Moda

Iza kulisa modne revije

I evo, još jedan Dove Fashion.hr je završio. I to zaista uspješno! Najbolji do sad, ako se nas pita. Spektakularna pista! Da ti mozak stane. Svakako dostojna bilo kojeg svjetskog fashion week-a . A mi, moramo priznati, smo se poprilično naradili.

Par dana pred reviju izdali smo dio majica koje Libresse treba podijeliti pobjednicama njihove nagradne igre, a nakon toga  tuta forca  prema završetku kolekcije. Pokušat ćemo vam približiti kako se cijeli dan pred reviju odvijao. A tekao je itekako intenzivno i nimalo glamurozno.

Zadnji fitting i prepravljanje haljina

 | Autor: Pavel Posavec Pavel Posavec Po rasporedu predstavljanje naše kolekcije za proljeće/ljeto 2012. odvijalo se zadnji dan Dove Fashion.hr-a. Dakle, subota - večer kada je Britney Spears rasturala u Areni. Dan nam je počeo u rano jutro, a tad smo otprilike i legli. Što može značiti samo jedno – spavali smo jako malo. To vam je tako kad ste zadnji dan, pa vam u „višku“ vremena nadolazi još tisuću ideja za koje još mislite da stignete napraviti i sašiti. Uz obilnu šalicu kave, koja nakon Red bull-a zapravo gubi svoj smisao, počeo je dan za „točku na i“. Prolazi se kroz sve detalje, pregledava se sva roba, završavaju se porubi, režu konci i prepravljaju zaostale haljine nakon obavljenih fittinga koji smo još zadnju večer imali u našem show roomu. Ako imate i malo sreće onda vam neće pucati konac na mašini, što se nekim čudom uvijek događa zadnji dan pred reviju. Ovaj put smo imali sreće. Roba se pažljivo pegla, iako se osjetljiva svila na putu do Velesajma izgužva htjeli mi to ili ne. Nadamo se kako će se tamo s vremenom sama nekako oporaviti viseći na štenderu. Ipak oštro oko prvih redova sve vidi i ne mari za popratne nedaće koje vas snađu na putu. Tko nam je uostalom kriv što sa svilom najviše volimo raditi.

Dogovara se šminka i frizura

 | Autor: Pavel Posavec Pavel Posavec Taj dan vam sati naprosto lete i nije samo odjeća ta koja vas okupira, već još sto popratnih stvari. Styling! Ok, šminku smo nekoliko dana ranije poslali Saši Jokoviću na mail: tuš na očima, malo broncera nanesenog kao rumenilo i Marusha statement obrve u zelenoj boji. Frizura, nešto kao Jessica Rabbit i Veronica Lake, također je poslano na mail našem omiljenom majstoru zanata Stipi iz Keunea. Poprilično retro četrdesete. Svima je sve jasno, dobili smo zeleno svjetlo da se sve može napraviti i mi happy! Vrijeme i dalje leti dok provjeravamo zadnje detalje na haljinama. Na samom kraju puca patent na haljini. Ok, mijenjaj konce, paraj! Kuha se nova kava dok zovemo Antoniju (najbolju backstage koordinatoricu ikad) i javljamo joj da ćemo kasnit. Kao i obično. Odnosno, umjesto u dogovorenih 16h, mi bi došli oko 17:30h. Isti tren tipkamo SMS Saši i Stipi da rade šminku i frizuru bez nas. Kad naprave prvu curu do kraja poslati će nam MMS kako bi im dali zeleno svijetlo za nastavak rada.

Provjera glazbe i modnih dodataka

 | Autor: Pavel Posavec Pavel Posavec Sve je dogovoreno i mi nastavljamo završavati s robom. Mjerimo i provjeravamo sve zapisane mjere manekenki i shvaćamo da je jedna suknja potencijalno preuska. Paraj! Vrijeme opako brzo teče i nema namjeru niti malo usporiti. Dobivamo SMS od naše drage Ljupke (blogerica Guerrilla girl) koja nam je ustupila svoje prekrasne i vrlo popularne torbice za reviju. Na brzinu dogovaramo kada i gdje se nalazimo, a u isto vrijeme provjeravamo jesu li sve torbice na broju. Tražimo listu na kojoj je zapisano koja torbica i koje boje ide uz koju haljinu i koji izlaz. Uz mnogo truda pronalazimo je u silnom kaosu koji smo tako zdušno stvarali cijelu noć i dan za vrijeme finiširanja robe. Palimo muziku za reviju na I-tunesu kako bi utvrdili da je to to. Ok, sve štima. Mjuza je savršena, hodna i prikladna.

