Moda

Jarka boja: Narančasta je nova crna

Dašak boje i veselja u novu sezonu, obilježenu pastelnim nijansama, donijela je ova topla boja

Modni svijet sklon je diktiranju pravila - dužine, krojevi, uzorci i materijali gotovo su uvijek okosnica svake dizajnerske kolekcije, neovisno radili se o haute coutureu, ready to wearu ili tek “jednosezonskoj” odjeći koja se radi za high street trgovine. No ono što kupcima prvo upadne u oko je možda kreativcima i najmanje bitno, a to je boja. Iako svaka sezona ima svoje favorite, određivanje boja sezone uvijek je nezahvalan posao - slavni institut Pantone ovim se bavi već desetljećima i iako njegove preporuke itekako postanu relevantne ne samo u modnom nego i u dizajnu lifestyle komada, daleko od toga da one potpuno preuzmu piste ili ormare trendseterica.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

Tako se uz proglašene pobjednice - nježnoružičastu i dječačko plavu, ove godine na piste ušuljala i narančasta - itekako dobrodošla svojom energijom i jačinom u moru kreacija koje izgledaju kao boje oblaka u zoru. Topla i savršeno ljetna, vesela narančasta je favorit kad su u pitanju upečatljive i velike kreacije - najbolje će izgledati na maksi haljinama, hlačama ili suknjama, koje vrhunske poznavateljice dobrog ukusa potom spajaju s manjim komadima crne ili bijele (kombinacija koja nikad neće izgledati loše) ili, u slučaju da su sklonije modnim eksperimentima - sa sivom, ljubičastom ili modrom (poput dizajnerice Tory Burch). Za ovom nijansom posegnule su i slavne dizajnerske kuće poput Moschina i Stelle McCartney.

 | Autor: Goran Čižmešija Goran Čižmešija

I dok je jedan poznat po svojim kičastim kreacijama, Stellino koketiranje s jednostavnim krojevima u veselim bojama učinilo ju je jednom od najcjenjenijih dizajnerica današnjice. Ljubitelj blokova narančaste su i Hermès te Oscar de la Renta, a pojavljuje se (u nešto tamnijim nijansama inspiriranim modom 1970-ih) i u boho kolekcijama koje su pretežno obilježile kolekcije za ovo proljeće i ljeto. Pleteni topovi i veste tako su, osim u vječnoj bijeloj, ove godine dobili i svoje narančaste varijante, a na preplanuloj koži izgledat će jednako upečatljivo. Accessoire u zlatnoj laskat će joj, a želite li biti sigurni da ćete biti primijećeni, u kombinaciju ubacite neki detalj tirkizne ili jarkozelene boje.

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0