radi – svojim unikatnim večernjim haljinama i vjenčanicama. Neosporna je činjenica da je on majstor kad je takva vrsta haljina u pitanju. Svaka pojedina kreacija je bajka blještavila i glamura, ženstvenosti i nježnosti, a ručni rad oduzima dah.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Također je neosporno da veliki broj šire publike uzdiše za njegovim kreacijama i svoje vjenčane zamišlja u njegovoj haljini. No, u međuvremenu se promijenio ukus modne publike, čak i one šire zbog čega promatranje Borisove revije priziva sjećanja na prethodne sezone.

 | Autor: Borna Filić/Pixsell Borna Filić/Pixsell Boris je majstor kad je izrada pojedine haljine u pitanju, no ne možemo ne istaknuti da predstavljena kolekcija ne djeluje kao povezana priča nego kao serija izlazaka unikatnih kreacija. Neobične frizure i šminka koje nas asociraju na daleki Japan, neuklopljen je detalj koji je narušio prezentaciju nove kolekcije.

 | Autor: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL Hrvatska publika voli Borisa i njegove bajkovite haljine. I dalje će njegove kreacije izazivati uzdahe publike, no to nije uvijek dovoljno. Potrebno je napraviti pomak, iznenaditi tu publiku koja je uvijek žedna noviteta.

U video prilogu provjerite što su dizajneri rekli o svojim kolekcijama u backstageu, a ovdje pročitajte tko je sve od poznatih gledao revije.

U galeriji detaljnije pogledajte nove kreacije hrvatskih dizajnera...

Photo: Borna Filić/Pixsell

Komentari 0