Strka i panika u backstage-u

Dobivamo MMS sa slikom frizure i šminke. Infarkt! To nije to što smo zamislili. Očito je negdje došlo do kratkog spoja u komunikaciji i krajnje je vrijeme panično odjuriti na Velesajam i spasiti stvar. U zadnji tren guglamo sliku retro frizure i printamo Ditu Von Tess! Auto je krcat i molimo Boga da se haljine ne izgužvaju, a da mi ne upadnemo u rush hour. Shvaćamo da je subota i da nema rush hour-a, olakšanje! Super! Stižemo na Velesajam, Ljupke još nema. ZET kasni! Prenosimo haljine, vješamo ih na jedini slobodan štender i shvaćamo da je zapravo prenizak za naše duge haljine! Krasno!

 | Autor: Pavel Posavec Pavel Posavec Nekim čudom haljine se nisu izgužvale. Sati je 18:30h! Trčimo provjeriti šminku i frizuru i dogovoriti promjene. U zadnji tren dogovaramo sve detalje i skupljamo cure na okup da im se napravi promjena. Stipe i Saša svojim magičnim rukama rade čuda i smiruju nas. To je to. Na dobrom smo putu da se sve stigne na vrijeme. Paralelno na red dolazi generalna proba za našu reviju. Ok, skupljaj cure u red i objasni im kako hodati. Svaka dobiva svoje cipele točno u svojoj veličini, glazba se pali i proba može početi. Objašnjavamo im kako ne želimo agresivan hod nego ženstven i koketan. Uskoro stiže i Ljupka. Dolazi sa Pavelom i njegovim čarobnim foto štapićem s kojim povremeno mijenja Filipa (čarobnjak-fotograf br. 2) i stvara predivne fotografije na Ljupkinom blogu. Fotka backstage i sve dokumentira.

Savršen styling, neudobne cipele i nakon svega, napokon, revija

 | Autor: Filip Tot Filip Tot Slažemo torbice, dogovaramo zadnje detalje. Revije počinju. Mi smo treći po redu i „polako“ odijevamo cure. Šminka i frizura su savršene. Neke cure se žale da ih štikle žuljaju. No, sad je već gotovo i one su svjesne toga. Hrabro se transformiraju u eNVy room ženu (Glam diva from the '40 meet's rave colors from the '90) zauzimajući svaka svoje mjesto u redu pred izlazom za pistu i...

Krećemo. Prva izlazi Nikolina Rak! Prekrasna! I u tom trenutku komentiramo kako nam nikada do sada nije nosila reviju. Izlazi su se zaredali i počelo je famozno presvlačenje za drugi izlaz! A to se sve odvija u nezamislivo rekordnom roku. Brzina svjetlosti? Mačiji kašalj naspram ovoga. Ok, patent je zapeo. Nas troje odlučno kopčamo posljednju haljinu svim snagama. Uspijevamo!!

Kreće defile, a mi nagovaramo i hrabrimo Ljupku da izađe s nama na pistu! Izlazimo i u maniri Prade, samo mahnemo na rubu piste. Čuje se veliki pljesak, par uzvika odobravanja od naše drage blogerice Sonje Cvrk, ali i naše prijateljice Bojane koja je bila u društvu Mirne Jukić. Nestajemo u backstage. Završio je još jedan Dove Fashion.hr.

Što se događa nakon revije?

Mjeseci, tjedni i dani promišljanja, rada i neprospavanih noći je proletjelo u 10 minuta koliko jedna modna revija traje i vjerujte nam kad vam kažemo da je osjećaj nakon svega... Pa poprilično tup. Ali pozitivno tup. Barem nama. Taj tren, kada pospremite sve haljine i zadnju štiklu, koju ste toliko brižno do prije pola sata obljepljivali zaštitnom trakom po đonu, da se ne daj Bože unište ili pohabaju na pisti, neće se dogoditi ništa spektakularno niti supermegasonično. Neće se točiti litre i litre najfinijeg pjenušca niti će horda ljudi sumanuto pokupovati sve što su maloprije vidjeli na pisti. Daleko od toga. Tada počinje pravi „šljakerski“ moment pospremanja robe koja se u žurbi presvlačenja manekenki za sljedeću reviju nalazi posvuda - na štenderu, ispod njega, na tuđem štenderu i oko njega. Svaki put kada mislite da imate dovoljno asistenata (čitaj: prijatelja), koji to sve mogu držati skupa s vama pod kontrolom, nekako uvijek iznova fali još koja ruka više.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell I to je to. Nema tu neke velike filozofije. Samo jedan osjećaj olakšanja pomiješan sa blagim tupilom, jer realno nisi bio na nikakvom natjecanju i nisi nikog pobijedio, ali si zato umoran kao da jesi. Izlazimo na pistu, fotkamo se i dajemo pokoju izjavu o inspiraciji ( A o čemu drugom?!). U autu gledamo slikice, prepričavamo dojmove uz litre vode, ponosni na cijeli FHR tim, na Vinka, na sebe, na eNVy room... Rastajemo se, svatko kreće svome domu, svatko u svoj krevet u toliko željeni san. Umorni... Ali sretni!

Photo: Pavel Posavec

Komentari 0