Moda

Jesam li se ja udebljala ili je Zara smanjila brojeve?!

Digni ruku ako si se posljednjih mjeseci i ti našla ispred Zarinog ogledala u kabini i pitala "jesam se udebljala ili su smanjili brojeve?!"

Nema te prijateljice koja me u posljednjih nekoliko mjeseci u nekom trenutku nije pitala "jesam se ja to udebljala ili je Zara smanjila brojeve?!". Bez laganja, svaki put kad čujem ovo pitanje bude mi lakše - jer da, i mene isto zbedira svako sljedeće probavanje traperica u Zari. Kao osobi koja voli online shopping, život mi olakšava činjenica da uvijek i svugdje znam svoj konfekcijski broj i bez probavanja mogu naručiti određeni komad. Osim. Naravno. U. Zari. Jer svima nam omiljena Zara, svako toliko poludi sa svojim konfekcijskim brojevima i one hlače koje si nekoć nosila 36, sad komotno možeš uzeti i do dvije veličine veće. 

 

via GIPHY

Da Zara zaista ima problem s veličinama postalo mi je kristalno jasno kad su cure, koje obično nose Zarine veličine 34, rekle da ne mogu zakopčati traperice broja 36... Iako Zara već godinama nije mijenjala svoj univerzalni size chart na službenoj stranici, čini se kako se ipak nešto neobično događa. Naime, Zara na svojoj stranici i aplikaciji ima opciju "Pronađi moju veličinu" putem koje ti brend predlaže idealnu veličinu s obzirom na tvoju visinu i kilažu. Govoreći iz vlastitog primjera, ne mijenjajući ni visinu ni kilažu, Zara mi je za iste komade nekad predlagala veličinu S, a danas veličinu M. Što znači da sam u Zarinim omjerima "prerasla" veličinu iako sam u realnim mjerama ostala ista?

 | Autor: Zara Zara

U svakom slučaju, Zara ima cijelu povijest problema s veličinama. Prije nekoliko godina Amerikanke su digle cijelu pobunu protiv Zarinih veličina koje su proglasile "manjima od standardiziranih" i njihovu odjeću opisale kao "rezerviranu samo za mršavice". Iako su europske veličine drugačije od onih američkih, razumijemo poantu priče. 

Naš zaključak je da u Zari nitko od nas nema "svoju" veličinu. Različite komade kupujemo u različitim veličinama i na Zarine mjere se apsolutno nikada ne možemo osloniti napamet, bez isprobavanja. Iako sada govorimo o Zari, s ovim problemom borimo se i u ostalim high-street trgovinama, a još uvijek pamtimo viralnu fotografiju djevojke koja je blago poludjela na H&M kada nije stala u svoju klasičnu veličinu. 

 | Autor: Facebook/Predrag Suka Facebook/Predrag Suka Činjenica je da high-street trgovine stalno variraju s veličinama i mijenjaju svoje krojeve bez upozorenja, a koliko god da "konfekcijski broj nije važan", nećemo se lagati, svakoj djevojci može poljuljati samopouzdanje. Zaključak priče? Ne, nisi se udebljala, Zara je stvarno smanjila konfekcijske brojeve... Barem na nekim komadima!

Photo: Zara

Komentari 0